Strada Sforii din Brașov, vandalizată de turiști. Cum arată după renovare

Dată publicare: 15-08-2019 09:32
Dată actualizare: 15-08-2019 10:30


Strada Sforii, a treia cea mai îngustă stradă din Europa, este unul dintre cele mai vizitate obiectivce turistice din Brașov. Dar uneori cade victimă oaspeților.

Unii țin morțiș să lase pe pereți mesaje, desene sau urme de pantofi, deși voluntarii se străduiesc să țină zona curată.

Amenzile par să nu fie o soluție, așa că o asociație din oraș plănuiește să îi facă pe vandali de râs pe internet.

Cu o lungime de 80 de metri şi o lăţime care variază între 111 şi 135 de centimetri, Strada Sforii este vizitată de mai toţi turiştii care ajung în centrul vechi al Brasovului. Doar că unii țin morțis să îşi lase "amprenta" pe pereţi.

Cristina Creoșteanu, Asociaţia Împreuna pentru Dezvoltarea Comunității: "Trebuie să facă o poză de neuitat şi cea mai interesantă e dacă stau cu picioarele pe cele două ziduri sau dacă sar şi mă ţin."

Voluntarii unei organizaţii din Braşov încearcă să găsească soluţii pentru că astfel de episoade să nu mai aibă loc. Un tânăr venit din Miami crede că oaspeţii care recurg la asemenea gesturi ar trebui făcuţi de râs pe internet.
 
Voluntar: "Ne-am gândit că ar fi bine să punem o cameră de supraveghere care să transmită live pe un website. Oamenii pot vedea în direct dacă se întâmpla acte de vandalism și pot reclama la poliție și poliția să vină să împiedice aceste lucruri."

În ultimele două săptămâni, Strada Sforii a fost curăţată de trei ori. Dar degeaba. În plus, o suprafaţă de 60 de metri pătraţi a fost păstrată special pentru mesajele turiştilor, însă mulţi ignora indicaţiile şi mâzgălesc pereţii la întâmplare.

Voluntar: "Fiecare încearcă să se distreze cât mai mult în vacanţă dar unele chestii ar trebui respectate în oraşul ăsta."

Cristina Creoșteanu: "Pe ăsta l-am zugravit să facem loc şi totuşi s-au întins şi pe ceilalţi pereţi."

Voluntar: "Odată ce cineva dă drumul unui obicei, mulţi se simt liberi să îl urmeze."

Vizitatorii prinşi ca vandalizează Strada Sforii pot primi o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Poliţiştii locali au sancţionat în această vară două grupuri de turişti: unul de români, celălalt de englezi.


VIDEO PROTVPLUS.RO