Simulatorul unic in Estul Europei adus de SMURD care va pregati Romania pentru un viitor cataclism


Ultimul update: Marti 24 Septembrie 2013 00:09
Data publicarii: Sambata 21 Septembrie 2013 19:51
Categorie: Stiri actuale

Salvatorii din Romania se antreneaza sa intervina prompt in cazul unor dezastre sau accidente colective.

Si fac asta cu ajutorul unui simulator virtual, unic in sud-estul Europei, realizat de olandezi. Peste 1.200 de medici, asistenti, paramedici si pompieri din toata tara au beneficiat deja de aceste cursuri in cadrul unui proiect european in valoare de peste 20 de milioane de lei.

Cu ajutorul simulatorului virtual pot fi dezvoltate 12 scenarii de accidente colective si dezastre. Unul dintre ele este cutremurul.

Iar echipele de salvare au aratat cum reactioneaza in cazul unui seism devastator, care a facut zeci de victime in Capitala.

"Am gasit moloz de la pereti cazuti si o persoana incarcerata, pe aceeasi strada am mai gasit aprox. 30 de persoane care sunt pe picioarele lor", spune o asistenta.

Programul a fost realizat cu ajutorul specialistilor din Franta, Olanda si Romania si este folosit in peste 20 de tari din toata lumea.

"Ce ne trebuie de acum, ca fiecare persoana din sistem sa stie cum trebuie intervenit, sa nu difere intre un judet si altul. Astfel daca am o catastrofa mare si aduc mai multi oameni, toti sa vorbim aceeasi limba", spune Raed Arafat.

Proiectul, castigat si implementat de Fundatia pentru SMURD, are o durata de 3 ani si o valoare de peste 20 de milioane de lei.

Simulatorul virtual complex va functiona la centrul de pregatire al medicilor din Targu Mures. Raed Arafat, initiatorul proiectului, spera insa ca acest program sa fie montat pe un camion, care sa se deplaseze in toata tara.

VIDEO PROTVPLUS.RO