Inaugurată săptămâna trecută în prezența ministrului demis al Sănătății, secția pentru marii arși din Iași este în continuare închisă.

Unitatea medicală nu poate primi pacienți, chiar dacă Sorina Pintea declara că nu va participa la nicio deschidere de spital doar de fațadă.

În realitate nu poate funcționa, pentru că epidemiologii au descoperit probe neconforme la filtrele de aer și de apă. În aceste condiții, un bătrân din Târnăveni, care fusese trimis cu avionul SMURD la Iași, a ajuns tot în vechea secție de chirurgie plastică.

Bărbatul de 80 de ani suferise arsuri la căile respiratorii în urma unui incendiu produs în apartamentul lui.

Inițial a fost internat la spitalul din Târnăveni, iar ulterior transferat la cel din Târgu Mureș - unde medicii au considerat că nu au toate condițiile ca să îl trateze și i-au cerut transferul într-un centru pentru marii arși.

În urma apelului lor, un avion SMURD din București a fost trimis ca să îl transporte la Iași, unde acum o săptămâna ministrul Sănătății inaugurase un centru cu cinci paturi.

La destinație însă, pacientul a fost internat în vechea secție de chirurgie plastică.

Cea nouă a fost deschisă doar pentru inaugurare.

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: „S-au făcut eforturi de transfer, a venit avionul SMURD de la București cu echipa SMURD și l-a preluat și l-a adus la Iași, de unde SMURD Iași l-a predat echipei de chirurgie plastică și arsuri pentru terapie intensivă și tratament de specialitate.”

Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU Târgu Mureș: „Urmare a primirii avizului favorabil, pacientul a fost transferat la centrul de arși al spitalului Sfântul Spiridon din Iași. Trebuia să ajungă într-un centru specializat de arși."

Reprezentanții Spitalului din Iași, care administrează centrul pentru marii arși, au recunoscut situația.

Spun însă că secția pentru marii arși inaugurată săptămâna trecută de Sorina Pintea nu a putut fi deschisă din cauza unor probe epidemiologice, de sanitație, neconforme.

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: „Probele care au fost luate pentru verificare epidemiologică de la nivelul filtrelor din spațiul nou creat pentru pacienții mari arși au ieșit deocamdată parțial neconforme, astfel încât s-au dispus măsuri suplimentare iar mâine se vor lua din nou aceste probe."

Lucrările de reabilitare și dotare a Clinicii de Chirurgie Plastică și Arsuri din Iași au durat 8 ani și au costat 50 de milioane de lei.

Momentul inaugurării a fost amânat de 17 ori.

Deschiderea ei a fost declarată un succes de ministrul demis al Sănătății Sorina Pintea.

Sorina Pintea, ministrul demis al Sănătății: „Se respectă toate circuitele, există filtre de aer în saloanele pentru marii arși. Eu am declarat că nu voi merge la nicio deschidere dacă mâine nu va putea intra primul pacient"

La o săptămâna distanță, secția este încă încuiată.

Reacția ministerului Sănătății

 

Ministerul Sănătății a transmis, miercuri seară, o reacție referitoare la inaugurarea secției de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructiva și arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași.

Iată comunicatul MS:

"Referitor la secția clinica de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructiva si arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

Având în vedere faptul că la inaugurarea secției de clinice din data de 16 octombrie 2019 au participat mai multe persoane care au vizitat secția fără echipamente corespunzatoare, a fost necesară dezinfecția ulterioară a spațiului.

După acest proces, în 18 si 19 octombrie au prelevate de către SPIAM din cadrul unității sanitare, prima serie de probe de sanitație și microfloră care au fost conforme.

Astăzi a mai fost prelevat al doilea set de probe, iar rezultatele vor fi gata la începutul săptămânii viitoare.

În ceea ce priveste personalul angajat, unitatea de arsi din cadrul secției clinice are asigurat normativul minim de personal de specialitate, dar pentru asigurarea unui act medical de calitate este necesara o suplimentare a acestuia. În prezent, există în derulare un proces de selecție a personalului de specialitate.

Mai mult, prin programul Băncii Mondiale și cu sprjinul ambasadei Franței și al centrelor de profil din Franța, la începutul anului 2019, 5 cadre medicale de la noul centru din Iași (medici de anestezie – terapie intensivă, chirurgi plasticieni, asistente medicale) au beneficiat de stagii de pregătire în domeniu în centre de mari arși din Franța. De asemenea, a fost agreat cu reprezentanții centrelor de specialitate din Franța ca ulterior operaționalizării acestui centru să beneficieze de expertiza acestora în lucru în cadrul centrului.

Ca urmare, secția clinică este funcțională în cazul apariției unor cazuri de pacienți cu arsuri grave".