Reactii dupa anuntul decesului Reginei Ana. Klaus Iohannis: "A fost expresia celor mai distinse valori"

Regina Ana

Regina Ana, sotia fostului suveran Mihai I al Romaniei si fiica printului Rene de Bourbon-Parma si a printesei Margaret a Danemarcei, a murit la varsta de 92 de ani, luni, 1 august 2016.

La scurt timp dupa ce Casa Regala a Romaniei a facut anuntul au inceput sa apara reactii.

Iohannis: Ana a Romaniei a fost expresia celor mai distinse valori de decenta, devotament si dragoste fata de tara al carei nume l-a purtat

Presedintele Klaus Iohannis a primit cu profunda durere si tristete vestea mortii Reginei Ana a Romaniei, care a fost expresia celor mai distinse valori de decenta, devotament si dragoste fata de tara al carei nume l-a purtat. ”Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei va ramane pentru totdeauna in memoria si in sufletele noastre drept unul dintre cele mai importante simboluri de intelepciune, demnitate si un reper deosebit de conduita morala. De-a lungul onorabilei sale vieti, Ana a Romaniei a fost expresia celor mai distinse valori de decenta, devotament si dragoste fata de Tara al carei nume l-a purtat”, afirma presedintele Iohannis, citat intr-un comunicat al Administratiei prezidentiale. Seful statului arata ca ”Regina Ana a fost alaturi de Majestatea Sa Regele pe toata perioada amarului exil si a militat alaturi de Mihai I pentru propasirea Romaniei”.

”Doresc sa transmit, in aceste clipe dificile, compasiunea si solidaritatea mea Majestatii Sale Regelui Mihai si intregii Familii Regale”, incheie presedintele Iohannis. Klaus Iohannis i-a transmis luni Majestatii Sale Regelui Mihai o scrisoare de condoleante.

Citește și
Regina Ana
Regina Ana a Romaniei a murit la varsta de 92 de ani. Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Mesajul de condoleanțe al premierului Dacian Ciolos la incetarea din viata a Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei

”Majestatea Sa Regina Ana a Romaniei va ramane un simbol al nobletii, discretiei si demnitatii, valori ce intregesc contributia definitorie pe care Familia Regala a avut-o si o are pentru societatea romaneasca. Impreuna cu Regele Mihai, Majestatea Sa Regina Ana a reprezentat Romania si i-a aparat interesele cu onoare, mandrie si dragoste de tara, trecand peste toate nedreptatile la care Familia Regala a fost supusa. M-a indurerat vestea plecarii dintre noi a Majestatii Sale, care va continua sa ne inspire prin modestie, devotament și loialitate. Sunt alaturi de Familia Regala a Romaniei in aceste momente de grea incercare, doresc sa transmit gandurile mele de consolare si solidaritate”.

Ambasadorul Marii Britanii: Sunt profund indurerat de vestea trecerii in nefiinta a Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Paul Brummell, se declara profund indurerat de vestea mortii Reginei Ana a Romaniei si transmite condoleante Familiei Regale. "Sunt profund indurerat de vestea trecerii in nefiinta a Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei. Condoleante Casei Regale", scrie Paul Brummell pe contul sau de Twitter.

Quintus: Regina Ana a fost o adevarata regina, o partenera demna si apropiata a Regelui Mihai

Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, luni, pentru News.ro, ca a aflat cu tristete de trecerea in nefiinta a Reginei Ana a Romaniei, el aratand ca aceasta a fost o partanera demna si apropiata a Regelui Mihai si o adevarata regina. Presedintele de onoare al PNL a marturisit ca a aflat cu tristete vestea mortii Reginei Ana a Romaniei. ”Dumnezeu sa o odihneasca, noi nu uitam ca a fost o partenera demna si apropiata a Regelui MIhai”, a spus Mircea Ionescu Quintus. Quintus a mai spus cateva cuvinte despre Regina Ana. ”O femeie retinuta, o adevarata regina”, a caracterizat-o Mircea Ionescu Quintus pe Regina Ana. El a transmis urari de sanatate celorlalti membri ai familiei regale.

