Canapea și vouchere de cumpărături pentru învățători și profesori. Goana părinților pentru cadouri

Ultima actualizare: 13-12-2019 20:22

Dascălii care primesc de la părinţi, de sărbători, orice "atenţie" în afară de flori, adică bijuterii, vouchere de cumpărături, mobilă, haine şi chiar bani puşi în plic, ​iau de fapt șpagă şi încalcă flagrant codul etic.

Asta spun reprezentanţii Inspectoratului şcolar, care au decis să trimită în şcoli o circulară în acest sens. În mai multe grădiniţe s-au iscat deja conflicte deschise, între părinţii care strângeau bani de cadouri şi cei care s-au opus chetei. Oricum, şi fără a da bani pentru educatori şi profesori, bugetul serbării de Crăciun, ajunge la câteva sute de lei.

Un bătrân roşu şi rotofei pare să fi pierdut calea dreaptă şi obiectul muncii. A fost chemat în avans, pentru câteva zeci de copii, care privesc derutaţi cum la întâlnire apare un alt personaj deprins, nu cu sacul, ci cu coşul de ouă.

Cât dai, atâta face şi la petrecerea de grădiniţă. Preşcolarii izbucnesc în urale, când moşul pare dispus să împartă atenţii tuturor.

În acest an, multe serbări s-au ţinut în locuri de joacă, unde accesul a fost între 20 şi 40 de lei de copil. Cei care au venit costumați -în personaje sau în port popular- au plătit între 40 şi 100 de lei pentru costumul închiriat. Pentru servicii foto şi video, adică un CD şi un album, fiecare familie a mai dat câte 50-60 de lei.

Preţul închirierii unui Moş este între 300 şi 1.000 de lei pentru o grupă de copii, în funcţie de autenticitatea bărbii şi de cât de profesionist a lucrat la rotunjimea burţii. Moşneagul sigur are o pensie frumoasă, pentru că darurile costă între 50 şi 100 de lei pentru fiecare copil. La grădiniţele private, cam acesta e bugetul serbării de Crăciun. La stat, mai ales pe grupurile de WhatsApp, apar însă şi alte solicitări informale.

Câte 75 de lei, pentru bijuterii sau alte atenţii, care ar urma să ajungă la educatoare, paznic şi femeile de serviciu. Aceasta a fost suma propusă de câţiva părinţi, într-o grădiniţă din Sectorul 3 al Capitalei. La o clasă pregătitoare din Sectorul 2, s-au dat chiar 100 de lei pentru fiecare copil şi au fost cheltuiţi pe vouchere de cumpărături, pentru învăţător şi profesori. În ambele cazuri, nici suma, nici gestul n-au fost aprobate de toţi părinţii, iar informaţia a ajuns în atenţia Inspectoratului şcolar.

Marin Manea, purtător de cuvânt ISMB: "Am solicitat şi ajutorul federaţiei asociaţiilor părinţilor şi am convenit să trimitem luni în reţea o adresă. Mesajul nostru este de a stopa astfel de atenţii. Se transformă şi în recompense financiare. Nu trebuie să negăm că există şi cadre didactice care primesc astfel de atenţii."

Conform discuţiilor din grupurile de părinţi, anul acesta, "recordul" la bursa cadourilor revine unei şcoli din Cluj. Părinţii au strâns câte 120 de lei şi i-au cumpărat învăţătoarei o canapea, o veioză şi un set de oale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO