Primele măsuri luate în cazul medicului târât de polițiști pe stradă, în Capitală

Ultimul update: Joi 17 August 2017 15:18
Data publicarii: Luni 14 August 2017 15:12
Categorie: Actualitate

Un nou incident scandalos, cu poliţişti în prim plan, a avut loc duminică noapte pe un bulevard din Capitală.

Un cunoscut medic de la Maternitatea Giuleşti a fost târât de agenţii de la Poliţia Rutieră care încercau să îl imobilizeze şi să îl urce în maşină lor.

Subofiţerii opriseră pentru un control de rutină maşina în care doctorul era pasager, dar acesta a început să îi înjure după ce a încercat fără succes să îi convingă să-şi arate legitimaţiile. În final, el a fost cel amendat.

Ministrul de Interne a cerut o anchetă legată de modul în care au intervenit cei de la Brigada Rutieră. 

În imaginile filmate cu telefonul mobil de un şofer se poate vedea cum doctorul Ciprian Cristescu este luat pe sus de doi agenţi de la Rutieră care încercau să îl ducă spre maşina lor.

Cu doar câteva momente înainte o opriseră pe soţia lui pentru un control şi îi ceruseră să sufle în fiolă. Medicul, aflat pe locul din dreapta, se întorcea de la o petrecere şi a devenit recalcitrant în momentul în care unul dintre agenţi a scos telefonul şi a început să filmeze.

Până la urmă, şoferiţa a fost testată cu etilotestul, iar rezultatul a fost zero. Scandalul nu s-a încheiat pentru că doctorul Cristescu a continuat să le vorbească urat poliţiştilor.

Pentru întreg scandalul, doctorul a fost amendat cu 500 de lei, însă o anchetă internă a fost declanşată şi împotriva celor doi agenţi.

Ministrul de Interne a cerut personal o anchetă internă în acest caz şi le-a cerut poliţiştilor să le explice oamenilor care este procedura de legitimare. Poliţistul are obligaţia să se prezinte cu nume şi grad şi să aibă fie insignă, fie legitimaţie.

La rândul ei, persoana oprită trebuie să prezinte documentele de identitate. Dacă nu le are, trebuie să însoţească poliţistul la o secţie unde îi sunt verificate datele personale.

Contactat de Ştirile PRO TV, doctorul Ciprian Cristescu a ţinut să precizeze că regretă cele petrecute şi îşi cere scuze public celor doi subofiţeri pentru felul în care le-a vorbit. 

Şeful Secţiei obstetrică - ginecologie I de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, Ciprian Cristescu, implicat într-un incident violent cu doi poliţişti care l-au oprit în trafic în cadrul unui control, a fost amendat cu 500 de lei pentru refuzul de a se legitima şi pentru că a adresat repetate injurii poliţiştilor, spun reprezentanţii Poliţiei Capitalei, care precizează că cei doi poliţişti nu au raportat evenimentul superiorilor, în acest sens şi pentru verificarea modului în care au intervenit poliţiştii, fiind declanşat un control.

Carmen Dan: Lipsa de explicaţii generează speculaţii şi opinii neîntemeiate în spaţiul public

Ministrul de Interne, Carmen Dan, afirmă luni, într-o postare pe pagina sa de Facebook referitor la cazul medicului bucureştean de la Maternitatea Giuleşti bruscat de poliţişti că "lipsa de explicaţii generează speculaţii şi opinii neîntemeiate în spaţiul public", motiv pentru care aşteaptă concluziile poliţiştilor de la IGPR. Ea mai spune că acea campanie de informare publică privind procedurile poliţiştilor în cazul celor mai frecvente interacţiuni cu cetăţenii cerută imediat după cazul Boureanu trebuie începută cât mai curând.

Într-o postare pe pagina sa Facebook, ministrul de Interne, Carmen Dan, consideră că "lipsa de explicaţii generează speculaţii şi opinii neîntemeiate în spaţiul public", motiv pentru care aşteaptă concluziile poliţiştilor de la IGPR.

"Vă reamintesc că imediat după cazul Boureanu am cerut Poliţiei Române să iniţieze o campanie de informare publică privind procedurile poliţiştilor în cazul celor mai frecvente interacţiuni cu cetăţenii, ca un demers de transparenţă şi de clarificare a drepturilor lor legale. Această campanie trebuie începută cât mai curând!", scrie ministrul de Interne.

Poliţia Română face verificări

„În urma apariţiei în spaţiul public a imaginilor în care doi poliţişti au legitimat, noaptea trecută, un bărbat, în municipiul Bucureşti şi în urma discuţiilor cu ministrul afacerilor interne, doamna Carmen Dan, şeful Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Bogdan Despescu, a dispus un control cu privire la modul de intervenţie al poliţiştilor, precum şi cu privire la raportarea evenimentelor, la nivelul Poliţiei Capitalei”, anunţă reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Aceştia spun că poliţia nu a primit nicio sesizare cu privire la acest eveniment până la apariţia imaginilor în spaţiul public.

