Radu Mazăre a fost arestat în Madagascar. Cum poate fi adus în țară

×
Codul embed a fost copiat

La un an şi jumătate de când a fugit din ţară, Radu Mazăre a fost arestat în Madagascar. Anunţul a fost făcut de Poliţia Română, care a început împreună cu Ministerul Justiţiei demersurile pentru extrădare.

Pe fostul primar al Constanței îl aşteaptă în ţara o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța.

Poliţia Română a anunţat oficial că Radu Mazăre a fost arestat astăzi în Madagascar. Va sta în spatele gratiilor cel puţin şase zile, atât cât este vabil mandatul de arestare.

Se întâmplă la aproape un an şi jumătate de când fostul primar al Constanței a fugit din ţară, înainte ca pe numele lui să fie emis un mandat de arestare preventivă într-un dosar de corupţie.

De ce a durat atât, nu ştim. Poliţia de la noi susţine că a ţinut legătura cu autorităţile din Madagascar în permanenţă. Poliţia a anunţat acum Ministerul Justiţiei, care va redacta şi va trimite cererea de extrădare în Madagascar.

Citește și
Radu Mazare, primar COnstanta, carnaval 2014
Radu Mazăre, condamnat la 9 ani și 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Dacă Radu Mazăre va fi adus în ţară, vor decide magistraţii din Madagascar. Este aşadar un proces complex, care poate să dureze şi câteva luni. Dacă totuşi se va întâmpla asta, Mazăre va fi adus în ţară de o echipă de poliţişti români.

Pe fostul primar al Constanței îl aşteaptă o pedeapsă definitivă de nouă ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor fictive de terenuri de pe faleza din Constanța.

Între timp, chiar zilele trecute, pe 3 mai, Mazăre a mai fost condamnat la 9 ani și 10 luni într-un alt dosar de corupție, sentință care nu este definitivă.

Ministrul interimar al Justiţiei, despre extrădare
 

Ministrul interimar al Justiţiei Ana Birchall a declarat miercuri că Interpol a informat Ministerul Justiţiei în legătură cu arestarea lui Radu Mazăre în Madagascar, iar procedura de extrădare va fi declanşată după ce instanţa confirmă că sunt îndeplinite condiţiile legale, relatează news.ro.

Birchall a precizat la Antena 3 că Interpol a informat Ministerul Justiţiei în jurul orei 17:30 în legătură cu arestarea provizorie a lui Radu Mazăre în Madagascar.

Ea a subliniat însă că procedurile legale în vederea extrădării acestuia demarează numai după primirea de la instanţa competentă a confirmării că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru extrădare.

Ministrul Justiţiiei a refuzat să facă estimări cu privire la durata procedurii de extrădare şi la data la care Radu Mazăre ar putea fi adus în ţară.

Curtea de Apel Bucureşti analizează dacă sunt întrunite condiţiile extrădării lui Radu Mazăre 


Curtea de Apel Bucureşti analizează, la solicitarea Poliţiei Române, dacă sunt întrunite condiţiile extrădării din Madagascar a fostului primar al municipiului Constanţa Radu Mazăre, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit sursei menţionate, după verificare, instanţa va informa Ministerul Justiţiei, care ar urma să trimită către Madagascar cererea de extrădare, urmând ca, ulterior, autorităţile din acest stat să se pronunţe cu privire la solicitare.

Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost ridicat de autorităţile din Madagascar şi este ţinut în custodie, această măsură fiind luată ca urmare a mandatului de căutare emis de autorităţile române prin Interpol.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Radu Mazăre a fost reţinut în Madagascar de autorităţile locale. Anunțul Poliției Române
Radu Mazăre a fost reţinut în Madagascar de autorităţile locale. Anunțul Poliției Române

O veste sosită din Madagascar a bulversat opinia publică: Radu Mazăre, implicat în mai multe scandaluri răsunătoare de corupţie, a fost reţinut de autorităţile de acolo, anunţă Poliţia Română.

Radu Mazăre, condamnat la 9 ani și 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris”
Radu Mazăre, condamnat la 9 ani și 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris”

Magistrații instanței supreme l-au condamnat, vineri, pe Radu Mazăre, la 9 ani și 10 luni ani de închisoare, în dosarul „Polaris”, decizia nefiind definitivă.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.