Relu Fenechiu, 5 ani de inchisoare cu EXECUTARE in dosarul "Transformatorul". Fostul ministru s-a predat politiei din Iasi

×
Codul embed a fost copiat

Zi neagra pentru Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor in guvernul Ponta. El va merge la inchisoare pentru 5 ani, dupa ce a fost condamnat de Instanta Suprema in dosarul Transformatorul.

UPDATE 19:25 Fenechiu este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, in forma calificata. In plus, trebuie sa plateasca daune de aproximativ un milion de lei catre Filiala de Intretinere si Servicii Energetice - Moldova. Joi seara, Relu Fenechiu s-a prezentat singur la sediul IPJ Iasi.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au mentinut in principal sentinta primita de Relu Fenechiu in prima instanta, desi procurorii DNA cerusera o pedeapsa mai mare, de 5 ani, cat au dat initial judecatorii. In plus, timp de 3 ani dupa ispasirea pedepsei fostului ministru i se interzic anumite drepturi. Si va trebui sa plateasca un milion de lei despagubiri catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova.

La penultimul termen in proces, Fenechiu nu s-a prezentat in fata judecatorilor, pe motiv ca nu a putut ajunge in Bucuresti din cauza ninsorii. Magistratii au tinut sa verifice daca motivul a fost intemeiat si au ajuns la concluzia ca fostul ministru ar fi putut veni totusi in Capitala cu avionul.

Pana in ultima clipa, Fenechiu a sperat ca va scapa de acuzatii. La ultima infatisare, s-a plans ca instanta nu i-a acceptat ca proba in aparare expertiza tehnica si financiar-contabila, cu care spune el si-ar fi dovedit nevinonovatia. Asta in conditiile in care acuzarea se baza in special pe un raport de constatare al garzii financiare Cluj care il incrimineaza pe demnitar.

Citește și
Relu Fenechiu
Nu numai copiii se bucura de venirea zapezii. Relu Fenechiu scapa temporar de dosarul Transformatorul, datorita vremii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Deputatul liberal a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale, impreuna cu fratele sau si un director a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate drept noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova. Tranzactiile s-ar fi facut cu complicitatea a 3 sefi din fosta conducere a institutiei stat.

Acestia din urma sunt si cei care au primit astazi cele mai mari pedepse: un fost director din Electrica Moldova, Petru Andronache va sta dupa gratii 7 ani pentru abuz in serviciu. Alti doi fosti directori, Ioan Turbatu si Ion MArghidan au primit cate sase ani de inchisoare. Fratele ministrului, Lucian Fenechiu a fost si el gasit vinovat de complicitate la abuz in serviciu si a primit cinci ani de inchisoare, la fel si colaboratorul lor Mihai Damian.

In plus, toti cei sase inculpati au fost obligati sa plateasca in total o paguba provocata statului de 6,3 milioane de lei. Si ca sa fie siguri ca vor avea de unde recupera daunele, magistratii mentin sechestrele asiguratorii instituite impotriva condamnatilor pentru mai multe proprietati si masini.

UPDATE 18:35 Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat definitiv, joi, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Transformatorul", s-a predat, joi seara, Politiei Judetene Iasi.

Fostul ministru va ramane aici pana cand va ajunge mandatul de executare a pedepsei, apoi va fi transferat la penitenciar.

UPDATE 15:45 Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, joi, la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul "Transformatorul".

Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mentinut pedeapsa dispusa in 12 iulie 2013 de un complet de trei judecatori in cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata, acesta urmand sa execute cinci ani de inchisoare.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2004, si Ion Marghidan, director general al aceleiasi institutii in perioada 2004-2005, au fost condamnati la cate sase ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Instanta a mai dispus ca cei sase inculpati sa plateasca, in solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentand daune materiale catre SISEE Moldova.

Decizia instantei supreme este definitiva, cei sase urmand sa fie incarcerati.

