Cazul mitei din Dosarul Tranferurilor. Geanina Terceanu, fratii Becali, Borcea si Iorgovan jr, trimisi in judecata

Ultima actualizare: 08-02-2016 06:58
Geanina Terceanu, judecatoare la Tribunalul Bucuresti, este adusa la sediul DNA pentru a fi audiata

Judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti care i-a achitat in prima instanta pe inculpatii din Dosarul Transferurilor va ajunge ea insasi in fata magistratilor.

Procurorii anticoruptiei au trimis-o in judecata pe judecatoarea Geanina Terceanu, aflata in arest la domiciliu, pentru luare de mita in legatura cu pronuntarea unei solutii favorabile in Dosarul Transferurilor din fotbal.

In dosar, au fost trimisi in judecata si fostii impresari Ioan si Victor Becali, precum si Cristian Borcea, fost presedinte executiv al Clubului de fotbal "Dinamo", pentru dare de mita, toti aflati in executarea unei pedepse cu inchisoarea

Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, a inculpatilor:

- TERCEANU GEANINA (fosta Teodorovici Geanina), judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, aflata in arest la domiciliu, sub aspectul infractiunii de luare de mita,

- BECALI IOAN, impresar sportiv, la data faptei (aflat in executarea unei pedepse cu inchisoarea), la acest moment procesual fara masuri preventive in cauza, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita,,

- BECALI VICTOR, impresar sportiv, la data faptei (aflat in executarea unei pedepse cu inchisoarea), la acest moment procesual fara masuri preventive in cauza, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita,

- BORCEA CRISTIAN, presedinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, la data faptei (aflat in executarea unei pedepse cu inchisoarea), fara masuri preventive in cauza, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita,

- IORGOVAN GEORGE-ANTONIE, avocat, fara masuri preventive in cauza, sub aspectul savarsirii infractiunii de marturie mincinoasa,

- PETRE DANIEL COSTEL, avocat, fara masuri preventive in cauza, sub aspectul savarsirii infractiunii de marturie mincinoasa

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul lunii februarie 2009, inculpatei Terceanu Geanina, in calitate de judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, i-a fost repartizat spre judecare un dosar penal cunoscut in spatiul public sub numele de „Dosarul transferurilor de fotbalisti”, cauza in care inculpatii Becali Ioan, Becali Victor si Borcea Cristian, alaturi de alti inculpati, fusesera trimisi in judecata pentru comiterea unor infractiuni de inselaciune si de evaziune fiscala.

La data de 3 aprilie 2012, inculpata Terceanu Geanina a pronuntat in dosarul respectiv o hotarare de achitare fata de toti inculpatii trimisi in judecata si pentru toate infractiunile retinute in sarcina acestora, achitare pronuntata in temeiul dispozitiilor art. 10 lit. a din Codul de procedura penala din anul 1968 („fapta nu exista”).

Potrivit rechizitoriului, pentru a pronunta aceasta solutie de achitare – inculpata Terceanu Geanina a primit, in intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o suma totala de 195.000 de euro.

Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost data inculpatei Terceanu Geanina de catre inculpatii Becali Ioan si Becali Victor (cei doi fiind frati), iar suma de 10.000 de euro a fost data inculpatei Terceanu Geanina de catre inculpatul Borcea Cristian.

In cursul anului 2009, o parte din banii primiti in modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folositi de inculpata Terceanu Geanina la achizitionarea unei locuinte (al carei pret total a fost de 93.000 euro).

Ulterior, la data de 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de catre inculpata Terceanu Geanina a fost desfiintata printr-o decizie penala a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a II-a Penala, instanta de control judiciar pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse privative de libertate.

La data de 08 decembrie 2015, fiind audiat in calitate de martor in prezenta cauza, in legatura cu infractiunile de coruptie comise de catre Terceanu Geanina si Borcea Cristian, inculpatul Iorgovan George-Antonie a facut afirmatii mincinoase si nu a spus ceea ce stie cu privire la fapte si imprejurari esentiale asupra carora a fost intrebat.

La data de 24 noiembrie 2015, fiind audiat in calitate de martor in prezenta cauza, in legatura cu infractiunile de coruptie comise de catre Terceanu Geanina, Becali Ioan si Becali Victor, inculpatul Petre Daniel-Costel a facut afirmatii mincinoase si nu a spus ceea ce stie cu privire la fapte si imprejurari esentiale asupra carora a fost intrebat.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatei Terceanu Geanina.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO