Informare meteo de vreme rece, ploi si ninsori consistente. Pana cand va tine vremea urata

×
Codul embed a fost copiat

Regimul termic va fi oscilant in urmatoarele doua saptamani, cu temperaturi medii diurne ce vor ajunge si pana la 20 de grade Celsius la inceputul lunii aprilie si cu ploi pe arii extinse in perioada 21 - 25 martie.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni dupa-amiaza o informare meteorologica de racire a vremii, precipitatii, in general moderate cantitativ, ninsori consistente la munte si intensificari ale vantului, valabila incepand de marti, 22 martie, ora 9,00, pana joi, 24 martie, la ora 18,00.

In intervalul mentionat, se vor semnala precipitatii in toata tara. Vor fi ploi, iar incepand din noaptea de miercuri spre joi (23/24 martie), in estul si in sud-estul Transilvaniei si in jumatatea de nord a Moldovei precipitatiile vor fi mixte. La munte vor predomina ninsorile, mai consistente in Carpatii Meridionali si de Curbura.

In sudul, estul si centrul teritoriului se vor cumula, in special in data de 23 martie, cantitati de apa de 15-25 l/mp, iar local, mai ales in zona deluroasa, peste 30 l/mp.

Vantul va avea intensificari temporare, cu precadere pe parcursul zilei de 23 martie, in majoritatea zonelor, cu rafale de peste 55-60 km/h in regiunile sudice si la munte.

Citește și
Vant, lapovita, ninsoare
Ploi, temperaturi scazute si lapovita in mai multe zone din tara. Cum va fi vremea saptamana viitoare
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Valorile termice diurne vor fi in scadere, caracterizand, in cea mai mare parte a tarii, o vreme rece pentru ultima decada a lunii martie.

Prognoza pentru urmatoarele doua saptamani. Ploi pana pe 25 martie si 20 de grade la inceputul lui aprilie

Cantitati insemnate de precipitatii vor cadea in data de 23 martie, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, valabila pentru intervalul 21 martie - 3 aprilie, data luni publicitatii.

In Banat, in prima zi a intervalului, vremea va fi calda, astfel incat media regionala a maximelor termice va fi de 14 grade. Apoi se va produce o racire, pana in jurul datei de 23 martie, cand temperaturile diurne, in medie in jurul a 10 grade, se vor situa sub cele normale ale perioadei. Din 24 martie si pana la sfarsitul intervalului, valorile maxime vor creste treptat, ajungand, in medie, pana spre 20 de grade.

In ceea ce priveste regimul termic nocturn, acesta nu se va modifica semnificativ in prima saptamana de prognoza, cand va fi cuprins, in medie, intre 0 si 2 grade, apoi va creste treptat, pana spre valori medii de 6 - 8 grade.

In intervalul 21 - 24 martie, ploile isi vor face aparitia in cea mai mare parte a regiunii, iar cantitatile de apa vor fi insemnate. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine ridicata si dupa data de 29 martie, insa acestea vor fi izolate si slabe cantitativ.

In Crisana, inceputul primei saptamani va debuta cu o vreme calda pentru aceasta perioada, cu temperaturi medii diurne de 12 - 13 grade, care vor scadea apoi spre 9 - 10 grade, pana in data de 24 martie. Ulterior, vremea se va incalzi semnificativ, prima saptamana a lunii aprilie urmand a fi caracterizata de temperaturi maxime, in medie, de 18 - 20 de grade. O tendinta asemanatoare, de crestere, va avea si regimul termic nocturn, de la valori de 0 - 2 grade in prima saptamana, pana la 6 - 7 grade catre sfarsitul intervalului.

Ploile isi vor face aparitia in intervalele 21-25 martie, respectiv 29 martie-3 aprilie, cu un maxim al acestora in jurul datei de 23 martie, cand se vor semnala pe arii extinse, iar cantitatile de apa pot fi insemnate.

In Transilvania, prima zi a intervalului va fi calda, cu maxime termice care se vor situa, in medie, in jurul valorii de 12 grade, apoi vremea va intra intr-un proces de racire, pana in jurul datei de 24 martie, cand temperaturile medii diurne vor fi de 7 - 8 grade. Din 25 martie si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, valorile maxime vor creste treptat, ajungand, in medie, pana la 17 - 18 grade. Regimul termic nocturn va oscila, in medie, intre -4 si 4 grade, cu cele mai scazute valori in intervalul 25 - 28 martie.

In intervalul 21-25 martie vor fi ploi pe arii extinse, iar la mijlocul primei saptamani de prognoza acestea se vor transforma, indeosebi in depresiuni, in lapovita si ninsoare. Izolat, cantitatile de apa vor fi mai insemnate. Ploi slabe si izolate vor fi posibile si dupa data de 29 martie.

In Maramures, dupa o medie a temperaturilor maxime de 9 - 10 grade la inceputul intervalului, din data de 25 martie vremea se va incalzi semnificativ, astfel ca in prima saptamana a lunii aprilie se vor inregistra maxime, in medie, intre 16 si 18 grade. Temperaturile minime se vor mentine in jurul pragului de inghet pana in data de 28 martie, urmand o incalzire treptata, pana spre valori medii de 4 - 5 grade la sfarsitul intervalului de prognoza.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, predominant sub forma de ploaie, va fi mai ridicata in intervalele 21-25 martie, respectiv 29 martie-3 aprilie.

In Moldova, in primele doua zile, valorile diurne, in medie de 11 - 12 grade, vor fi mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada. In zilele urmatoare, temperaturile maxime vor scadea, pana spre o medie regionala de 6 grade, pentru ca dupa data de 25 martie vremea sa se incalzeasca semnificativ, pana spre maxime in jurul a 18 grade.

Daca in prima saptamana media regionala a temperaturilor minime se va situa in jurul pragului de 0 grade, sfarsitul lunii martie si inceputul lui aprilie vor aduce valori medii pozitive, de pana la 4 - 6 grade.

Intre 21 si 24 martie, temporar se vor semnala precipitatii, ploi in primele doua zile, apoi si lapovite si ninsori, cu un maxim al acestora in jurul datei de 23 martie, cand cantitatile de apa inregistrate vor fi insemnate. Dupa data de 25 martie, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi relativ redusa.

In Dobrogea, temperaturile maxime vor scadea treptat, de la valori medii de 13 - 14 grade in prima zi, pana la 8 grade in 24 si 25 martie. Acestea vor creste ulterior, inceputul lunii aprilie fiind caracterizat de un regim termic apropiat de cel normal, cu maxime, in medie regionala, de 14 - 15 grade. Primele trei nopti vor fi caracterizate de valori termice medii in jurul a 5 grade, apoi acestea vor scadea usor pana la sfarsitul primei saptamani de prognoza. Din 28 martie minimele nocturne vor creste treptat si vor ajunge la valori medii de 6 - 7 grade.

In intervalul 21-25 martie va ploua temporar, pe arii mai extinse si moderat cantitativ in ziua de 23 martie.

In Muntenia, inceputul primei saptamani va debuta cu o vreme calda pentru aceasta perioada, cu temperaturi medii diurne de 15 - 16 grade, dupa care acestea vor scadea accentuat, pana in jurul datei de 24 martie. Apoi, vremea se va incalzi de la o zi la alta, primele zile ale lunii aprilie, fiind caracterizate de o medie regionala de 18 - 19 grade.

La inceputul intervalului, temperaturile minime se vor situa in jurul valorii de 3 grade, apoi acestea vor scadea usor si vor deveni negative in 26 martie. In cea de-a doua saptamana de prognoza minimele nocturne vor creste treptat si vor ajunge la valori medii de 5 - 6 grade.

Vor fi ploi pe arii extinse in intervalul 21 - 25 martie, cand si cantitatile de apa vor fi mai importante, mai ales pe parcursul zilei de 23 martie.

In Oltenia, temperaturile maxime vor scadea accentuat, de la valori medii de 16 grade in prima zi, pana la 7 grade in 23 martie. Apoi, maximele diurne vor creste, indeosebi in cea de-a doua saptamana, astfel ca, la sfarsitul intervalului, acestea vor fi, in medie, de 18 - 19 grade.

Regimul termic nocturn va oscila, in medie, intre 0 si 6 grade, cu cele mai scazute valori in 26 si 27 martie, iar cele mai ridicate la sfarsitul intervalului.

Vor fi ploi pe arii extinse in intervalul 21 - 25 martie, cand si cantitatile de apa vor fi mai importante, mai ales in zilele de 22 si 23 martie.

La munte, in prima saptamana, regimul termic diurn va oscila, in medie, intre 0 si 4 grade, cu cele mai scazute valori in 24 si 25 martie, apoi vremea se va incalzi si va ajunge la sfarsitul intervalului pana la valorii medii de 9 - 10 grade. Pe parcursul noptilor se vor inregistra minime preponderent negative, de pana la -7... -6 grade si, abia la inceputul lunii aprilie, acestea vor deveni usor pozitive.

In intervalul 21 - 25 martie, vor fi precipitatii, predominant ploi la inceput, apoi mai ales ninsori, cu un maxim al acestora in jurul datei de 23 martie, cand se vor semnala pe arii extinse, iar cantitatile de apa vor fi insemnate. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste din nou dupa data de 29 martie.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Cum va fi vremea luni

Luni avem soare si vreme calda in sud, ploi locale si atmosfera schimbatoare in nord. Maximele vor fi de la 6 la 19 grade.

In Dobrogea si in Baragan prindem soare si vreme foarte placuta. Maximele urca vertiginos si ating chiar si 19 grade in Lunca Dunarii.

Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei: soare si vreme mai calda. Maximele le depasesc pe cele de duminica cu vreo 5 grade. In nordul Moldovei si in Bucovina apar ceva nori si pot sa vina ploi sporadice. Vantul ramane activ si temperaturile maxime nu prea se modifica.

In nordul Transilvaniei si in Maramures va predomina vremea inchisa si apar ploi locale. Se incalzeste cu vreo doua grade fata de duminica. In vestul tarii: scurte momente insorite si conditii de ploaie peste zi. Termic nu prea sunt schimbari.

In tinuturile centrale: vreme amestecata, un pic de soare si ploi locale. Vantul nu se potoloeste si maximele urca vreo doua grade fata de duminica. In sud-vestul tarii se face cald: 17... 18 grade dupa pranz. Nu lipsesc norii din peisaj, dar ploile ajung abia marti.

In sudul tarii asteaptam o incalzire semnificativa. Vremea se anunta frumoasa si se va incalzi chiar si pe timpul noptii. In Bucuresti incepem saptamana cu vreme calda si frumoasa.

Dimineata este destul de rece, dar se incalzeste simtitor spre amiaza si vom avea o maxima de 17 grade. Va fi soare insa vantul redevine activ.

In zonele de munte se face un pic mai cald. Norii apar destul de des si aduc ploaie slaba, poate si ceva lapovita sau ninsoare, in zona crestelor. De vant inca nu scapam, dimpotriva: va sufla cu putere la mare altitudine.

Prognoza meteo pentru urmatoarele zile

Marti simtim o noua racire a vremii in vest, sud si sud-est; in nord se incalzeste. Norii incep sa se adune in sud-vest, apoi patrund spre centru si sud, unde va ploua frecvent. In rest, ploile apar pe seara si in noaptea de marti spre miercuri. In zona de sud-vest se pot aduna 25 l/mp.

Miercuri avem atmosfera inchisa, iar in sud se si raceste. Ploile vin temporar in toate zonele, dar la munte vor fi mai mult ninsori. Seara si noaptea, in centru si nord-est apare lapovita.

Si ziua de joi ne-aduce vreme urata; in Moldova se anunta lapovita, la munte fulguieli, iar in sud continua sa ploua. Temperaturile scad in Moldova si cresc usor in rest, iar vantul continua sa bata pe parcursul intregului interval de prognoza.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Soare si vant puternic in mai multe zone din tara. Vremea se strica incepand de miercuri
Soare si vant puternic in mai multe zone din tara. Vremea se strica incepand de miercuri

Ziua de duminica ne aduce vreme putin mai buna ca sambata, vedem soarele si vantul va sufla cu putere. Vom avea de la 5 la 13 grade, cu valori de 10 grade in multe zone.

Ploi, temperaturi scazute si lapovita in mai multe zone din tara. Cum va fi vremea saptamana viitoare
Ploi, temperaturi scazute si lapovita in mai multe zone din tara. Cum va fi vremea saptamana viitoare

Ziua de sambata ne aduce vreme mai rece ca vineri si destul de innorata. Maximele termice vor fi intre 2 si 14 grade. In Dobrogea si Baragan vantul prinde putere, norii se inmultesc si vremea se anunta neplacuta. Spre seara va fi si un pic de lapovita.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.