Avocatul Poporului a trimis o echipa pentru verificarea starii lui Sorin Oprescu. Primarul afla vineri daca iese din celula

Dată publicare: 24-09-2015 07:48
Dată actualizare: 27-09-2015 07:29


Sorin Oprescu asteapta vineri decizia magistratilor, care ii vor spune daca poate fi plasat in arest la domiciliu sau va sta in continuare in celula.

-► Reactia Avocatului Poporului: "Dreptul la sanatate, pus sub semnul intrebarii"

Joi seara, o echipa a Departamentui de Combatere a Torturii a inceput sa investigheze reclamatia lui Sorin Oprescu legata de faptul ca nu i s-a acceptat transportul la Spitalul Universitar. Ancheta are loc in urma autosesizarii Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Aceasta echipa va intocmi un raport care va ajunge atat la Avocatul Poporului, cat si la Parlament si, probabil, la Presedintele Romaniei.

Joi, in jurul orei 10 dimineata, primarul suspendat al Capitalei a ajuns la Tribunalul Bucuresti, unde a cerut inlocuirea masurii arestarii preventive cu una mai blanda, cum ar fi arestul la domiciliu. Avocatii spun ca astfel Oprescu ar putea sa-si pregateasca apararea, dar si sa aiba grija de sanatatea sa. Instanta a ramas in pronuntare si va lua vineri o decizie. Daca va primi un verdict nefavorabil, Oprescu poate face contestatie la Curtea de Apel Bucuresti.

Chiar inainte de a incepe procesul, Sorin Oprescu a simtit ca i se face rau, astfel ca a cerut agentilor care il escortau sa-l scoata din boxa acuzatilor. El spunea ca nu mai are aer, astfel ca a fost dus la baie, unde s-a stropit cu apa, relateaza corespondentul Stirilor ProTV Ovidiu Oanta. La revenirea in sala de judecata, dupa cateva minute Oprescu a pledat personal pentru o masura preventiva ceva mai blanda. Atat el, cat si avocatul sau, au reluat discutia privind solicitarea de a fi investigat de doi cardiologi de renume la Spitalul Central Universitar.

Din punctul de vedere al DNA, nu au spus ca a jucat teatru, insa ei considera ca trebuia sa se gandeasca la afectiunile de care sufera inainte sa savarseasca infractiunea” , afirma Viorel Mocanu, avocatul primarului suspendat al Capitalei. Sorin Oprescu “a solicitat instantei sa traiasca si sa nu moara in arest”, mai spune aparatorul sau.

Nici miercuri n-a avut o zi lipsita de emotii. Desi a cerut sa fie consultat de specialistii Spitalului Universitar Bucuresti, a ramas in arestul politiei. Solicitarea sa a fost respinsa, dar i s-au oferit variante daca starea de sanatate o impune.

La 24 de ore dupa ce Sorin Oprescu a cerut sa fie transportat la Spitalul Universitar pentru a fi investigat de doi medici cardiologi, raspunsul Politiei Capitalei este transant: nu se poate. Daca o persoana incatusata vrea sa fie consultata de anumiti medici, atunci trebuie sa le solicite acestora sa mearga in arest.

Acolo, in cabinetul medical al centrului de arest va avea loc investigatia medicala. Prezent va fi si doctorul Ministerului de Interne. Daca in urma consultului se stabileste ca este nevoie de analize suplimentare, Oprescu poate fi dus la un spital.

Dar nu oriunde. Prima varianta va fi Spitalul Ministerului de Interne. Daca in aceasta institutie sanitara nu pot fi efectuate analize sau interventii chirurgicale, abia atunci Sorin Oprescu ar putea sa ajunga unde a solicitat, mai exact la Spitalul Universitar.

Intreaga zi, avocatii sai au sustinut ca va fi scos din arest. Chiar si iubita lui Oprescu a declarat dupa vizita ca doctorul va fi dus la spital pentru ca se simte rau.

"Va fi dus la Spitalul Miltar, are angina pectorala, nu se simte prea bine, trebuie sa manance cantarit, are diabet", a spus Adriana Nica, iubita lui Oprescu.

Cand a venit raspunsul oficial, unul dintre aparatori s-a declarat suprins.

"S-a comunicat ca cererea nu a fost aprobata, asa cum am cerut noi, insa ca va fi dus la Spitalul Militar. Dansul ne-a comunicat noua ca aceasta cerere a fost apobata in aceasta varianta", a declarat avocatul Viorel Mocanu.

Problemele de sanatate ale lui Sorin Oprescu s-au acutizat luni. Atunci, a acuzat o stare de rau si a fost transportat cu duba politiei la spitalul Sfantul Ioan. Dupa un control de rutina la inima si plamani, ar fi refuzat sa i se faca investigatii suplimentare. Starea lui Sorin Oprescu - diabetic si dependent de insulina - s-ar putea inrautati in conditii de stres si de alimentatie nepotrivita, spun cei din anturajul lui.

Avocatul Poporului s-a autosesizat
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat joi ca s-a autosesizat in cazul lui Sorin Oprescu. Ciorbea a precizat ca Oprescu va fi vizitat de o echipa din care vor face parte reprezentanti ai institutiei, un medic si un reprezentant al unui ONG.

"Am dispus sa efectuam mai mult decat o ancheta, si anume o vizita (...). In foarte scurt timp, se vor deplasa la Arestul Capitalei doi reprezentanti ai institutiei noastre, un medic si un reprezentant al unei organizatii nonguvernamentale specializate. Se va discuta cu domnul Oprescu, in primul rand sa vedem care e situatia, se face o prima apreciere de catre medicul care va face parte din componenta acestei echipe. Se va discuta cu conducerea Arestului si se vor face verificari. I-am prevenit pe cei din conducere ca vor avea aceasta vizita", a afirmat Victor Ciorbea, potrivit Agerpres.

El a spus ca a luat aceasta decizie in urma declaratiilor publice facute de avocati. "Am inteles ca este foarte serios pus sub semnul intrebarii dreptul la sanatate", a adaugat Victor Ciorbea. "Am aflat pentru prima oara despre ceea ce se intampla, pentru ca fusesem plecat din tara pentru doua zile si jumatate la Adunarea Generala a Ombudsmanilor din Europa. Am constatat ca se intampla ceea ce am vazut aseara. Ceea ce declarau avocatii, erau intr-o discutie contradictorie cu un reprezentant al Politiei si am ales ca este foarte serios pus sub semnul intrebarii dreptul la sanatate. Atunci am intervenit direct, m-am sesizat din oficiu si am dispus efectuarea anchetei. Vazand evolutia lucrurilor, am decis azi-dimineata, discutand si cu colegii, sa inlocuim ancheta cu o vizita si tocmai de aceea am decis ca din echipa sa faca parte si medicul, si reprezentantul organizatiei neguvernamentale", a explicat Ciorbea.

Intrebat ce masuri va lua daca se va constata ca starea de sanatate a lui Sorin Oprescu nu este buna, Ciorbea a spus ca, procedural, "s-ar putea face imediat o recomandare catre conducerea arestului, desigur actionat si pe linie ierarhica si se poate merge pana la varful ierarhiei".

"In functie de ceea ce imi recomanda echipa, care are o independenta deplina, in functie de propunerile pe care le vor face, eu voi lua o decizie", a adaugat Ciorbea, mentionand ca nu s-a ajuns in faza in care deciziile Avocatului Poporului sa fie obligatorii, dar sunt recomandari de care trebuie sa se tina seama. "Daca nu, se poate urca, pe cale ierarhica, pana la varful ierarhiei - minister, Guvern, Parlament", a mai spus Ciorbea.

Potrivit acestuia, prima discutie a echipei va fi cu Sorin Oprescu, "care nu este limitat sa mentioneze doar aspecte de ordin medical". "Orice fel de aspecte pe care dansul considera ca este cazul sa le arate sunt, evident, luate in considerare", a subliniat Ciorbea.


VIDEO PROTVPLUS.RO