Adina Popescu, tanara romanca disparuta in Nepal, a fost gasita moarta. Familia nu are bani pentru repatriere

25-07-2016 11:16


Adina Popescu, in varsta de 26 de ani, care s-a pierdut in urma cu mai bine de o saptamana pe un traseu din Nepal a fost gasita moarta, anunta apropiatii acesteia pe retelele de socializare, MAE precizand ca asteapta confirmarea oficiala a autoritatilor.

Un coleg de munca si prieten de-ai Adinei a plecat in Nepal sa ajute la operatiunea de cautare. El este, de altfel, cel care a recunoscut-o pe tanara in victima descoperita intr-un rau, dupa alunecarile de teren din zona. S-a ghidat dupa hainele si obiectele personale pentru ca altminteri identificarea ar fi fost imposibila.

Trupul neinsufletit al Adinei a fost gasit aproape de satul Birethanti, in zona de confluenta a doua rauri, la 1.039 metri altitudine. Cel mai probabil fata a fost tarata pana acolo de curentii puternici si de apele umflate. Cand a fost vazuta pentru ultima oara in viata era la Syaauli Bazaar la aproximativ 1.500 de metri altitudine.

Seful Adinei: ''A indentificat-o dupa haine, dupa par, avea inclusiv colierul care apare in ultima poza. Parintii au vazut si au confirmat. Va dati seama cum au primit vestea, era stalpul lor, singurul. Ei sunt in varsta. Noi o sa ne aducem aminte de ea ca de o luptatoare. Era o fiinta mereu optimista, mereu voia sa ne ajute, indiferent de ce ora.''

Trupul neinsufletit a fost coborat cu un jeep de pe munte, elicopterul nu a putut ateriza in acea zona. In Pokara va avea loc identificarea pe baza ADN-ului si apoi, in cazul in care nenorocirea se confirma, va fi repatriata.

O dubla lovitura pentru ai ei, caci Ministerul nu achita cheltuileile intr-un astfel de caz, iar familia nu are bani pentru aceste demersuri. Parintii tinerei au primit poze de la locul unde a fost descoperita victima cazuta intr-un rau si cu inima sfasiata de durere au recunoscut lucrurile fetei lor si hainele cu care era imbracata.

Ministerul Afacerilor externe precizeaza ca: "misiunea diplomatica este in asteptarea confirmarii oficiale a autoritatilor referitor la identitatea acesteia. Suntem pregatiti sa acordam asistenta consulara de specialitate in sensul indeplinirii formalitatilor necesare repatrierii trupului neinsufletit."

Prietenii tinerei s-au mobilizat pe Facebook si au creat un site unde au dat conturi pentru a strange fonduri ca sa poata plati pentru cautarea ei cu elicopterul. Pe acelasi site si pe retelele de socializare, prietenei tineri au anuntat ca aceasta a fost gasita moarta, intr-un rau.

Ultima data, tanara ar fi fost vazuta dupa ce terminase un traseu dificil din Himalaya si se indrepta spre aeroport.

Nepalul este in perioada musonica. Asta inseamna ploi torentiale, vizibilitate extrem de redusa si alunecari de teren. Adina a avut ghinionul sa fie surprinsa de vremea rea.

La solicitarea News.ro, MAE a precizat ca Centrala Ministerului Afacerilor Externe si Ambasada Romaniei in India, care asigura reprezentarea diplomatica a Romaniei si in Nepal, au continuat monitorizarea atenta a cazului pe parcursul derularii operatiunilor de cautare.

De asemenea, in tot acest timp misiunea diplomatica a mentinut legatura cu autoritatile locale competente (Ambasada Nepalului la New Delhi, Ministerul Afacerilor Externe din Nepal), punandu-le la dispozitie toate elementele necesare (numar de telefon, fotografii recente) in procedurile de localizare a persoanei disparute.

VIDEO PROTVPLUS.RO