Surse: Nicusor Constantinescu se afla in Turcia, Ministerul Justitiei a demarat demersurile de aducere a lui in tara

Ultima actualizare: 03-11-2014 00:00
Nicusor Constantinescu

Presedintele suspendat al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, se afla de saptamana trecuta in Turcia, iar ministerul roman al Justitiei a demarat procedurile pentru aducerea lui in tara.

Ulterior urmeaza a fi pus in executare mandatul de arestare preventiva, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Autoritatile competente din Turcia au primit deja o parte a documentelor necesare pentru aducerea in tara a lui Constantinescu si, la momentul primirii documentatiei complete, vor decide cu privire la solicitarea venita din Romania. Daca raspunsul va fi unul favorabil, Politia turca va fi notificata pentru a-l gasi pe Nicusor Constantinescu, in vederea preluarii lui de catre politistii romani si a aducerii sale in tara, au mai spus sursele citate.

Inainte de a ajunge in Turcia, presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Constanta s-a aflat in SUA. Cererea de extradare a lui Nicusor Constantinescu, formulata ca urmare a deciziei de arestare a acestuia, a fost insa respinsa de autoritatile din Statele Unite, dupa cum au declarat, tot pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara, la inceputul lunii septembrie, ca exista informatii cu privire la locul in care se afla Nicusor Constantinescu, dar procedurile de extradare nu sunt publice si "orice risc de forma sau de fond risca sa prelungeasca procedura sau sa o anuleze".

In 26 septembrie, premierul Victor Ponta spunea ca Ministerul Justitiei a efectuat toate demersurile in cazul lui Nicusor Constantinescu, dar legislatia americana este diferita de cea romaneasca. "Din ce stiu eu de la ministrul Justitiei, pentru ca l-am intrebat, Ministerul Justitiei a facut absolut toate demersurile prevazute de legea romana si legile internationale, nu pentru ca ar fi vrut Ministerul Justitiei, dar asta e obligatia, vine Parchetul si cu ordin de la judecata...s-au facut. Care este rezultatul acestor proceduri? Statele Unite au o legislatie de alt tip decat a noastra", a spus Ponta, aflat la New York.

Premierul a adaugat atunci ca Nicusor Constantinescu nu se ascunde de justitie.

La inceputul lui septembrie, Constantinescu a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., in care sustine ca justitia romana e controlata de DNA si cere respingerea oricarei cereri de arestare ce va ajunge in SUA pe numele sau, potrivit unui document obtinut in exclusivitate de MEDIAFAX. "Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred ca este primul pe care il primiti din Romania) este menit a va clarifica cu probe asupra faptului ca in aceasta cauza sistemul judiciar din Romania in ansamblul sau este imperfect; jusititia prin institutiile sale nu garanteaza realizarea unui proces echitabil, transparent, independent si impartial incalcandu-se in mod real prezumtia de nevinovatie a clientului meu", a aratat avocatul Catalin Dancu, in preambulul documentului citat.

Dancu a mai scris in memoriu ca "intrucat a fost emis un mandat international de urmarire si arestare cu consecinta aducerii sale in tara, va solicit respectuos ca in analiza memoriului si a documentelor anexa sa nu dati curs solicitarii autoritatilor romane de a pune in aplicare pe teritoriul SUA acest mandat si de a refuza executarea mandatului ca urmare a incalcarii legii".

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, cercetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in mai multe dosare, se afla de mai multe luni in SUA, la tratament pentru cancer de prostata. Tribunalul Bucuresti a dispus, in 23 iulie, arestarea lui Constantinescu, urmare a propunerii facute de DNA dupa mediatizarea unor imagini in care acesta fumeaza la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Solutia a fost mentinuta in 7 august de Curtea de Apel Bucuresti, care a aratat, in motivarea deciziei, ca apararea lui Constantinescu nu s-a bazat pe inscrisuri medicale credibile care sa arate ca "inculpatul se afla internat in stare grava intr-un spital din New York", la momentul cererii Directiei Nationale Anticoruptie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO