Procurorii anticoruptie au facut publice pasaje pitoresti din convorbirile celor doi deputati care au ajuns saptamana trecut in vizorul DNA.

Deputatul Nicolae Paun a proferat amenintari la adresa procurorilor anticoruptie intr-o discutie pe care a avut-o cu social-democratul Madalin Voicu, potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii preventive a celor doi deputati.

Conform aceleiasi surse, convorbirea telefonica ar fost avut loc in toamna anului trecut, dupa ce Paun a aflat ca este anchetat pentru fapte de coruptie:

"(...) Voicu: Bine, bai, dar ce avem noi de ascuns? Am facut ceva?
Paun: Nu avem nimic de ascuns... (foloseste cuvinte obscene). Auzi, mai? Fac cativa ani de viata, de parnaie, da' sa moara copiii mei, cand ies afara, daca nu dau doua cutite in gat la procurori si ma p.. pe ei.
(...)
Paun: Ba, auzi? Tu n-ai trait in anii '60, Mada, cum esti acum. Cand ti-am spus eu din primavara: ma, vezi ca astia sunt pe noi.
Voicu: Bine, ba, si ce sa ne faca? Eu nu am afaceri, n-am combinatii, n-am smecherii.
Paun: Pai, pe tine nu, dar pe mine ma face!
Voicu: N-am nici cont in banca, n-am carnet de conducere
".

Nicolae Paun i-a cerut lui Madalin Voicu, in mai 2015, sa ii faciliteze accesul la conducerea Ministerului Finantelor, pentru a discuta despre un proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice, potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii preventive a celor doi parlamentari.

In momentul in care au avut loc demersurile, la conducerea Ministerului Finantelor se afla Eugen Teodorovici.

"Voicu: Da, cumetre.
Paun: Dar nu poti sa-l suni (...) la Finante acuma sa mai ma primeasca, sa mai stau o data de vorba cu el legat de-o treaba?
Voicu: Bai, ba pot sa-l sun (...) sa te programeze.
Paun: Iham... Sedinta de Guvern e maine, nu?
(...)
Voicu: Da. Si e si plen maine. Dar il sun de astazi ca sa te programeze pentru cand poate si te anunt, da?
Paun: Iham... 5 minute...
Voicu: Da, ma, inteleg. Daca poate sa te primeasca azi, te sun imediat si-ti spun
".

In cursul aceleiasi zile, Madalin Voicu l-a sunat din nou pe Nicolae Paun si i-a transmis ca este asteptat la Ministerul Finantelor:
"Voicu: Ce telefon ai, (...) pe el!
Paun: Da, da, da, te aud.
Voicu: Deci du-te acuma, ca te asteapta.
Paun: Ma duc acuma.
Voicu: Hai!
".

Ulterior, deputatul Paun a transmis si un SMS ministrului Finantelor, in care ii precizeaza ce proiect de lege il intereseaza.

"Ma scuzati Nicolae Paun sunt este vorba de Plx 286/2015 Proiect de lege privind anularea contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice - este proiect al Guvernului. Cu stima si respect. Nicolae Paun", se arata in mesaj.

Nicolae Paun a facut demersuri pentru anularea contributiei de asigurari de sanatate datorate de unele categorii de persoane si pe langa conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), dupa cum reiese dintr-o discutie purtata cu vicepresedintele institutiei, Mihai Gogancea-Vatasoiu.

"Paun: Iertati-ma, ma puteti primi si pe mine maine sau cand credeti dumneavoastra?
Interlocutor: Categoric, da. Sigur da... Maine, dar cred ca nu aceeasi problema, vorbim altceva...
Paun: Ba da, aceeasi problema.
Interlocutor: Aceeasi problema?
Paun: Pai, nu, noi avem amendamentul formulat, dar am inteles ca s-a dat drumul de la teritoriu, au inceput deja sa le dea drumul.
Interlocutor: Pai, ok, amendament... Cand facem corectia! Sunt colegii la camera? Avem chestia aia cu venitul. CAS-ul de platit pe veniturile... nevenituri, aia care...
Paun: Da, da, da. Pai, aia... aia e discutata deja.
Interlocutor: Pai, da, da, nu, dar...
Paun: Acuma, n-a bagat-o, e la Comisie, n-a bagat pe ordinea de zi.
Interlocutor: Asa. Si de ce n-o baga pe ordinea de zi?
Paun: Pai, astazi incercam sa vedem de ce nu se baga pe ordinea de zi.
Interlocutor: OK, vorbim saptamana viitoare. Vorbesc si eu cu colegii, sa-mi fac un inventar, dumneavoastra aveti... Sau vreti inainte de 1 mai sa...?
Paun: Nu, nu, nu, saptamana viitoare.
Interlocutor: Oricum, mi-ati dat (...) tema, stiu eu despre ce e vorba. Vreau sa vad cat de mare-i dimensiunea crimei, ca inteleg ca au plecat hartiile si va asalteaza, va reasalteaza...
Paun: Ne reasalteaza, da, iar ne iau... Eu i-am calmat un pic, le-am spus, bai fratilor, stati o secunda...
Interlocutor: Pai, nu, aratati-le ca e vorba de o rezolvare, doar atat ca ea n-a fost pusa-n opera. Si daca se incadreaza in aia, aia e.
Paun: Pai, nu, nu, se incadreaza sigur toata lumea, numai ca...
Interlocutor: Au o hartie cu care ulterior aparitiei modificarii, o sa producem efectele (...)
".