Deputatul Relu Fenechiu (48 de ani), presedintele Comisie de afaceri europene, se afla in prezent la Iasi, acolo unde are si domiciliul.

Dupa decizia instantei, Relu Fenechiu se poate prezenta la o sectie de politie, de unde sa fie dus in arest, in caz contrar politistii vor pune in executare mandatul de executare a pedepsei. In 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanta suprema, in dosarul "Transformatorul", la cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata.

In urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor. Tot atunci, Lucian Fenechiu si Mihai Bogdan Damian au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare cu executare, iar Ioan Turbatu si Ion Marghidan au primit pedepse de cate sase ani de inchisoare cu executare, ultimii doi pentru abuz in serviciu in forma calificata.

Petru Andronache a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare cu executare si cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz in serviciu in forma calificata. Decizia a fost atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care joi a dat o decizie definitiva in aceasta cauza.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.

Fratele acestuia, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial. Ioan Turbatu a fost judecat pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, iar Ion Marghidan si Petru Andronache, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.

Potrivit DNA, pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 - 1980.

Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total a fost estimat la 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA), reprezentand valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 - 2005, fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL. Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.

Pocora: Fenechiu e o mare pierdere pentru PNL, speram ca va trece cu bine prin aceasta incercare

Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat joi pentru MEDIAFAX, in urma condamnarii la cinci ani de inchisoare a lui Relu Fenechiu, ca acesta este o "mare pierdere" pentru PNL, iar liberalii spera ca "va trece cu bine prin aceasta incercare" si va ramane apropiat partidului.

"Liberalii isi mentin punctul de vedere de a nu comenta deciziile instantelor, chiar daca din perspectiva umana pot sa-mi exprim regretul ca cineva trece printr-o astfel de experienta. Pentru PNL este o mare pierdere, Relu Fenechiu fiind un om politic cu experienta si care a pus bazele multor proiecte liberale. Fenechiu a fost alaturi de partid si cand PNL a trecut prin vremuri grele de opozitie, dar si cand a trebuit sa-si indeplineasca obiectivele de guvernare. De altfel, prin activitatea sa la conducerea Ministerului Transporturilor a dat dovada de profesionalism, lucru recunoscut de toata lumea, ne aducem aminte de deblocarea fondurilor europene pe Transporturi. Ne exprimam speranta ca Relu Fenechiu va trece cu bine prin aceasta incercare in plan personal si va ramane apropiat PNL", a declarat Pocora.

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv, joi, la cinci ani de inchisoare cu executare, iar fratele acestuia, Lucian Fenehiu, a primit o pedeapsa tot de cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Transformatorul".

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Fostul ministru Relu Fenechiu va afla joi decizia finala a judecatorilor.
Fostul ministru Relu Fenechiu va afla joi decizia finala a judecatorilor. "Sunt la fel de pesimist"

Relu Fenechiu va afla sentinta finala joi - asta au decis marti seara judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Nu numai copiii se bucura de venirea zapezii. Relu Fenechiu scapa temporar de dosarul Transformatorul, datorita vremii
Nu numai copiii se bucura de venirea zapezii. Relu Fenechiu scapa temporar de dosarul Transformatorul, datorita vremii

Judecatorii instantei supreme au amanat pentru marti judecarea dosarului "Transformatorul", dupa ce avocatii lui Relu si Lucian Fenechiu au sustinut ca acestia nu au putut sa se prezinte luni, din cauza vremii.

Relu Fenechiu, refuzat din nou de judecatori. Proba din Dosarul Transformatorul pe care o contesta
Relu Fenechiu, refuzat din nou de judecatori. Proba din Dosarul Transformatorul pe care o contesta

Relu Fenechiu contesta cea mai importanta proba a acuzarii, care i-a adus condamnarea la 5 ani de inchisoare in dosarul Transformatorul: raportul Garzii Financiare, care a stabilit prejudiciul si despre care fostul ministru spune ca e incorect si ilegal.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.