Demolari cu scandal in zona Piata Amzei din Capitala. "Plangere penala tuturor care au permis asta"

Dată publicare: 12-10-2013 18:17
Dată actualizare: 15-10-2013 06:50


Doua imobile din Bucuresti au fost puse la pamant cu scandal, sambata, in zona pietei Amzei.

Reprezentantii unor ONG-uri le considera monumente istorice si au venit intr-un suflet sa apere cladirile.

"O sa le facem plangere penala tuturor celor care au permis demolarea", ameninta ei, in timp ce constructorul spune ca actiunea este cat se poate de legala.

A fost chemata si politia in zona, de o femeie care s-a plans ca bucatile mari din vechile vile ii distrug curtea.

Utilajul care va face loc viitorului aparthotel de 5 etaje a sosit in zona pietei Amzei la orele pranzului, iar echipa de muncitori a inceput imediat demolarea celor doua imobile vechi de peste 100 de ani.

Una dintre case i-a apartinut si lui Alexandru Ghika, nepot al domnitorului Moldovei. Din vila construita in 1871 va ramane o parte din fatada.

Dezvoltatorul proiectului precizeaza intr-un comunicat ca:

"Detinem autorizatiile si avizele necesare dezvoltarii acestui proiect imobiliar, documentatia depusa pentru obtinerea acestora respectand toate cerintele legale aplicabile. Vom efectua lucrarile de demolare si construire conform specificatiilor tehnice ale proiectului".

De cealalta parte...

"Privesc aceasta ticalosie ca si cum a fost vorba de casa mea. Am incercat sa o salvam timp de 4 ani, dar iata ca nu am reusit", a spus istoricul Andrei Pippidi.

"In situatia in care imobilele se vor darama vom face plangere penala impotriva secretarului de stat din Ministerul Culturi, al persoanelor din primarie si primar si al celor care au dat avize ilegale. Este un aviz ilegal al Primariei Capitalei, al Directiei pentru Monumente si un abuz al Ministerului Culturii", a spus Nicusor Dan.

Cu atat mai mult cu cat, sustin ei, institutia din urma a "omis" sa claseze vilele in categoria imobilelor monumente istorice desi ar fi avut aceasta recomandare din partea Ordinului Arhitectilor.

In toiul operatiunii, o femeie care locuieste in zona a chemat politia dupa ce a constatat ca bucati din vechile case ii cad in curte.

Dincolo de dispute, imobilele au fost demolate astazi.


VIDEO PROTVPLUS.RO