Sindicatul penitenciarelor: Udrea va avea condiţii mult mai bune decât bătrânii din aziluri

Elena Udrea, inchisoare
Agerpres

Sindicatele din penitenciare au reacţionat în urma afirmaţiilor fostului ministru Elena Udrea privind condiţiile de detenţie din România.  

Sindicaliștii afirmă că "a devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzaţii false despre condiţiile din penitenciare, pentru a scăpa de puşcărie".

Poliţiştii din penitenciare transmit că "este adevărat că nu avem un sistem penitenciar aşa cum şi-ar dori politicienii infractori dovediţi de justiţie, însă banii publici furaţi timp de 10 ani de Elena Udrea şi de clientela politică din anturajul acesteia ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii în condiţiile de detenţie şi de muncă din penitenciare".

Potrivit News.ro, liderul sindicatelor din penitenciare afirmă că Udrea va beneficia, în închisoare, de condiţii mult mai bune decât cele de care beneficiază bătrânii din aziluri, copiii din orfelinate şi bolnavii din spitalele publice.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) cataloghează drept "atacuri sistematice UDREA la imaginea poliţiei penitenciare" afirmaţiile Elenei Udrea privind condiţiile de detenţie din România, considerând că Poliţia penitenciară este prejudiciată prin aceste afirmaţii.

Citește și
Elena Udrea
Judecătorii bulgari au decis. Elena Udrea va fi extrădată în România: „Nu ne-a fost ușor să luăm decizia”

"Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar aşa cum şi-ar dori politicienii infractori dovediţi de justiţie, însă banii publici furaţi timp de 10 ani de Elena Udrea şi de clientela politică din anturajul acesteia ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii în condiţiile de detenţie şi de muncă din penitenciare şi, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian. Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte şi fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci şi educaţia şi sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi. În continuare, Elena Udrea nu renunţă la prejudicierea poliţiei penitenciare, chiar din calitatea sa de infractor dovedit şi condamnat, lansând în spaţiul public românesc, inclusiv în spaţiul public din afara graniţelor ţării, acuzaţii nefondate despre posibile condiţii inumane şi degradante din penitenciarele româneşti. A devenit o cutumă printre politicienii infractori să lanseze acuzaţii false despre condiţiile din penitenciare, pentru a scăpa de puşcărie”, se arată într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă şi semnat de preşedintele FSANP, Cosmin Dorobanţu.

El susţine că Udrea arată sistemul penitenciar "după ce a contribuit, timp de 10 ani, la sărăcirea unor generaţii de români, printre care se află şi familiile poliţiştilor de penitenciare”.

Sindicaliştii din sistem explică şi care sunt condiţiile în care fostul ministru va executa pedeapsa.

Astfel, după ce va ajunge în România, Elena Udrea va fi dusă la Penitenciarul de femei Ploieşti - Târgşorul Nou, unde timp de 21 de zile se va afla în carantină, într-o cameră ce îi va asigura un spaţiu minimum de 4 metri pătraţi.

"În perioada de carantinare-observare, se studiază comportamentul şi personalitatea Elenei Udrea, se efectuează examene medicale, se desfăşoară activităţi de educaţie sanitară şi se evaluează nevoile educaţionale, psihologice şi sociale, în scopul stabilirii ariilor de intervenţie şi asistenţă. La finalizarea acestei perioade, Elenei Udrea i se stabileşte Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică prin care se precizează activităţile şi programele în care fostul politician urmează a fi inclus pe perioada deţinerii”, transmit sindicaliştii.

Ulterior, având în vedere domiciliul, ea va continua executarea pedepsei în acelaşi penitenciar, în regim ce ar putea fi închis sau semideschis.

"Suplimentar stabilirii regimului de executare, Comisia (din penitenciar – n.r.) va lua în calcul statutul Elenei Udrea de persoană care necesită protecţie, fapt ce va presupune cazarea individuală sau împreună cu deţinute compatibile pe criterii de educaţie, profesie sau funcţie avută anterior arestării. Totodată, statutul de persoană care necesită protecţie presupune participarea la toate activităţile din penitenciar (inclusiv munca – dacă fostul politician optează pentru această posibilitate) cu asigurarea gradului necesar de protecţie, atât din punct de vedere al demnităţii umane, cât şi al siguranţei proprii”, precizează documentul citat.

Conform acestuia, în penitenciarul din judeţul Prahova fenomenul supraaglomerării "nu este atât de accentuat” ca în unităţile penitenciare destinate bărbaţilor.

Penitenciarul Ploieşti-Târgşorul Nou are celule concepute pentru cazarea la comun.

"Din punct de vedere al spaţiului asigurat Elenei Udrea, garantăm opiniei publice că va fi optim pentru respectarea unui spaţiu minim individual de 4 mp pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru. Camerele de deţinere asigură fiecărei persoane pat individual, sunt dotate cu mobilier specific, instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare persoană deţinută să aibă acces permanent la apă potabilă şi zilnic la apă caldă, acces nerestricţionat şi permanent la grupurile şi instalaţiile sanitare pentru satisfacerea nevoilor fiziologice şi a celorlalte nevoi specifice genului, ori de câte ori este necesar, în condiţii de igienă şi intimitate. Spaţiile de deţinere sunt amenajate, astfel încât să permită iluminatul natural şi artificial, precum şi aerisirea optimă a acestora. În fiecare cameră sunt montate mese pentru servirea hranei, rafturi pentru depozitarea produselor, cuiere şi bănci, iar în baie rafturi pentru păstrarea încălţămintei. Celelalte bunuri de folosinţă îndelungată sunt păstrate la magazia penitenciarului unde deţinutele au acces conform programului stabilit”, mai transmite FSANP.

Oficialii sindicatului explică, de asemenea, că grupurile sanitare din închisoarea de la Târgşor sunt dotate cu chiuvetă, duş, oglindă, etajeră şi vas WC, compartimentate astfel încât să asigure intimitatea persoanelor custodiate.

Cabinele de toaletă sunt despărţite de grupul sanitar prin intermediul uşilor PVC, având asigurată ventilaţie naturală printr-o fereastră.

De asemenea, accesul la apă potabilă este asigurat permanent, prin racordarea Penitenciarului Ploieşti-Târgşorul Nou la o sursă autorizată proprie, iar calitatea apei este certificată periodic prin buletine de analiză, scopul fiind acela ca valorile să corespundă normelor în vigoare.

Apa caldă este distribuită în cadrul tuturor secţiilor de deţinere, zilnic, în intervalul orar stabilit prin programul aprobat de directorul locului de deţinere.

"Elena Udrea va avea puse la dispoziţie articole de cazarmament (saltea, lenjerie de pat, pătură şi pernă), conform normativului existent şi valabil pentru toate persoanele condamnate din sistem. Elenei Udrea i se va asigura zilnic plimbarea în aer liber timp de minimum două ore, în curţi de plimbare amenajate. Dacă fostul politician nu va opta să presteze muncă ori să participe la alte activităţi în afara camerei, perioada minimă de plimbare în aer liber va fi de 3 ore, indiferent de regimul de executare. Hrana Elenei Udrea se va realiza în baza unui meniu diversificat pentru fiecare normă de hrană, cu menţionarea normelor asigurate la mic dejun, prânz şi cină. Meniurile sunt avizate de către medicul şef, acestea fiind afişate, zilnic, în cadrul fiecărei secţii de deţinere. Asigurarea menţinerii legăturii cu mediul de suport este realizată prin intermediul vizitelor, comunicărilor on-line si prin apeluri telefonice efectuate prin intermediul telefoanelor amplasate în interiorul camerei. Mai mult, Elena Udrea va beneficia de televizor amplasat în camera de deţinere, precum şi de publicaţii, emisiuni radiofonice şi televizate”, mai precizează comunicatul dat publicităţii de sindicatele din penitenciare.

În documentul citat se arată că fostul ministru are garantat dreptul la asistenţă medicală, tratament şi îngrijiri "fără discriminare în ceea ce priveşte situaţia ei juridică sau regimul de executare”, aceste drepturi fiind asigurate cu personal calificat, în mod gratuit, potrivit legii, la cerere sau ori de câte ori este necesar.

"Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că Elena Udrea va beneficia, în închisoare, de condiţii mult mai bune decât beneficiază bătrânii din azile, copii din orfelinate şi bolnavii din spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii, categorii sociale care decontează, în prezent, milioanele de euro furate de fostul politician”, se mai arată în comunicatul FSANP.

Elena Udrea, condamnată definitiv în dosarul Gala Bute, va fi extrădată în România.

Decizia magistraţilor bulgari este definitivă. Udrea a afirmat, după pronunţarea sentinţei, că nu există justiţie pentru ea nici în România, nici în Bulgaria şi acuză judecătorii că au răspuns la ”presiuni”.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Cel mai cunoscut japonez din SUA le-a rupt inima fanelor
Citește și...
Reacția Elenei Udrea după ce i s-a decis extrădarea: Se pare că nu există justiţie pentru mine în România sau Bulgaria
Reacția Elenei Udrea după ce i s-a decis extrădarea: Se pare că nu există justiţie pentru mine în România sau Bulgaria

Elena Udrea a declarat, imediat după ce instanţa bulgară a decis să o extrădeze în România pentru a ispăşi o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute", că "se pare că nu există justiţie" pentru ea în România sau Bulgaria.

Judecătorii bulgari au decis. Elena Udrea va fi extrădată în România: „Nu ne-a fost ușor să luăm decizia”
Judecătorii bulgari au decis. Elena Udrea va fi extrădată în România: „Nu ne-a fost ușor să luăm decizia”

Curtea de Apel din Sofia a decis, vineri, extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea. Ea are de executat în România o condamnare de 6 ani de închisoare.

Udrea, mesaj pentru Predoiu: Românii abuzaţi de justiţia pe care o păstoriţi îşi caută dreptatea în Europa
Udrea, mesaj pentru Predoiu: Românii abuzaţi de justiţia pe care o păstoriţi îşi caută dreptatea în Europa

Elena Udrea a publicat miercuri, pe Facebook, un mesaj adresat ministrului Cătălin Predoiu, în care susţine că românii "abuzaţi" de justiţia din România îşi caută "dreptatea" în Europa.

Elena Udrea a refuzat să apară în fața ICCJ București. În sală o aștepta și partenerul ei de viață
Elena Udrea a refuzat să apară în fața ICCJ București. În sală o aștepta și partenerul ei de viață

Elena Udrea a refuzat luni să apară în fața Înaltei Curți de Casație și Jusțiție de la București unde încearcă printr-o cale extraordinară de atac să obțină anularea condamnarii la 6 ani de închisoare.

Prima reacție a Elenei Udrea de la arestarea din Bulgaria. „Mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal”
Prima reacție a Elenei Udrea de la arestarea din Bulgaria. „Mi s-a refuzat doar mie dreptul de a fi rejudecată legal”

Elena Udrea a reacționat pentru prima dată public de când a fost arestată în Bulgaria, pentru a fi extrădată în România. Fostul ministru al turismului trebuie să execute o condamnare de șase ani de închisoare, primită în dosarul „Gala Bute”.

Recomandări
Revoltător. Cum ”se lua șpagă” la un spital din București: ”5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede”
Revoltător. Cum ”se lua șpagă” la un spital din București: ”5 la sută la facturile plătite dacă le plăteau mai repede”

Corupție cronică, PARTEA I. Săli de operație și terapie intensivă pline de moloz, clădiri care stau să cadă peste pacienți, echipamente medicale vitale... lipsă.  

Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a acordat un interviu inedit consilierului său, Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și deputat, într-un podcast pe care acesta l-a publicat pe blogul președintelui de onoare al PSD.

Poliția lui Vladimir Putin a închis cimitirul în care e îngropat Navanîi. Gestul impresionant făcut de rușii care îl admirau
Poliția lui Vladimir Putin a închis cimitirul în care e îngropat Navanîi. Gestul impresionant făcut de rușii care îl admirau

Cimitirul în care a fost îngropat, vineri, Aleksei Navalnîi, a fost închis de poliție duminică după-amiază, deși mii de oameni încă stăteau la coadă si voiau sa ajunga la mormântul celui mai înverșunat critic al regimului Putin.