Sectorul de sanatate devine prioritatea numarul UNU a guvernarii. Masurile anuntate la Palatul Victoria

Ultima actualizare: 08-05-2016 06:52

Premierul Dacian Ciolos va considera, din acest moment, sectorul sanitar drept prioritatea numarul unu a guvernarii.

Urmeaza ca Executivul sa dispuna masuri pe termen scurt si mediu pentru mentinerea si recastigarea increderii in sistemul de sanatate.

"Au parut in spatiul public o serie de informatii si suspiciuni legate de sectorul de sanatate, suspiciuni legate de stadiul infectiilor nosocomiale, de utilizarea inadecvata a sectiilor de sanatate din spitale sau de eficienta utilizarii dezinfectantilor intraspitalicesti. Pentru a clarifica, mentine si a recastiga increderea in sistemul sanitar, premierul Dacian Ciolos va considera, din acest moment, sectorul de sanatate prioritatea numarul unu pentru urmatoarele luni a actului de guvernare. In consecinta, Guvernul isi asuma o serie de masuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situatiei, si altele structurale, pentru perioada imediat urmatoare", a declarat joi purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Victoria.

In privinta masurilor pe termen scurt, Suciu a precizat ca premierul a trimis Corpul de control pentru a incepe o ancheta la nivelul Comisiei pentru produse biocide de pe langa Ministerul Sanatatii, comisie care stabileste caietele de sarcini si criteriile de utilizare a dezinfectantilor intraspitalicesti.

"Vrem sa stim daca au fost respectate criteriile si daca s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfectie. Totodata, Corpul de control al primului-ministru va analiza rigoarea metodologica a inspectiilor de sanitatie realizate de Ministerul Sanatatii in ultimele zile, pentru a avea garantia corectitudinii rezultatelor transmise in ultimele zile", a explicat purtatorul de cuvant, adaugand ca, in caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat.

Totodata, Suciu a anuntat ca premierul Ciolos va solicita masuri administrative care se impun daca aceste rezultate nu sunt cele conforme. Potrivit purtatorului de cuvant, Guvernul pregateste pentru urmatoarea sedinta o hotarare prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM in procedura de urgenta.

"E inacceptabil sa nu existe un laborator acreditat din 2007 si sa nu putem avea o rigoare certificata in ceea ce priveste analizele spitalicesti. Vom continua sa utilizam expertiza acestui laborator si trimitem pentru analize esantioane de teste si pentru concentratia produselor de dezinfectie. Primul-ministru i-a cerut ministrului Sanatatii sa implementeze accelerat programul de masuri impotriva infectiilor nosocomiale, anuntat saptamana trecuta", a aratat Suciu. Acesta a mai spus ca premierul Ciolos asteapta ca organele de cercetare penala "sa vina in cel mai scurt timp posibil cu concluzii" astfel incat Guvernul sa ia acele masuri care se impun si care tin de competenta sa. A

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO