Procurorii sustin ca eleva care a murit dupa ce a cazut de pe bloc se juca Balena Albastra. "Avea pseudonimul vovo_666"

×
Codul embed a fost copiat

Adolescenta de 15 ani din Sibiu care a murit dupa ce a cazut de pe acoperisul unui bloc turn, la jumatatea lunii martie, juca ”Balena Albastra”, iar decesul nu a fost un accident, au anuntat, miercuri, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.

”S-a retinut ca minora VDs a descarcat, pe telefonul sau mobil, jocul intitulat «Balena albastra» si a inceput a-l juca folosind pseudonimul «vovo_666», avand mai multe postari pe Facebook si Instagram ce indica parcurgerea acestui joc, precum si unele imagini cu trimitere directa la acte de suicid. Avand in vedere toate aceste aspecte, s-a apreciat ca exista date si indicii temeinice ca decesul numitei VDs nu a fost unul accidental, ci un act de suicid determinat de persoane ramase neidentificate pana la acest moment ce ar fi putut recurge la constrangere morala in acest scop al determinarii sinuciderii, prin intermediul acestui joc «Balena albastra», in cadrul caruia sarcina finala de indeplinit ar fi tocmai actul de sinucidere”, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.

Potrivit sursei citate, s-a dispus declinarea dosarului in favoarea Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Brasov in conditiile in care la nivelul acestei unitati de parchet este inregistrat un dosar penal in care se efectueaza cercetari fata de utilizatori ai jocului respectiv.

Adolescenta de 15 ani a murit, in 15 martie, dupa ce a cazut de pe acoperisul unui bloc cu noua etaje din municipiul Sibiu pe care se urcase impreuna cu niste prieteni.

Citește și
adolescenta vorbind la telefon
Sedinta de urgenta in Valcea, despre jocul "Balena Albastra"; informatiile primite de prefect. Masura Comisiei de Control SRI
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Initial, surse oficiale au declarat ca fata, impreuna cu alti sase prieteni, urcase la etajul al noualea al blocului turn situat intr-o zona semicentrala a orasului, intr-un balcon comun in care accesul se face de pe casa scarilor.

Ulterior, anchetatorii au stabilit ca fata de 15 ani s-a asezat pe o bordura si a scos picioarele printr-un cadru metalic montat pe peretele exterior al blocului cu rol de balustrada, care la un moment dat s-a desprins si a tras-o pe copila dupa el.

Fata a cazut in gol si medicii nu au mai putut decat sa constate decesul.

Ancheta a scos la iveala faptul ca doua profesoare si inca o persoana adulta s-au aflat pe bloc inaintea producerii incidentului. Cadrele didactice sustin ca la plecare le-au cerut tinerilor sa coboare, directorul Colegului Tehnic "Cibinium” spunand ca acestea erau in timpul liber si ca s-au intalnit intamplator pe strada cu elevii si au urcat pe bloc sa admire orasul.

In acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa.

"Balena Albastra” este un joc online lansat in Rusia si din cauza caruia peste 130 de adolescenti s-ar fi sinucis.

Jocul le-ar impune celor care il practica sa indeplineasca mai multe provocari, care ar putea ajunge pana la a-si lua viata.

Vineri, primarul comunei galatene Branistea, Marian Adamache, spunea ca a aflat ca sapte copii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani care invata la scoala din localitate si-au provocat taieturi pe maini. El a spus ca este vorba inclusiv despre o fata care a recunoscut ca a jucat jocul "Balena albastra". Politistii au deschis o ancheta pentru loviri sau alte violente.

Lunea trecuta, un baiat in varsta de 11 ani din judetul Dambovita s-a spanzurat, primele verificari ale politistilor in acest caz indicand faptul ca acesta era interesat de jocul ”Balena Albastra”.

Tot in Dambovita, politistii au identificat alti sase copii, cu varste intre 9 si 17 ani, interesati sa participe la acest joc, politistii demarand activitati de informare preventiva cu elevii, cadrele didactice si parintii.

De asemenea, cinci elevi de la o scoala generala din municipiul Iasi au ajuns la spital, in 17 martie, dupa ce au lesinat in timp ce jucau, intr-o pauza, un joc ce presupunea sa isi tina respiratia. Surse din randul medicilor spuneau ca elevii ar fi pus in practica o varianta a jocului ”Balena Albastra”, in timp ce surse din Politie, care a deschis o ancheta in acest caz, au afirmat ca ar fi vorba doar despre o idee lansata de unul dintre copii.

Si politistii brasoveni fac o ancheta in cazul unui tanar de 19 ani din Codlea care s-a sinucis in urma cu trei saptamani, pentru a stabili daca gestul acestuia are vreo legatura cu jocul ”Balena albastra”. O ancheta este in derulare si in cazul unei fete de 19 ani, internata la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autoritatile ca a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra in acest joc.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, si ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au lansat, marti, campania de informare "Stop joc! E viata ta!”, in cadrul careia s-au intalnit cu elevii scolii nr. 164 din Bucuresti pentru a le vorbi despre pericolul la care se expun daca joaca "Balena Albastra” sau alte jocuri de pe internet.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
​Asociația
​Asociația "București fără ei" a lansat concursul "Cel mai mare șobolan"

Asociația "București fără ei" a lansat concursul "Cel mai mare șobolan"

Sedinta de urgenta in Valcea, despre jocul
Sedinta de urgenta in Valcea, despre jocul "Balena Albastra"; informatiile primite de prefect. Masura Comisiei de Control SRI

Prefectul judetului Valcea, Radu Renga, a convocat pentru luni o sedinta de urgenta cu reprezentantii mai multor institutii publice pentru a discuta despre jocul "Balena Albastra".

Politia confirma ca baiatul de 11 ani gasit spanzurat se interesa de
Politia confirma ca baiatul de 11 ani gasit spanzurat se interesa de "Balena Albastra". Ce le povestise prietenilor

Datele preliminare ale anchetei deschise de Inspectoratul de Politie Judetean Dambovita in cazul copilului in varsta de 11 ani care a fost gasit spanzurat confirma faptul ca baiatul accesa frecvent internetul si se interesa de jocul ”Balena Albastra”.

Un baiat de doar 13 ani a fost salvat chiar inainte sa se sinucida de pe un bloc. Se banuieste ca juca Balena Albastra
Un baiat de doar 13 ani a fost salvat chiar inainte sa se sinucida de pe un bloc. Se banuieste ca juca Balena Albastra

Un baiat in varsta de 13 ani a fost salvat chiar inainte sa sara de pe un bloc, ca sa castige controversatul joc "Balena Albastra".

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.