Sibiul a atins o rată de infectare record. S-a cerut ajutorul Comisiei Europene

Ultima actualizare: 16-11-2020 14:22

Europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a cerut, luni, ajutorul comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, pentru sprijinirea pacienţilor COVID-19 din Sibiu, judeţul cu cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 din România.

Județul are o rată de infectare de 8,32 la mia de locuitori, potrivit raportării transmise duminică, de Grupul de Comunicare Strategică.

Municipiul Sibiu intrat luni în carantină înregistrează cele mai multe cazuri de COVID-19 din judeţ, 13,43 cazuri infectate la mia de locuitori cumulat în ultimele 14 zile.

Nicu Ştefănuţă a precizat, pentru Agerpres, că i-a scris în urmă cu câteva zile şi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, ca să activeze mecanismele europene pentru transferul pacienţilor COVID-19.

"I-am scris miercuri ministrului Sănătăţii să-l implor să activeze mecanismele europene pe care le are la dispoziţie. Vorbim de: transfer intraeuropean de pacienţi acolo unde se lucrează la capacitate maximă. Nu e posibil ca pacienţi din Belgia să fie transferaţi în Germania şi la noi să se moară pe capete pentru că ne este ruşine să cerem sau suntem incompetenţi să o facem. Azi am luat legătura cu comisarul european pe sănătate pe o problemă şi mai gravă: staţia de oxigen, de care spitalul judeţean are mare nevoie. UE are un mecanism de schimb de dotări - EU Clearing House. Şi noi trebuie să obţinem aceste dotări cu ajutorul unui spital din Europa, de aproape, aşa încât să ajungă la timp la bolnavi. Mă voi ţine de aceste demersuri şi oameni ca scaiul, pentru că este în joc cea mai mare dramă din istoria recentă a Sibiului", a precizat europarlamentarul sibian.

Nicu Ştefănuţă (USR PLUS) este membru în comisia de Sănătate publică şi Mediu a Parlamentului European.

Medicii din SCJU din Sibiu solicită o staţie de oxigen de urgenţă, pentru a asigura oxigenul necesar pacienţilor COVID-19. Unitatea din Sibiu deţine o singură staţie de oxigen, care nu face faţă la numărul tot mai mare de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Conducerea spitalului şi cea a Consiliului Judeţean speră ca marţi să ajungă la Sibiu staţia nouă de oxigen, care este închiriată de la o firmă care o importă din Turcia, a precizat zilele trecute, directorul unităţii medicale, Liliana Coldea.

În Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu sunt trataţi zilnic, cei mai mulţi bolnavi COVID-19 din tot judeţul.

Niciun pat liber în spitalele de adulţi pentru pacienţii COVID-19

 

Pacienţii cu COVID-19 nu mai au nici măcar un pat liber în spitalele din judeţul Sibiu, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată a crescut luni la 8,83 la mia de locuitori, informează Prefectura.

"Nu mai este niciun loc liber, numai la Pediatrie (mai sunt locuri libere n.r.)", a precizat luni, pentru Agerpres, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Sibiu, Andreea Ştefan.

Potrivit sursei citate, principalul spital unde sunt trataţi pacienţii COVID-19, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este plin, are în prezent 209 bolnavi infectaţi, din care 12 sunt în ATI. De asemenea, sunt ocupate toate cele 60 de paturi pentru pacienţii COVID-19 de la Spitalul TBC. Şi la Spitalul din Cisnădie sunt ocupate toate cele 50 de paturi pentru bolnavii COVID-19. La Mediaş, spitalul are ocupate toate cele 48 de locuri din secţii şi cele două paturi ATI cu bolnavi COVID-19. Nici la Spitalul Căi Ferate nu mai e niciun loc liber, aici tot spitalul are 45 de paturi şi sunt doar pacienţi COVID-19. Spitalul Militar din Sibiu are în prezent ocupate toate cele 25 de locuri pentru pacienţi COVID-19: 15 paturi în secţii, 10 paturi în ATI.

Singurul spital care are locuri libere este Pediatria. Aici sunt internaţi doi copii cu COVID-19 la ATI şi alţi 10 în Secţia de Boli Infecţioase. La Spitalul de Pediatrie din Sibiu mai există patru paturi libere la ATI şi alte 35 libere în secţii, pentru copiii infectaţi cu noul coronavirus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO