Rovana Plumb: Sunt nemultumita de cum au actionat institutiile in cazul ursului. Facem anchete


Ultimul update: Luni 15 Octombrie 2012 09:13
Data publicarii: Luni 17 Septembrie 2012 09:29
Categorie: Stiri actuale
Rovana Plumb

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, sustine ca este nemultumita de modul in care au actionat institutiile din subordinea ministerului in cazul ursului care a atacat trei persoane in judetul Dambovita.

"Sunt foarte nemultumita de cum s-a procedat la informare si luarea de masuri. In primul rand, fondul de vanatoare trebuia sa ia masuri sa evite asa ceva. Sunt nemultumita de cum au actionat serviciile deconcentrate din subordinea ministerului. Trebuiau instituite masuri de identificare, de monitorizare pentru recuperarea animalului. De maine vom incepe o ancheta in acest sens, pentru a vedea in ce masura fiecare si-a facut treaba. Acum e prematur sa ma pronunt, dar pare ca acest lucru nu prea s-a intampla. Agentia de Protectia Mediului Dambovita a lipsit cu desavarsire", a spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a anuntat ca tot incepand de luni vor fi verificate toate inspectoratele teritoriale silvice si fondurile de vanatoare.

"Vor verifica fiecare fond de vanatoare, pentru a vedea daca masurile dispuse sunt respectate si aplicate", a mai spus Rovana Plumb.

Ursul impuscat, sambata seara, in localitatea Pietrosita era turbat, arata primele rezultate ale autopsiei, a anuntat seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, care a sustinut ca animalul este cel care cu o zi in urma a atacat trei oameni.

"Nu exista nicio indoiala ca ursul este cel care a atacat si avem confirmarea ca avea rabie. Faptul ca a atacat ziua, si acolo unde lucrau oameni, arata ca avea un comportament agresiv", a spus seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita.

El a precizat ca ursul este cel care a atacat trei persoane. Conform sursei citate, in zona in care au avut loc incidentele au mai fost cazuri de rabie, stabilindu-se, astfel, impreuna cu specialistii, ca aceasta este o "zona rabigena".

In aceste conditii, ca prima masura a fost stabilita carantina, fiind instituita o zona de supraveghere pe o portiune de 10 kilometri si o zona de protectie pe o portiune de 30 de kilometri. Seful DSVSA Dambovita a mai spus ca in perioada urmatoare se va verifica daca exista animale muscate de acest urs sau daca au un comportament agresiv.

Intrebat daca urmele gasite in zonele in care ursul a atacat corespund cu labele acestuia, Tolea a spus ca acest lucru va fi stabilit de catre criminalisti, insa incidiciile de pana acum sunt ca acestea corespund.

Sandu Tolea a mai spus ca in urma incidentelor de sambata a fost instituita o celula de criza formata din reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, DSVSA, Politie, Jandarmerie, care vor lua toate masurile necesare in astfel de situatii. Potrivit sursei citate, DSVSA va incepe vaccinarea vulpilor, pentru ca acestea sunt prima sursa a rabiei.

Un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, dupa ce au fost atacati de un urs. Femeia, care este ruda a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse, dar "este intr-o stare generala buna", afirmau medicii Spitalului Judetean de Urgenta din Targoviste, unde a fost internata aceasta. In cursul serii, femeia a fost transferata, cu o ambulanta, de la spitalul din Targoviste la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde a fost supunsa unor interventii chirurgicale.

Incidentele au avut loc sambata, intr-un interval de aproximativ sase ore, in judetul Dambovita, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate. De asemenea, animalul a atacat si un barbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, langa masina.

Acesta a suferit leziuni pe spate si la fata. Sambata seara, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anuntat ca a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni sa poata fi impuscat, spunand ca trebuie intervenit sambata noapte, nu mai tarziu, pentru ca animalul este suspect de turbare si poate ataca alte persoane.

Sambata noapte, vanatorii au impuscat ursul la marginea localitatii Pietrosita.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO