Stare de alertă în Mureș, după ce un dig de protecție a cedat. Sute de case, în pericol


Ultimul update: Joi 23 Mai 2019 13:45
Data publicarii: Joi 23 Mai 2019 12:28
Categorie: Stiri actuale

Este stare de alertă într-o comună din Mureș după ce un dig de protecție a cedat.

Râul Mureș, umflat după ploile abundente din ultimele zile, a năvălit peste sute de hectare de teren și două familii au fost evacuate din cauza inundațiilor. Pentru a limita dezastrul, autoritățile și localnicii au ridicat diguri din saci cu nisip.

Oamenii din comună Sânpaul nu mai au linişte de când digul de apărare de pe râul Mureş s-a rupt, iar terenuri agricole şi păşuni au ajuns sub apă. Pompierii au muncit ore în șir, cot la cot cu localnicii şi au încercat să asigure zona cu saci cu nisip.

"Un dig mai vechi realizat prin anii 60 a fost rupt de ape şi în zona a fost inundate peste 100 de hectare de teren arabil peste 200 de hectare de păşune. Am dispus măsuri să deplasăm în zona două pompe de mare capacitate care să scoată apa din această zonă şi pe măsură ce scade apa în Mureş să mai creăm o breşă în digul de apărare”, spune Mircea Dusă, Prefectură.

Deşi autorităţile s-au străduit să protejeze casele din zona de furia apei, două familii care locuiesc în apropiere de albia râului au fost evacuate.

"Apa nu ieşea niciodată, nu este o zonă inundabilă, dar acest dig fiind vechi a cedat. Sper că cât de curând să refacem digul pentru că altfel riscăm să fie în pericol 100-200 de case”, spune Simon Istvan, primar comuna Sânpaul.

În plus, o porţiune dintr-un drum judeţean a fost acoperită de apă şi circulaţia a fost închisă.

Natura şi-a arătat fortza şi în Maramureş. Acolo, un bărbat în vârstă de 63 de ani din localitatea Săcel şi-a găsit sfârşitul în apele învolburate ale răului Iza. Omul voia să îşi spele căruța, dar a fost luat de viitura în timp ce îşi dezlega caii. A fost găsit la câteva zeci de metri distanţă, însă, din păcate, nu a mai putut fi salvat.

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: mures, inundatii, dig, cedat,

Bilanț după ploile din ultimele zile: sute de case, gospodării și drumuri inundate
Urmările codului roșu de inundații. Zece județe au fost afectate de fenomenele meteo
Zeci de localități din toată țara afectate de furtuni. Când se opresc ploile
VIDEO PROTVPLUS.RO