Administratorul firmei care a săpat șanțul lângă internatul prăbușit din Harghita a fost reținut

×
Codul embed a fost copiat

Administratorul firmei care a executat lucrările la clădirea prăbușită din Odorheiu Secuiesc a fost reținut marți seară. Acuzațiile sunt ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Un adolescent a murit sub moloz, iar trei fete au fost rănite, dintre care una e în stare critică, la spital. Bărbatul vă fi dus în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă. El este cel care ar fi coordonat nemijlocit lucrările de excavație și nu ar fi respectat cotele prevăzute în proiect, spun anchetatorii. Le-ar fi dispus angajaților să sape până în partea de jos a fundației, peste 2 metri, deși adâncimea maximă prevăzută în proiecte era de cel mult 1 metru și 10 centimetri, față de cota terenului, înaintea începerii lucrărilor.

După terminarea cursurillor în liceul „Tamasi Áron”, în jur de 50 de elevi s-au retras în clădirea veche, internat, de peste drum. David, era unul dintre ei. Handbalist la clubul din Odorheiu Secuiesc, voia să se odihnească.

Laszlo Barna, colegul de cameră al lui David:S-a urcat în patul lui cu căștile pe urechi, s-a întins, s-a învelit”.

La nici trei minute după acest moment, în clădirea internatului au început să se vadă fisuri.

Citește și
Kareem-Abdul Jabbar
Legendarul baschetbalist Kareem-Abdul Jabbar, internat de urgență în spital după ce a căzut în timpul unui concert
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Elev: Un băiat a observat că tavanul începea să crape, a văzut crăpături în tavan”.

Unii au apucat să fugă. Apoi, a urmat dezastrul. La ora 16:00, la 112 a fost anunțată prăbușirea.

Salvatorii au ajuns în patru minute la locul dezastrului.

Prima victimă, o fată, a fost scoasă dintre restrurile de moloz în jurul orei 16 și 20 de minute. Era conștientă.

A doua, după o jumătate de oră. Aceasta era semiconștientă. După încă o oră a fost găsita a treia fata. Era în stop cardio-respirator.

În tumultul general, cineva își aduce aminte că în clădirea prăbușită a rămas David și începe să îl strige.

O altă voce îl strigă și mai tare.

De sub mormanul de moloz, David a fost scos inconștient. Aproape o oră doctorii au încercat să îl resusciteze. Băiatul s-a stins în brațele lor. Colegul lui de cameră regretă că n-a avut timp să îl avertizeze.

Laszlo Barna, colegul de cameră al lui David:Eu l-am văzut ultima oară și după aia, după aia s-a prabușit, vă zic, în trei minute după ce am plecat”.

Colegii se roagă ca Orsolya să supraviețuiască

În fața internatului unde a avut loc tragedia, colegii lui David au impovizat un mic altar și au aprins toată ziua lumânări. Toți se roagă și ca Orsolya, cu leziuni grave la coloana vertebrală, acum internată în spital în Târgu Mureș, să supraviețuiască.

Seara a început căutarea vinovaților. Clădirea internatului e veche din 1910 și nu a fost consolidată de mulți ani. Acum, se făceau acolo primele intervenții: împrejmuirea cu un gard și racordarea la canalizarea orașului. Pentru asta....

Zorgo Noemi, purtător de cuvând al Primăriei Odorheiu Secuiesc:Lucrarea a fost autorizată de către Primărie, construire de gard și racordarea clădirii la apă și canalizare. Autorizația spune că săpaturile se pot face lângă clădire, nu mai aproape de 2 m și 20 de cm”.

Constructorul a făcut, însă un șanț adânc, de 2 metri și jumătate, și o lățime similară, continuu, lipit de imobil. Lucrarea a fost făcută cu un exavator, ca să se termine mai repede. Posibil ca nerespectarea intedicției prevăzută în autorizația de construire să fi declanșat colapsul.

Elev: Șantierul, totul e din cauza șantierului”.

Laszlo Sandor este adminstratorul firmei care a săpat șanțul. După ce a fost chemat la poliție ca să dea explicații de ce a decis să sape lângă fundația clădirii și să explice de ce s-a grăbit să termine lucrarea, nu a mai vrut să vorbească public despre cele întâmplate.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș conduce cercetările în acest caz. A fost deschis un dosar penal pentru uciderea din culpă și vătămarea corporală a elevilor prinși sub dărâmături. 11 martori au fost audiați.

Gianina Oreviceanu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș:Procurorul de caz va dispune efectuarea unei expertize tehnice în domeniul construcțiilor, dar numai după cercetarea la fața locului, în acest moment cercetarea nu se poate realiza întrucat construcția prezintă risc major de prăbușire în integralitate”.

În anchetă apar și alte alte întrebări. De pildă: de ce lucrările se făceau cu adolescenții în interiorul clădirii? Și cine trebuia să verifice că firma care executa lucrarea, administrată de Laszlo Sandor, respectă ce este scris în autorizația primită de la primărie.

Neclar este și de firma lui Sandor nu a făcut lucrarea în etape, pe tronsoane, având grijă ca zidul exterior al imobilului să fie consolidat sau sprijinit cum spun specialiștii că se procedează în cazul clădirilor cu fundație din piatră naturală, cum era aceasta.

Paul Racoviță, inspectoratul de stat în Construcții:Orice accident de natura asta putea fi evitat. Cu puțină atenție, cu puțină grijă și cu respectarea elementelor tehnice pe care le avem în vigoare în acest moment. Cred că există, din ce mi-am dat seama până acum, o necoraelare între ce este fizic în teren, cu partea de proiect”.

