Temperaturile de -23,5 grade au făcut două victime. Prognoza pentru următoarele zile

08-01-2019 18:31


A fost cea mai geroasa noapte din această iarnă, cu minus 23,5 grade, înregistrate în Vâlcea. Frigul a ucis un bărbat de 67 de ani din Slatina care ieşise la plimbare şi o femeie de 37 de ani care mergea pe un drum dintr-o localitate din Botoşani.

Femeia a fost transportată cu hipotermie la spital, unde a murit.

La sate, oamenii au pus încontinuu lemne pe foc, în timp ce la oraşe s-au îmbrăcat mai gros decât niciodată.

Familia bărbatului de 67 de ani din Slatina l-a căutat în zadar toată noaptea. Dimineaţa, paznicii unei firme l-au găsit îngheţat, fără puls, pe trotuar. Omul era pensionar şi ieşea în fiecare după-amiază să se plimbe.

Radu Nucă, director medical Ambulanța Slatina: "Există posibilitatea ca el să fi făcut stopul și pe urma hipotermie sau este posibil să fi debutat cu hipotermie și s-a instalat stopul. Vă dați seama, dacă stai întins în zăpada la -12 grade jumătate de oră".

Gerul a fost neiertător în zori în multe zone ale ţării. Cel mai rece a fost în Obârșia Lotrului, judeţul Vâlcea, unde s-au înregistrat -23,5 grade. La Sibiu au fost -22,9 iar la Miercurea Ciuc -19,6.

În Alba Iulia erau dimineaţă -12 grade. Unii n-au reuşit să mai pornească maşinile, aşa că au fost nevoiţi să meargă pe jos la serviciu. Cei care au stat afară s-au îmbrăcat cu mai multe straturi ca să reziste în ger.

Femeie: "Astăzi mi se lipesc nările."

În Munţii Apuseni, focul în sobe nu s-a oprit.

Bătrân: "Acum tăi astea mai verzi şi le combin şi le economisesc ca toată noaptea merge focul".

Gospodarii îşi protejează cum pot animalele.

Bătrân: "Mi-am băgat toate animalele în șură, am închis obloanele, se încălzesc singure."

În Maramureş, zona Târgu Lăpuş, au fost minus 20 de grade. Localnicii au dat apă caldă animalelor să se încălzească.

Dinu Mărășoiu, meteorolog: "Prezența stratului de zăpadă în toate zonele astea inclusiv câteva ore cu cer senin au dus aceste temperaturi minime la valorile astea. La noapte minimele sunt cu 3-5 grade în medie mai ridicate decât în noaptea aceasta."

Şi în Constanța, soarele a răsărit din mare la minus zece grade Celsius. În zilele următoare meteorologii anunţa o încălzire uşoară. Luna ianuarie este în general una geroasa.

În anul 1942 a fost înregistrată o minimă istorică de -38,4 Celsius, la Bod, în judeţul Braşov. Temperaturile obişnuite pentru această perioadă sunt cuprinse între -8 şi 0 grade.

VIDEO PROTVPLUS.RO