Medicul le spunea poliţiştilor că a greşit şi le cerea să nu pună mâna pe el

Conform celui care a postat filmarea, incidentul a avut loc la ora 2.25, iar conflictul ar fi apărut după ce medicul i-a cerut unuia dintre poliţişti să se legitimeze.

Femeia ţipă, în timp ce medicul, după un prim episod în care poliţiştii îl trag de mâini şi încearcă să îl ducă la maşină, ridică braţele şi spune "Am greşit", după care îi aminteşte poliţistului că nu are voie să îl atingă.

Bărbatul încearcă să se prindă de un panou publicitar pentru a nu fi dus la maşina Poliţiei, însă dei doi poliţişti reuşesc să îl ia, iar când bărbatul continuă să se opună şi cade pe asfalt, este târât de o mână de unul dintre poliţişti.

În tot acest timp, femeia care îl însoţeşte încearcă să le explice situaţia şi îi roagă să se oprească, în timp ce medicul Cristescu stă întins pe jos lângă maşină.

Medicul se ridică şi are loc un nou dialog cu poliţiştii, care discută şi cu cel care filmează toată scena şi sugerează că medicul i-ar fi luat telefonul unuia dintre ei, în timp ce femeia susţine că este o înscenare, că sunt oameni respectabili şi că medicul a băut, dar că ea era la volan. Femeia susţine şi că telefonul soţul ei a fost luat de poliţişti.

Superiorul polițiștilor, cercetat disciplinar

Cei doi poliţişti care l-au oprit în trafic pentru control pe şeful Secţiei obstetrică - ginecologie I de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, Ciprian Cristescu, au raportat ofiţerului şef de schimb incidentul produs după ce medicul a refuzat de mai multe ori să prezinte actele de identitate, înjurând de mai multe ori şi adresând echipajului cuvinte obscene, însă ofiţerul nu a luat măsurile care se impuneau, respectiv raportarea ierarhică şi sesizarea unităţii de parchet competentă, astfel că va fi cercetat disciplinar, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române după primele verificări ale Direcţiei Control Intern, adăugând că a fost întocmit un proces verbal din oficiu pentru o posibilă faptă de ultraj.

Potrivit Poliţiei Române, primele rezultate ale verificărilor făcute de de ofiţerii Direcţiei Control Intern a Poliţiei Române, la nivelul Poliţiei Capitalei, arată că agenţii care l-au oprit în trafic, pentru control, pe medicul de la Maternitatea Giuleşti au raportat ofiţierului şef de schimb incidentul atât telefonic, la câteva minute după producerea lui, cât şi direct, la terminarea programului, însă ofiţerul nu a luat măsurile care se impuneau, respectiv raportarea ierarhică şi sesizarea unităţii de parchet competente. Astfel, ofiţerul va fi cercetat disciplinar.

De asemenea, a fost întocmit un proces verbal din oficiu, care va fi înaintat unităţii de parchet competente, întrucât ar putea fi vorba de o faptă de ultraj.

 

Trafic infernal pe Autostrada Soarelui și DN1. Weekendul prelungit începe bară la bară
Trafic infernal pe Autostrada Soarelui și DN1. Weekendul prelungit începe bară la bară
VIDEO PROTVPLUS.RO
politisti
Cine sunt polițiștii care l-au prins pe agresorul fetei din Alba Iulia. ”Au fost oripilați de ce au văzut”
Cutremur marți seara în judeţul Buzău. Un alt seism s-a produs marți în Vrancea
O mașină în care se aflau patru persoane, printre care doi copii, a intrat într-un cap de pod, în Dolj
Prima reacție a bărbatului care a atacat o fată în scara blocului, în Alba Iulia. Trecutul său violent
Primele victime făcute de vremea rea, luni noapte. Anunțul meteorologilor despre evoluția vremii
Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică
bataie
Un angajat de la salubritate a reclamat că ar fi fost atacat cu furca de un localnic. Varianta celui acuzat
Cine este bărbatul care a atacat cu maceta o benzinărie din Argeș. Motivul uluitor al gestului
Un șofer băut a intrat cu TIR-ul în 9 mașini parcate pe un bulevard din Iași
Spărgătorii în serie din Leordeni, Argeș, prinși după 7 luni. Trei frați au fost arestați
Explicatia muncitorilor filmați în timp ce încărcau de zor cu lopeţile apă dintr-o baltă, într-o roabă
Anunțul medicilor despre tânăra tâlhărită în Alba Iulia. Unde se ducea în momentul atacului