Testari gratuite pentru HIV in campusuri universitare, dupa cazurile din Segarcea si Navodari. "E un semnal de alarma"

24-11-2014 18:56


Cazurile de la Segarcea si Navodari, unde cativa tineri au fost depistati cu HIV, iar altii traiesc sub teroarea unei posibile infectii, au declansat reactii in unele campusuri universitare din tara.

Studentii de la Universitatea Dunarea de Jos, din Galati, vor fi testati in aceasta saptamana, gratuit, in dispensarul lor. Actiunea, care se doreste un semnal de alarma asupra riscurilor imbolnavirii de SIDA a fost organizata la initiativa Societatii Studentilor Medicinisti.

Mai mult sau mai putin increzatori, primii studenti au venit luni seara sa faca testul gratuit.

"E o campanie, e si gratuita si am zis sa vin sa vad care e rezultatul. Oricum, n-am deloc griji, o sa fie negativ oricum", spune un tanar.

"Nu am vreo emotie in privinta rezultatului la test, dar e bine sa fim siguri, ca nu poti sa stii cand se intampla", spune alt student.

Vitalie Rusu, vicepresedinte Societatea Studentilor Medicinisti Galati: "Ceea ce s-a intamplat la Segarcea si in celelalte localitati unde s-a depistat acest virus este un semnal de alarma ca ar trebui sa facem in asa masura sa chemam tinerii, sa-i testam."

Recoltarea probelor si comunicarea rezultatelor au loc in conditii de deplina confidentialitate, cu personal specializat.

Dr. Costinela Georgescu, Serviciul de Sanatate Publica Primaria Galati: "Sunt consiliati. Recoltarea pobelor este efectuata de catre personalul angajat al laboratorului HIV din cadrul Directiei de Sanatate Publica."

Dr. Manuela Arbune, conf. Universitatea Dunarea de Jos: "Jumatate din cazurile noi diagnosticate cu HIV in Europa sunt diagnosticate tardiv, ceea ce inseamna ca pacientii noi depistati sunt supusi mult mai mult riscului de a raspandi in randul populatiei acest virus."

La Universitatea Dunarea de Jos invata aproape 13.000 de studenti, iar medicii spera sa convinga macar un sfert sa isi faca testul.

Tags: hiv, sida, teste, galati,

VIDEO PROTVPLUS.RO