Firma lui Laszlo Sandro a fost contactată să facă lucrarea de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, care deține clădirea internatului. După ce a dobândit imobilul, în urma unei retrocedări, Biserica l-a închiriat municipalității. Primăria administra clădirea și a și autorizat lucrările.

Ligia Deca, ministrul Educației: Responsabilitatea pentru punerea în siguranță este partajată între proprietar și cei care o administrează cum sunt ele partajate, este o chestiune de contract de închiriere”.

Responsabilitatea este pasată

În loc să se partajeze, responsabilitatea este pasată, însă de la unii la alții.

Arpad Galfi, primarul din Odorheiu Secuiesc: Este un diriginte de șantier, este un proiect manager, este un constructor și dânșii... Deci instituțiile o să facă demersurile, verificările, ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat”.

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, proprietara clădirii, a transmis un comunicat la aproximativ 24 de ore după tragedie. Menționează că nu cunoștea problemele structurale și nici utilizatorii imobilului nu au semnalat până acum vreo problemă.

Intenția de a efectua lucrări de refacere a gardului de împrejmuire, a porții de acces și a rețelelor de instalații în apropierea clădirii ne este cunoscută. Arhiepiscopia a demarat o anchetă internă și dorește că experții să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbușirii clădirii”, se arată în comunicat.

Inițial, transmisese doar un mesaj familiilor îndurerate.

Exprim sincere condoleanțe, cerând mila bunului Dumnezeu în aceste momente dificile și vă asigur de rugăciunile și sprijinul meu”, se arată în comunicatul transmis de dr. Kovács Gergely, arhiepiscop.

Între timp, colega lui David, Orsolya, care a fost scoasă în stop cardio-respirator de sub ruine, a fost dusă la Spitalul din Târgu Mureș, după ce a fost resuscitată. Avea camera la etaj, unde stăteau toate fetele.

Mariana Negoiță, Spitalul Târgu Mureș:Este în stare critică, intubată, sedată, este instabilă hemodinamic. Din păcate, în acest moment, prognosticul medicilor este unul extrem de rezervat”.

Celelalte două fete salvate din clădirea prăbușită sunt rănite, dar viața lor nu este în pericol.

Președintele Klaus Iohannis a transmis că această dramă „ne amintește brutal că siguranța în școli rămâne o prioritate critică”, și a cerut elucidarea de urgență a cauzelor care au dus la prăbușirea clădirii și pedepsirea celor care se vor dovedi vinovați.

David, băiatul mort în clădirea prăbușită a internatului, ar fi împlinit 18 ani în ajunul Crăciunului.

Articol recomandat de sport.ro
Fanii lui Tottenham l-au cerut titular pe Radu Drăgușin, iar replica lui Ange Postecoglou a venit imediat
Fanii lui Tottenham l-au cerut titular pe Radu Drăgușin, iar replica lui Ange Postecoglou a venit imediat
Citește și...
Ministerul Educaţiei: Colegii victimelor de la Odorheiu Secuiesc, preluaţi de familii sau cazaţi la un internat din apropiere
Ministerul Educaţiei: Colegii victimelor de la Odorheiu Secuiesc, preluaţi de familii sau cazaţi la un internat din apropiere

Ministerul Educaţiei anunţă că, din informaţiile primite de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, colegii victimelor de la Odorheiu Secuiesc au fost preluaţi de familii sau au fost cazaţi la un internat din vecinătate şi sunt în siguranţă.

Legendarul baschetbalist Kareem-Abdul Jabbar, internat de urgență în spital după ce a căzut în timpul unui concert
Legendarul baschetbalist Kareem-Abdul Jabbar, internat de urgență în spital după ce a căzut în timpul unui concert

Kareem-Abdul Jabbar, 76 de ani, legendarul baschetbalist american, a fost internat în spital după ce a căzut în cursul unui concert şi şi-a fracturat şoldul, conform unui comunicat al partenerei sale comerciale Deborah Morales.

Un bărbat a amenințat cu un cuțit oamenii de pe o stradă din Sibiu și a tăiat anvelopele mai multor mașini
Un bărbat a amenințat cu un cuțit oamenii de pe o stradă din Sibiu și a tăiat anvelopele mai multor mașini

Un bărbat a amenințat cu un cuțit oamenii de pe o stradă din Sibiu, luni, și a tăiat anvelopele mai multor mașini. Poliția a intervenit, iar individul a fost internat într-o unitate medicală.

Ce se întâmplă cu bărbatul care și-a ucis soția, în Bistrița. El a fotografiat cadavrul şi a pus imaginea la secţiunea story
Ce se întâmplă cu bărbatul care și-a ucis soția, în Bistrița. El a fotografiat cadavrul şi a pus imaginea la secţiunea story

Bărbatul în vârstă de 34 de ani din Bistriţa suspectat că şi-a ucis soţia este internat în spital, el fiind supus unei intervenţii chirurgicale după ce, cel mai probabil, s-a rănit singur.

 

Muncitorul de la combinatul chimic Azomureș internat acum o lună a murit. Nu mai putea respira la ieșirea din tura de noapte
Muncitorul de la combinatul chimic Azomureș internat acum o lună a murit. Nu mai putea respira la ieșirea din tura de noapte

A murit unul dintre cei trei muncitori de la Combinatul chimic din Târgu Mureș, care au ajuns la spital cu probleme grave de respirație, în urmă cu aproape o lună.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.