Proiect de 1 milion de lei, demarat de Senat: labirint cu estetică mistică și cartierul Uranus în realitate virtuală

Ultima actualizare: 24-06-2020 20:03

Senatul României a demarat, miercuri, lucrările pentru un proiect în valoare de un milion de lei, din bani publici.

Senatorii au decis să amenajeze o grădină - labirint pe peluza din fața Casei Poporului. Parcul va avea și pavilioane pentru concerte, iar arhitecții care se ocupă de proiect spun că labirintul va fi luminat și noaptea. Palatul Parlamentului a fost ridicat pe locul fostului cartier Uranus, demolat de comuniști pentru a face loc acestei construcții.

Cum vor arată Grădinile Senatului: șase kilometri de gard viu, înalt de doi metri, vor reproduce străzile de altădată ale dealului Uranus, un cartier ras de pe față pământului de comuniști. Fundațiile caselor se află încă în pământ și deasupra lor vor fi plantate flori. Grădinile vor avea și un pavilion de concerte, construit pe amprenta unei foste fabrici de instrumente muzicale. Toate vor fi înconjurate de un labirint pentru care arhitecții au gândit o estetică mistică.

Bogdan Nicoale, arhitect: „Nu va fi lumină de sus, gen clasică, stâlp, ci o lumina de jos în sus, astfel încât toate structuri vegetale să plutească. E ideea de grădina fantomatică ce reproduce vechiul cartier”.

Grădina va avea și o fântână arteziană, care iarna ar putea fi transformată într-o ploaie de țurțuri. Arhitecții s-au gândit să extindă proiectul și în realitate virtuală.

Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului: „Cu niște ochelari speciali, vei intra în labirint și practic faci o călătorie în timp și o să vedem și casele cum au fost ele odată”.

Un milion de euro costă întregul proiect, iar banii vin din fondurile Senatului. Doi ani ar trebui să dureze lucrările. Cel mai mult, spun arhitecții, va dura reconstrucția 3D a clădirilor din fostul cartier Uranus.

Și ambadasa Olandei va contribui la proiect. Olandezii vor crea un nou tip de lalea, numită Tulipă Uranus, special pentru Grădinile Senatului. Când vor fi gata, grădinile vor putea fi vizitate doar de cei care vor plăti bilet ca să vadă Palatul Parlamentului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO