12 ani de la tragedia din Mihailesti, in care au murit 18 oameni. Rudele victimelor au mers la o slujba de pomenire

24-05-2016 12:16

Amintiri care inca dor au fost retraite marti la Mihailesti, unde acum 12 ani un TIR incarcat cu azotat de amoniu a luat foc si a explodat. 

Deflagratia a ucis atunci 18 oameni si a lasat rani adanci pe trupurile altor 13. Printre ce care au pierit au fost junalisti, pompieri si soferi care treceau prin zona. Rudele celor disparuti au tinut marti o slujba in amintirea lor.

La 12 ani de la tragedia de la Mihailesti, in locul unde s-a produs teribila deflagratie, marti au sunat din nou sirenele pompierilor. Pentru militarii, care si-au pierdut atunci mai multi camarazi, amintirea cumplitului moment este inca vie.

Danut Nicolae, seful ISU Buzau: "Parca si acum vad trupuri sfartecate, trupuri inca arzand, masini dezmebrate arzand, strigate de disperare ale celor care azi sunt langa noi, supravietuitori."

La Mihailesti, a mers si mama sublocotenentului post-mortem Romeo Nicula. Barbatul era soferul uneia dintre autospecialele pompierilor care acum 12 ani a plecat in ultima misiune. Alaturi de ea, a fost si tatal maiorului Doru Mihalache - comandantul garzii de interventie a pompierilor, ucis si el de explozie.

Mihai Mihalache, tatal maiorului Doru Mihalache: "Durere...in fiecare an vin aici cat traiesc eu...A fost un baiat de milioane. Imi e greu la anii mei sa vin, dar nu las niciodata sa treaca ziua asta."

Lucica Nicula, mama sublocotenentului Romeo Nicula: "Mi-l aduc aminte ca si ieri, nu zic ca au trecut 12 ani, asta nu e o durere pentru parinti care sa se uite. Pentru varsta pe care a avut-o, pentru tineretea lor...e foarte greu."

Durere a fost si in sufletul celor au supravietuit deflagratiei.

Simi Ilie, supravietuitor: "Retraiesc acele momente din data de 24 mai 2004 cand am ajuns aici si in cateva secunde ne-a spulberat pe toti, cand a explodat nu mai stiai ce este aici. Durerea e foarte mare in sufletul meu, mai ales ca in urma accidentului eu am ramas fara un picior."

24 mai 2004 a fost o zi neagra pentru Romania. 18 oameni, printre care doi jurnalisti, au murit atunci iar alti 13 au fost raniti, dupa ce un TIR incarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a sarit in aer la Mihailesti, iar doua explozii puternice au zguduit pamantul.


VIDEO PROTVPLUS.RO