Tarifele tot mai mari la carburanți și la întreținerea autoturismelor i-au convins pe mulți români să își cumpere motocicletă.

Tarifele tot mai mari la carburanți și la întreținerea autoturismelor i-au convins pe mulți români să își cumpere motocicletă.

Cei care își comandă una nouă, pot aștepta chiar și opt luni, iar segmentul de piață este în creștere. Vestea bună este că numărul accidentelor în care au fost implicați motocicliștii a scăzut cu aproape 20 la sută în ultimul an.

Alex Baran are maşină dar a devenit și motociclist. A investit aproape trei mii de euro într-un vehicul care îl duce rapid unde își dorește, fără cheltuieli mari.

Alexandru Baran, motociclist: "Greutate redusă, un consum redus și faptul că eşti un singur pasager, da, în oraş înseamnă că este mai convenabil să mergi cu motocicleta".

Samu Ciubotă, mecanic auto-moto: "La un scuter, în general, vorbim de sume chiar foarte foarte mici. Un litru pe la 70 de lei original, normal, manopera și ea foarte acceptabilă comparabil cu mașina, în general ajungem până la maxim 200 de lei, ce înseamnă revizie".

Potrivit cifrelor Direcției Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, anul trecut oamenii au cumpărat cu aproape 14 mii de motociclete și scutere, mai multe decât în 2020. Iar tendința se menține și în 2022.

Adrian Buștiucel, proprietarul unui magazin moto: "De când combustibilii au tot început să crească, oamenii caută o metodă alternativă de trafic în oraș și, de ce nu, și una mai lejeră. În general, un scuter începe de la 2300-2400 euro în sus în funcție de cilindree și poate ajunge la 10-11 mii de euro, dacă este o capacitate cilindrică mare".

O veste bună vine de la polițiști, care anunță că numărul accidentelor în care au fost implicați motocicliști sau mopede a scăzut considerabil în ultimi ani.

Dacă în 2020 s-au înregistrat peste 400 de accidente grave, în 2021 au fost doar 320, în parte și datorită faptului că atât șoferii cât și motocicliștii au început să conștientizeze mai mult pericolele din trafic.

Robert Otoman, instructor conducere defensivă: "Este foarte important ca în momentul în care conduc să pot să am un nivel de concentrare cât mai ridicat în trafic și să pot să observ cât mai bine tot ce se întâmplă de jur împrejurul mașinii".

Înainte să plecaţi la drum cu scuterul sau motocicleta trebuie să respectaţi regula de aur. Casca de protecţie este obligatorie. Mănușile de protecție ar fi bine să le folosiți, fiindcă în caz de impact vă vor ajuta. Vesta reflectorizantă în timpul zilei pentru ca participanţii în trafic să vă observe".

Potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, județele în care s-au înmatriculat cele mai multe motociclete în 2021 sunt București, Ilfov, Cluj, Sibiu și Constanța.