Paleologu: Imi doresc ca Guvernul sa declare funeralii nationale pentru Regina Ana. Se incheie o parte a istoriei noastre

Theodor Paleologu a declarat, luni, pentru News.ro, ca isi doreste ca Guvernuul sa declare funeralii nationale pentru Regina Ana, care reprezinta o parte a istoriei noastre ce se apropie de incheiere. ”Este un moment trist pentru noi toti, desigur, il asteptam pentru ca stiam cu totii ca Regina Ana este de ani de zile intr-o stare de sanatate nu foarte buna. Sa ne-o amintim ca pe femeia care a stat timp de zeci de ani alaturi de Regele nostru. Este o parte a istoriei noastre, care se incheie in acest fel”, a spus deputatul Theodor Paleologu, despre Reginei Ana.

Paleologu a mai afirmat ca isi doreste ca Guvernul sa declare funeralii nationale pentru Regina Ana. ”Este un moment cu totul special, este vorba despre un ciclu istoric care se apropie de sfarsit. Este vorba de istoria noastra. Regele Mihai nu este un sef de stat, pe acelasi plan cu Basescu, Iliescu sau Constantinescu. E ceva cu totul aparte si tot ce tine de Regele Mihai trebuie sa aiba un statut aparte, pentru istoria noastra”, a aratat Theodor Paleologu.

”Este evident ca trebuie sa organizam funeralii nationale. Inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges si este prima data cand necropola regala este reactivata, pentru decesul Reginei Ana”, a mentionat Paleologu.

Dragnea: Decesul Reginei Ana este un moment trist pentru intreaga natiune; memoria ei trebuie cinstita cum se cuvine

Liderul PSD Liviu Dragnea a adresat, luni, un mesaj de condoleante la decesul Reginei Ana, afirmand ca este un "moment trist pentru intreaga natiune", iar memoria ei trebuie cinstita "cum se cuvine". "Transmit sincere condoleante Casei Regale in urma decesului Majestatii Sale Regina Ana a Romaniei. Este un moment trist pentru intreaga natiune si cred ca trebuie sa cinstim cum se cuvine memoria Majestatii Sale care, cu mult bun simt si daruire, si-a trait intreaga viata alaturi de destinul Romaniei. Dumnezeu sa o odihneasca!", a scris liderul PSD, pe Facebook.

Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici, despre regina Ana: A avut un comportament de regina, desi nu a domnit

Academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici a spus despre regina Ana, care a incetat din viata, luni, la varsta de 92 de ani, ca a avut un comportament de regina, desi nu a domnit, i-a fost alaturi Regelui Mihai I aproape intreaga viata si, astfel, ”s-a implicat in istoria Romaniei, facand parte activa din dinastie”. ”Cred ca este una dintre pierderile interesante si importante ale noastre, pentru ca, desi nu a domnit niciodata, a fost alaturi de rege aproape toata viata lui si, prin acest fapt, s-a implicat in istoria noastra nationala, facand parte activa din dinastie”, a spus academicianul.

Constantin Balaceanu-Stolnici a mai spus ca Regina Ana s-a remarcat ca o persoana ”de mare calitate” si inainte de casatorie. ”A fost o persoana care s-a manifestat si inainte de casatorie ca o persoana de mare calitate, care a contribuit foarte activ in timpul razboiului la actiuni importante de caritate si de sprijin a trupelor, iar dupa aceea a fost o sotie devotata si o mama foarte grijulie”, a explicat academicianul.

Potrivit lui Constantin Balaceanu-Stolnici, Regina Ana a respectat toate elementele comportamentale necesare unei regine si, ”desi a dus o viata foarte grea”, a facut fata cu demnitate tuturor greutatilor. ”A fost o sotie model, o mama de mare calitate si a avut un comportament, intr-adevar, de regina, desi n-a domnit”, este cel mai important lucru pe care romanii ar trebui sa il retina despre Regina Ana.

