Propunerea Finlandei pentru bugetul UE, defavorabilă României, a picat. Anunțul lui Iohannis

13-12-2019 10:50

Cadrul financiar multianual al UE nu va mai fi răspunderea președinției rotative, ci va deveni răspunderea președinției Consiliului European, a declarat președintele Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

În prezent, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene este deținută de Finlanda.

„Cadrul financiar multianual a fost discutat și am hotărât, noi toți împreună, să predăm pregătirea acestui buget președinției Consiliului European fiindcă în măsura în care s-a lucrat la acest proiect până acum nu s-a obținut progresul pe care l-am așteptat.

Începând de acum nu va mai fi această chestiune în răspunderea președinției rotative, ci se va găsi la președinția Consiliului European”, a declarat președintele Iohannis.

Joi, cu puțin înaintea începerii reuniunii Consiliului European, Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că nu este de acord cu propunerea preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene privitoare la viitorul cadru financiar multianual.
Cu privire la propunerea finlandeză privind cadrul financiar multianual, Klaus Iohannis a declarat că nu este de acord, arătând, printre altele, că banii alocaţi pentru politica de coeziune ar fi “prea puţini”.

“Nu sunt deloc de acord cu această propunere finlandeză. Nu ne convine din niciun punct de vedere şi se pare că nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc.

Lipsesc chestiuni esenţiale, de exemplu flexibilitatea între fonduri, banii alocaţi pentru coeziune sunt prea puţini pentru politica agricolă comună, împărţirea banilor şi condiţionalităţilor, de asemenea, nu ne satisfac. Politica agricolă şi coeziunea sunt extrem de importante pentru noi”, a spus Iohannis.

„În acest sens, nu voi agrea sub nicio formă această propunere finlandeză şi, cu siguranţă, vom ajunge la ceea ce se şi propune în concluzii - să delegăm preşedintelui Consiliului munca de elaborare a unui nou draft”, a afirmat Iohannis, la sosirea la reuniunea Consiliului European.


VIDEO PROTVPLUS.RO