Este posibil ca pandemia de Covid-19 să se încheie pe continentul nostru, odată cu varianta Omicron, care ar putea infecta 60% dintre europeni până în martie, a estimat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa.

Însă, de luni, Franța a introdus obligativitatea pașaportului de vaccinare, pentru tot ce înseamnă industria ospitalității și călătorii pe distanțe lungi. Între timp, poliția belgiană încearcă să-i identifice pe cei care au făcut dezastru la Bruxelles, la sfârșitul unei demonstrații, împotriva restricțiilor sanitare.

Manifestația de la Bruxelles împotriva măsurilor sanitare s-a încheiat cu violențe. Poliția a reținut 230 de agresori, vinovați de distrugeri și atacarea forțelor de ordine, în parcul Semicentenarului și în cartierele din zonă.

Indivizi cu cagule au vandalizat și o clădire a Instituțiilor europene, sediul serviciului diplomatic al Uniunii Europene. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a condamnat violenţele şi distrugerile.

Noul certificat sanitar a intrat în vigoare în Hexagon

De luni, în Franța, doar cei vaccinați împotriva Covid pot intra în baruri și restaurante, și pot călători cu trenul și avionul. Un test negativ nu mai este suficient pentru activități recreative, nici pentru călătoriile pe distanțe lungi.

Ministrul Economiei a spus că noul pașaport pentru vaccinare îi va proteja pe oameni, pentru că previne infectările și le permite să-și țină deschise localurile ori sălile pentru diferite activități.

Franța a înregistrat o medie de 360.000 de cazuri zilnice, săptămâna trecută. Nicio altă țară europeană cu populație mare nu a raportat rate de infectare atât de ridicate.

Restricții mai ușoare în UK

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Cei care sosesc în Anglia nu mai sunt obligați să se testeze anti-Covid, dacă sunt vaccinați cu două doze”.

Anunțul premierului Boris Johnson a venit după ce directorul celei mai mari companii aeriene din Marea Britanie ceruse renunțarea la restricțiile de călătorie asociate cu Covid, argumentând că tulpina Omicron este în retragere și oricum măsurile restrictive au avut un efect limitat în prevenirea răspândirii Covid.

E plauzibil că pandemia de Covid se îndreaptă spre sfârșit, în Europa, odată cu răspândirea tulpinii Omicron”, a estimat directorul regional al Organizației mondiale a sănătății, Hans Kluge. El spune că, până la sfârșitul lunii martie, 60% din populația totală a Europei se va infecta cu noua tulpină.

Dar, odată ce valul Omicron va înceta, va exista - timp de câteva săptămâni şi câteva luni - o imunitate generală, fie datorită vaccinului, fie pentru că oamenii vor fi imuni din cauza infecţiei, a explicat directorul OMS, care, totuși a făcut un apel la prudență, pentru că virusul este versatil și pot apăra oricând noi variante.