Spitalele COVID din țară, într-o situație dramatică. ”Avem record negativ după record negativ”

Dată publicare: 04-04-2021 18:41
Dată actualizare: 04-04-2021 20:07


Finalul de săptămâna vine cu veşti din ce în ce mai rele şi cu recorduri periculoase.

1.456 de români sunt la Terapie intensivă, iar între aceşti pacienţi în stare critică, o treime sunt intubaţi, inclusiv copii.

Numărul paturilor de terapie intensivă a crescut la 1.600, anunţă ministrul Sănătăţii, însă locurile sunt ocupate foarte repede de pacienţii în stare tot mai gravă. ''Familii intregi'' ajung la spital, inclusiv copii, avertizează ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: "Vedem acum şi persoane sănătoase care nu numai că ajung în spital, ci dezvoltă forme gravă ale bolii. Vedem de asemenea copii, avem 167 internaţi, 16 sunt în secţia ATI, 2 sunt intubați.''

Disperaţi şi epuizaţi, medicii spun că se tem inclusiv că nu vor mai putea avea grijă de toţi suferinzii.

Bogdan Oprița, medic şef UPU SMURD București: ''Avem record negativ după record negativ, iar asta arată limita sistemului. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen cu debit mare.''

Ministerul Sănătăţii anunţă că în perioada imediat următoare va suplimenta numărul de pături pentru şapte spitale din Bucureşti, iar o parte dintre urgențe vor fi redirecţionate spre unităţi medicale specializate boli cronice. Între timp, în ţara noastră va intra cea mai mare tranșă de vaccinuri Pfizer: peste 500 de mii de doze, din care o treime vor ajunge în Bucureşti.

În ultimele 24 de ore, 4.151 de români s-au îmbolnăvit de COVID, iar 1.456 se zbat acum între viaţă şi moarte, la terapie intensivă. Din păcate, alţi 97 şi-au pierdut viaţa.

Bucureştiul a ajuns la o rată de infectare de 6,85 la mia de locuitori după ce, vreme de o săptămână, numărului infectărilor a fost de peste 7 la mie. Judeţul Ilfov înregistrează peste 9 infectări, iar alte 12 judeţe sunt în scenariul roşu.

Între timp, în ţară, poliţiştii au oprit mai multe petreceri ilegale, organizate chiar în zone cu rate mari de infectare.

De exemplu, în comună Catane, din Dolj, o petrecere cu 30 de persoane s-a terminat cu descinderea poliţiştilor şi a jandarmilor. Participanţii au fost amendaţi cu 23 de mii de lei, iar organizatorul evenimentului - cu 15 mii de lei. Şi la Sibiu
s-au derulat scene asemănătoare.

Numai în aceste zile, pentru nerespectarea regulilor din pandemie, au fost date peste 6 mii de amenzi, cu o valoare de 1,3 milioane de lei.

Între timp, sunt discuţii între Ministerul Sănătăţii, cel al Economiei şi cel al Culturii despre eventuala deschidere, parţială, a sălilor de spectacole, în condiţii stricte. Oamenii ar putea intra la teatru sau la concert dacă fac dovada că sunt vaccinaţi, că au trecut prin boală sau dacă sunt testaţi înainte.

Daniel Jinga, manager Opera Națională București: ”Ne-a dat nouă posibilitatea să organizăm puncte de triere unde se pot desfăşura teste rapide, care să permită sau nu accesul în sală al publicului."

O decizie de relaxare a restricţiilor va fi luată doar dacă rata de infectare scade semnificativ, iar campania de vaccinare se va accelera, spun autorităţile sanitare.


VIDEO PROTVPLUS.RO