Un WC la 50 de oameni si trasee de 3km cu gentile de 30kg, printre motivele grevistilor de la Posta

×
Codul embed a fost copiat

Postasii nu mai suna nici macar o data. Peste 1500 de angajati ai Postei Romane, in special din Bucuresti, au incetat lucrul intr-un protest spontan.

Motivele invocate de ei: scaderea salariilor cu 50 la suta, conditiile dezastruoase de munca, dar si haosul, in care s-a prabusit Posta de stat. In loc sa se linisteasca, oamenii s-au infierbantat si mai mult, atunci cand sefii lor au incercat sa-i convinga sa inceteze greva.

"- Un singur WC la 50 de insi.
-Uitati, conditii...
-Sobolanii sunt la ei acasa.
-Uitati-va, domnule director, uitati-va, ne cad in cap fecalele"

Angajatii oficiului postal din Piata Iancului au inceput protestul de la ora 8 dimineata. Imediat acolo a aparut si o delegatie de la sediul central.

"- Am venit sa vad care este problema.
- Si nu stiti care este problema lor?
- Habar nu am.
- Nu stiti ca sunt nemultumiti?
- Nemultumiti suntem toti noi."

Citește și
Transportatori
Transportatorii se plang ca le-a ajuns cutitul la os si ameninta cu proteste in Bucuresti
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"- Cand ne ajunge cutitul la os atunci coborati si dumneavoastra de acolo?"

Postasii s-au plans ca pentru traseul de 3 km pe care il fac zilnic, cu o geanta grea pe umeri, primesc doar 800 de lei leafa.

"- Cat de grea este geanta dvs?
- Vreo 30 de kg."

O treime dintre oficiile din Bucuresti au fost inchise spre nemultumirea celor care aveau de ridicat plicuri urgente.

Sindicalistilor nu le-a pasat. Ei reclama faptul ca Posta Romana a pierdut multe contracte.

Adrian Matache, director de retea Posta Romana, explica:
"Avem costuri mai mari decat concurenta
-si de ce nu reusiti sa eficientizati Posta Romana?
-Nu avem cum, domnule. Nu avem cum acum.
-Cand, cand?
-Nu stiu cand."

Deocamdata ca sa nu dea oameni afara cei din conducere au decis sa reduca programul de lucru.

"Aplicand normarea drepturile salariale si volumul de munca al unor dintre angajati a fost redus cu 50 la suta", a spus Dan Dumitrescu, Purtatorul de Cuvant al Postei Romane.

Posta Romana are 30 de mii de angajati, iar salariile reprezinta 70 la suta din cheltuieli.
 
13:00 Presedintele Sindicatului Posta Romana, Matei Bratianu, a spus ca protestul inceput initial la Oficiul Postal 39 din Soseaua Iancului s-a extins.

In prezent, factorii postali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 si de la magazia Odoarei stau in fata oficiilor postale, refuzand sa plece pe teren.

Bratianu a precizat ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru. Postasii din Bucuresti sunt nemultumiti si de faptul ca le-a fost anulata o cursa pe zi, desi acestia sunt obligati sa faca doua curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenta.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii sunt nemultumiti si din cauza faptului ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20 la suta.

Matei Bratianu a adaugat ca protestul se desfasoara luni doar in Bucuresti, in restul tarii factorii postali fiind deja plecati pe teren, dar nu exclude ca marti actiunile sa se extinda si in alte judete.

Numarul de angajati ai Postei Romane si salariile din companie vor scadea in perioada urmatoare, ca urmare a diminuarii volumului de prestatii postale, la nivel national si international, potrivit operatorului de profil, detinut de Ministerul Comunicatiilor.

"Scaderea volumului de prestatii postale la nivel national si international determina reducerea necesarului de forta de munca. Cea mai recenta normare efectuata in cadrul Postei Romane, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea si actualizarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale si a indicat o serie de diferente semnificative fata de volumul de munca estimat acum patru ani", se arata intr-un comunicat al Postei remis in 15 aprilie agentiei MEDIAFAX.

Conducerea Postei Romane, de comun acord cu salariatii, cauta solutii "pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate", preciza sursa citata.

"Conducerea Postei Romane a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, in septembrie 2012, un acord care prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", se mentiona in comunicat.

Astfel, in octombrie 2012 conducerea Postei Romane si sindicatul au convenit culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie si octombrie 2012, in vederea estimarii necesarului de personal de exploatare postala precum si pentru gradarea agentiilor postale.

"In cadrul normarii realizate, fata de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferenta majore la nivelul distantelor parcurse zilnic de catre agentii si factorii postali. De exemplu, in mediul rural, in urma verificarii datelor pentru 2.642 de agentii postale totalul real al distantelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km luata in calcul in anul 2009", se arata in comunicat.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital. In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania avand 32.124 angajati, conform datelor transmise Ministerului Finantelor Publice.

Autoritatile vor sa privatizeze in acest an operatorul national postal, pentru care asteapta oferte pana la finele lunii mai.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Alegeri in Bulgaria. Cu o zi inainte de scrutin, au fost confiscate 350.000 de buletine de vot false
Alegeri in Bulgaria. Cu o zi inainte de scrutin, au fost confiscate 350.000 de buletine de vot false

Alegeri legislative tensionate, in Bulgaria. Cu o zi inainte de scrutin, Parchetul din tara vecina a confiscat 350.000 de buletine de vot false, lucru care a determinat partidele politice sa se acuze reciproc de frauda.

Transportatorii se plang ca le-a ajuns cutitul la os si ameninta cu proteste in Bucuresti
Transportatorii se plang ca le-a ajuns cutitul la os si ameninta cu proteste in Bucuresti

Protest zgomotos in Alba, unde transportatorii din mai multe judete au iesit in strada, nemultumiti de ultimele modificari legislative din domeniu.

Salariatii US Govora au fortat intrarea in sediu, unde aveau loc negocieri. Doi grevisti au lesinat
Salariatii US Govora au fortat intrarea in sediu, unde aveau loc negocieri. Doi grevisti au lesinat

Doi dintre cei trei angajati aflati in greva foamei la Uzinele Sodice Govora, unul fiind liderul de sindicat, au lesinat si au avut nevoie de ingrijiri medicale, vineri seara.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.