Nicolae Paun a decis, in toamna anului 2015, ca nu mai are nevoie de "serviciile" lui Madalin Voicu, cerandu-i unei colaboratoare sa inceteze platile catre deputatul PSD si sotia acestuia, potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA solicita incuviintarea retinerii si arestarii preventive a celor doi parlamentari.

Paun a invocat, in cadrul discutiei, atat dificultatile financiare pe care le traversa Asociatia Partida Romilor, de unde erau virati banii pentru Madalin Voicu, cat si faptul ca nu mai primise niciun sprijin concret de la parlamentarul PSD:

"Paun: Deci eu sper ca pe asta a lui Madalin nu ai trecut-o.
Colaboratoare: Nu. Nu! Pai, nu stiti ca... De ce v-am intrebat azi?
Paun: Si oricum noi trebuie sa ne reasezam si cu salariile, si cu astea, si nu putem sa mai oferim 4.000 de lei, ca oricum nu se intampla nimic.
Colaboratoare: Stiu. Pai, si asa am avut discutii cu el. Ca initial i-am spus sa scrie macar doua-trei articole pe luna...
Paun: Nu mai, lasa, sa ne lase in pace! Domnu', lasati-ne, mergeti!
Colaboratoare: Mda. Oricum, stati asa, ca contractul lui se si inchide daca nu ma insel acum. Ar trebui sa facem altul.
Paun: Nu, nu mai facem altul. S-a inchis. Pai, trebuie sa facem... Pai, nu mai putem sa mai facem altul, pentru ca nu se justifica ce faceti.
Colaboratoare: Deci Voicu Madalin deja se... adica la 01.12 s-a inchis. Mai are luna asta.
Paun: Pai, perfect. Luna asta, dupa care nu putem... daca... Nu stim, domnu', ca avem alte treburi, o sa vedem dupa congres... Nu, vedem la sfarsitul anului, nici nu-i pomenesti de nimic, de niciun congres. Nu stiu, vedem la sfarsitul anului
".

Deputatul Nicolae Paun spunea despre membri ai comunitatii rome, pe care o reprezinta in Parlament, ca sunt "nesimtiti" si "obraznici", potrivit unor pasaje din referatul prin care DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii sale preventive.

Paun a mai folosit, in discutiile cu mai multi colaboratori, expresii precum "nenorocitii naibii" sau "ciori", spunand totodata despre membrii comunitatii rome ca sunt nerecunoscatori fata de cei care incearca sa-i ajute, conform aceleiasi surse.

De asemenea, Nicolae Paun si-a exprimat indoiala fata de capacitatea cetatenilor de etnie roma de a urma efectiv anumite cursuri de formare profesionala.

"Fir-ar ale dracului de proiecte, ca v-am spus ca astea o sa ne... ne mananca capul proiectele astea! (...) Ca nici ei nu inteleg si ca erau astia imbracati prin fuste pe acolo si intreba de antreprenoriat social. Si ea le-a zis, dom'le, da intrebati de antreprenoriat social pe astia? Pai, astia nu stiu, se sperie daca le spuneti asta. (...) Pai, daca aia nu stiu sa se iscaleasca...! Nu stiu sa scrie (...): Da, da. D'apai sa mai fie pe antreprenoriat social, Doamne, fereasca-ne Dumnezeu!", a spus, in discutiile cu apropiatii sai, deputatul care reprezinta minoritatea roma.
 

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz favorabil, luni, cererilor DNA de retinere si arestare preventiva in cazul deputatilor Nicolae Paun si Madalin Voicu.

Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, este cercetat pentru folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.

La randul sau, deputatul Madalin Voicu este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, fals in declaratii si spalare de bani, toate in forma continuata.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Gelu Stefan Diaconu si Mihai Gogancea-Vatasoiu, presedintele si vicepresedintele ANAF la data faptelor, precum si alti opt inculpati.