Funeraliile Reginei Ana ar trebui sa fie, potrivit academicianului, ”mai deosebite”, care sa ii sublinieze apartenenta la dinastie, dar si drept un omagiu adus calitatilor sale personale. ”Ar trebui sa facem niste funeralii mai deosebite, care sa sublinieze, totusi, aparteneta ei la dinastie, pe de o parte. Pe de alta parte, si ca un omagiu al calitatilor ei personale. Eu cred ca o inmormantare mai fastuoasa, respectand protocolul regal, ar trebui facuta la Curtea de Arges”, a mai spus Constantin Balaceanu-Stolnici.

Istoricul Alin Ciupala: Regina Ana a avut un rol important in sustinerea eforturilor emigratiei romanesti de a se opune comunizarii

Istoricul Alin Ciupala a declarat pentru agentia de presa News.ro ca Regina Ana a reusit sa treaca peste obstacole de ordin politic si religios, intr-o epoca foarte dura, dedicandu-se unui ideal, si ca a avut un rol foarte important in sustinerea, alaturi de Regele Mihai I, a eforturilor emigratiei romanesti de a se opune atat cat se putea comunizarii Romaniei dupa modelul sovietic.

”Cred ca ar trebui sa ne-o aducem aminte ca fiind un om care a reusit intr-o epoca extrem de trista si de dura sa treaca peste obstacole de ordin politic, religios si sa se dedice unui om, unei familii, unui ideal. Regina Ana, pana la urma, cred ca asta a fost, un om care a stiut sa se puna pe ea si familia ei mai presus de lucrurile urate care veneau din toate partile in acei ani extrem de tristi de dupa 1947-1948”, a spus Alin Ciupala, pentru News.ro. I

Istoricul a mai precizat ca Regina Ana a avut un rol foarte important in sustinerea, alaturi de Regele Mihai, a eforturilor emigratiei romanesti de a se opune comunizarii Romaniei dupa modelul sovietic. ”Regina Ana a avut un rol foarte important in sustinerea, alaturi de Majestatea Sa, Regele Mihai, a eforturilor emigratiei romanesti de a se opune atat cat se putea comunizarii Romaniei dupa modelul sovietic. Probabil ca cercetari viitoare vor scoate in evidenta mai bine decat s-a intamplat pana acum rolul pe care Regina Ana l-a avut din acest punct de vedere”, a spus Alin Ciupala.

”Acum ne aflam cu totii sub imperiul vestii care a sosit pe neasteptate in Romania. Suntem alaturi de Familia Regala, si cred ca zilele, saptamanile, anii care vor urma ne vor oferi ocazia sa vorbim si sa scriem mai mult despre ceea ce a insemnat Regina Ana pentru noi si pentru Romania”, a adaugat el.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Regina Ana de Romania va fi adusa in tara pe 9 august si inmormantata pe 13. Programul funeraliilor si traseul cortegiului
Regina Ana de Romania va fi adusa in tara pe 9 august si inmormantata pe 13. Programul funeraliilor si traseul cortegiului

Regina Ana, suverana neincoronata a Romaniei, va fi inmormantata sambata, 13 august, la Curtea de Arges. Se va odihni alaturi de inaintasii Regelui Mihai, a carui prezenta la funeralii este inca incerta din cauza problemelor de sanatate.

Regina Ana a Romaniei a murit la varsta de 92 de ani. Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national
Regina Ana a Romaniei a murit la varsta de 92 de ani. Ziua de 13 august ar putea fi declarata zi de doliu national

1 august 2016 - este o data amara, la care poporul roman se desparte de un simbol. In varsta de 92 de ani, si dupa o lunga suferinta, Majestatea sa Regina Ana a Romaniei a inchis ochii pentru totdeauna la Spitalul din Morges, in Elvetia.

A murit Regina Ana. Familia Regala anunta 40 de zile de doliu. Dorinta Regelui Mihai legata de funeraliile sotiei sale
A murit Regina Ana. Familia Regala anunta 40 de zile de doliu. Dorinta Regelui Mihai legata de funeraliile sotiei sale

Regina Ana, in varsta de 92 de ani, a murit, luni, la 13.45, la Spitalul din Morges, in Elvetia. Corpul neinsufletit va fi depus la Peles si apoi regina va fi inmormantata in Catedrala Arhiepiscopala de la Curtea de Arges.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.