Numele "Basescu", marele absent din raportul despre terenurile lui Basescu. Ce contine de fapt documentul Corpului de Control

Victor Ponta la Guvern

Corpul de Control al Guvernului a finalizat operatiunile de verificare in privinta terenurilor situate in extravilanul comunei Nana din judetul Calarasi, situatie in care este vizata si familia presedintelui Traian Basescu.

Conform acestui raport, Guvernul va sesiza Parchetul in cazul restituirilor de terenuri din comuna Nana (judetul Calarasi), aratand ca numeroase astfel de operatiuni din anii anteriori prezinta nereguli si ca, in septembrie 2013, un teren a fost vandut unei "persoane fizice" de catre o firma declarata inactiva.

In document se arata ca, dupa reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate in extravilanul comunei Nana, realizata cu incalcarea dispozitiilor legale, in perioada 2009-2010, aceste suprafete au fost instrainate catre societatea Berfige, prin incheierea a 8 contracte de vanzare-cumparare.

Prin aceste contracte, firma a achizitionat un numar de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana, din care 33 de parcele situate in tarlaua 28 si 2 parcele situate in tarlaua 33, in suprafata totala de 290,41 hectare. Suma totala platita in perioada 2009-2010, pentru cumpararea celor 35 de parcele de teren agricol, in suprafata totala de 290,41 ha, a fost de 3.437.647,92 lei.

Din documentele transmise Corpului de control al primului­ ministru de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi a rezultat faptul ca, pentru 29 din cele 33 de parcele situate in tarlaua 28, insumand o suprafata de 277,91 ha, contractele de vanzare-cumparare au fost incheiate, pentru vanzator, de catre Simona-Alina Preda, referent in cadrul Primariei Comunei Nana si fiica secretarului primariei, Tudorita Niculae, care a fost imputernicita, in acest sens, de catre proprietarii terenurilor respective.

Citește și
Eugen Nicolicea
Comisia Nana a inghetat. Audierile parlamentare pentru terenurile din Calarasi au fost suspendate din cauza vremii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Totodata, din documentele transmise Corpului de control al primului­ ministru de catre Primaria Comunei Nana, a rezultat ca Simona Preda este casatorita cu Daniel Preda, fiul contabilei primariei.

Firma a fost infiintata la data de 23.07.2009, avand ca asociat unic pe Mara Bertola, cetatean italian, iar de la infiintare si pana la data de 03.12.2012, societatea a avut sediul provizoriu declarat la cabinetul de avocat "Toma Gabriel".

In perioada 2009-2013, societatea a avut ca asociat unic pe Mara Bertola si administratori pe cetatenii italieni Fioravante Bertola, Gemma Retiagliata si Mara Bertola. Prin adresa nr. 2686213/25.02.2014, Inspectoratul General pentru Imigrari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a comunicat Corpului de control al primului-ministru faptul ca Fioravante, Gemma si Mara nu figureaza cu domiciliul sau resedinta inregistrate pe teritoriul Romaniei.

Sinteza neregulilor prezentate in raportul Corpului de Control al Guvernului

 -► Componenta Comisiei locale de fond funciar Nana a fost modificata Ia un moment dat, aceasta nemaifiind conforma cu prevederile Ordinului prefectului judetului Calarasi.

-► Incepand cu anul 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana, si anume DOBRE Gheorghe, NITU Marin si MANEA Constantin, au participat la luarea deciziilor in cadrul Comisiei locale de fond funciar Nana fara sa fi fost numiti ca membri ai comisiei prin ordin al prefectului, asa cum prevedeau dispozitiile legale.

-► Inregistrarea, verificarea si analizarea cererilor privind reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat in mod defectuos si cu nerespectarea conditiilor legale.

-► Verificarea, respectiv analizarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu a fost realizata in ordinea inregistrarii acestora. Analizarea si aprobarea tuturor cererilor s-au realizat in mod defectuos, fara respectarea ordinii inregistrarii lor.

-► Membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au analizat si aprobat unele cereri de reconstituire a dreptului de proprietate Ia scurt timp dupa depunerea acestora, iar in alte cazuri cererile au fost analizate chiar si dupa 12 ani de la inregistrare.

-► Reconstituirea dreptului de proprietate s-a realizat pe alte terenuri decat vechile amplasamente ale fostilor proprietari, fara obtinerea consimtamantului persoanelor indreptatite, cu incalcarea prevederilor legale.

-► Din verificarile efectuate cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole situate in extravilanul comunei Nana, judetul Calarasi, a rezultat faptul ca, in perioada 2005-2010, Comisia locala de fond funciar Nana, judetul Calarasi, a aprobat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate pentru persoane care nu erau indreptatite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri.

-► Comisia locala de fond funciar Nana a aprobat reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoane care nu au facut dovada calitatii de mostenitor al unor persoane care au avut teren in proprietate predat Ia cooperativa agricola de productie sau la stat.

In luna noiembrie 2013, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de Control sa efectueze o verificare la Oficiul de Cadastru Calarasi, unde Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a initiat un control legat de retrocedarea catre comisii locale a unor terenuri apartinand Institutului Fundulea, ancheta pentru care si Directia Nationala Anticoruptie a cerut informatii. Presa relatase atunci ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de 290 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Presedintele Traian Basescu a declarat atunci ca nu exista nicio legatura intre ancheta DNA si achizitia terenului din Calarasi facuta de fiica sa cea mare, Ioana Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Fostul consilier al presedintelui Basescu ii sfideaza, politicos, pe cei din comisia Nana. De ce nu poate fi audiat Radulescu
Fostul consilier al presedintelui Basescu ii sfideaza, politicos, pe cei din comisia Nana. De ce nu poate fi audiat Radulescu

Fostul consilier prezidential Adrian Radulescu i-a transmis, joi, o scrisoare deschisa deputatului Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind achizitia terenurilor din Calarasi.

Comisia Nana a inghetat. Audierile parlamentare pentru terenurile din Calarasi au fost suspendate din cauza vremii
Comisia Nana a inghetat. Audierile parlamentare pentru terenurile din Calarasi au fost suspendate din cauza vremii

Audierile programate saptamana aceasta in Comisia parlamentara de ancheta pentru terenurile din Calarasi au fost suspendate. Acestea vor fi reluate in perioada 3-9 februarie 2014.

Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de
Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de "santaj" la adresa Guvernului si a Parlamentului

Premierul Victor Ponta a sustinut, marti, ca presedintele Traian Basescu vrea sa santajeze Parlamentul si Guvernul din cauza Comisiei de ancheta in cazul achizitiei terenului din Calarasi.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.