Scandal internaţional la Galaţi. Proiectul tunelului pe sub Dunăre, în atenţia DNA

Dată publicare: 09-01-2018 19:39
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Autorităţile din Galaţi sunt în mijlocul unui scandal internaţional, după ce ideea construirii unui tunel pe sub Dunăre a fost abandonată.

Grupul de firme, care a făcut studiul pentru acest proiect solicitat de fostul primar, îşi cere banii, însă actul edil nu vrea să plătească şi s-a ajuns în instanţă.

Acum doi ani fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, era convins că judeţul lui va fi legat de Tulcea printr-un tunel săpat sub Dunăre. Deşi Guvernul nu i-a susţinut proiectul, edilul a plătit unui grup de firme din Statele Unite, Franţa şi Grecia 11 milioane de lei, fără TVA, pentru studii geotehnice şi de fezabilitate.

Principalul său argument a fost că tunelul ar fi costat mai puţin decât un pod.

Visul primarului s-a spulberat odată cu alegerile locale de acum 2 ani. Marius Stan a pierdut, iar proiectul tunelului a fost abandonat. În schimb, a apărut ideea unui pod, sustinuta atât de Guvern, cât şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Zona în care ar uma să fie construit podul ar lega malul judeţului Tulcea de cel al judeţului Brăila. Este vorba despre cea mai importantă investiţie de infrastructură făcută în România după Revoluţia din 1989. O investiţie care se ridică la două miliarde de lei, fără TVA.

Deşi despre acest proiect se vorbeşte de ceva vreme, concret nu s-a făcut nimic.

În timp ce construcţia podului peste Dunăre întârzie, autorităţile locale trebuie să găsească bani pentru studiile cerute de fostul primar pentru tunel.

Povestea a intrat şi în atenţia DNA. Cum autorităţile din Galaţi nu vor să achite studiul, litigiul va fi tranşat de instanţă.


VIDEO PROTVPLUS.RO