Substante pentru experimente chimice, folosite drept droguri, la Brasov. Motivul pentru care consumatorii le primeau gratuit

26-01-2016 08:48


Un drog sintetic nou, extrem de periculos, face ravagii si in Romania. Dealerii importa din Marea Britanie o substanta folosita pentru experimente chimice, pe care o prepara cu altele la fel de puternice, dupa care stropesc diverse plante.

Rezultatul este dezastruos. Cei care ajung sa fumeze aceste ierburi au reactii ingrozitoare. In trei luni, in spitalele din Romania, au ajuns mai multi tineri intoxicati, iar in Germania si Suedia s-au inregistrat si morti.

Drogul preparat si distribuit la Brasov are la baza un compus chimic care odata ce ajunge in organism duce extrem de repede la moarte.

Tudor Ciuhodaru, medic: "Este letal pentru ca provoaca infarct miocardic acut, tulburari ale constientei, convulsii, coma, provoaca efecte imediate, grave, chiar la doze mici de substanta."

Si mai grav este ca la spital medicii nu stiu ce antidot sa ii dea consumatorului, pentru ca le este imposibil sa afle ce amestec a inhalat.

Cei care produc acest drog au cumparat de pe internet din Marea Britanie un produs folosit doar pentru experimente. Procurorii spun ca distribuitorii faceau in tara un cocteil, pe care il pulverizau apoi pe diverse plante.

Anchetatorii au descoperit ca retetele menite sa dea efecte halucinogene au fost gandite in aceasta casa, perchezitionata astazi de ofiterii DIICOT.

Tanara: "Am crezut ca sunt hotii de dimineata. Au intrat peste noi, dar n-au avut ce sa gaseasca, logodnicul meu nu e vinovat, cred ca prin fratele lui au ajuns aici."

Odata preparat, drogul era vandut pe nimic. Asa se face ca exista, cel putin 200 de consumatori, multi dintre ei minori. Dintre acestia, potrivit anchetatorilor, se alegeau si distribuitorii care faceau apoi livrari in toarte cartierele Brasovului, dar in orasul Codlea.

Catalin Borcoman, seful DIICOT Brasov: "Patura cea mai lovita este cea a adolescentilor, iar datorita pretului redus constatam ca amploarea fenomenului este mai ridicata decat in cazul vanzarii de droguri."

Liderul gruparii este cunoscut de autoritati. Facea des petreceri zgomotoase, iar vecinii l-au reclamat la politie.

La perchezitii, anchetatorii au gasit in locuintele suspectiolor zeci de grame de substante psihoactive, tigarete gata preparate si bani proveniti din vanzarea drogurilor.

Vecin: "Mai mereu erau petreceri aici. Eu chiar am facut plangeri la politie, ca am avut probleme cu el."

Vecin: "Chiar ieri si-a montat usa, a renovat casa. Mai facea el petreceri, dar era respectuos."

Procurorii au dus la audieri 25 de persoane, insa dintre acestea doar 11 sunt suspectate ca au produs si au plasat marfa.

Din pacate, pedepsele mici, care variaza intre 6 luni si 3 ani de inchisoare, ii incurajeaza pe traficanti sa continue. Mai mult, anchetatorii nu pot infiltra agenti, pentru ca fapta lor este considerata infactiune minora. Asadar, statul nu da bani pentru astfel de misiuni.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO