Primarul din Arad vrea să umple orașul de camere de supraveghere. Reacția localnicilor

Ultima actualizare: 03-03-2020 09:30

O investiţie de 15 milioane de euro i-a scandalizat pe locuitorii din Arad. Este vorba despre un sistem de supraveghere stradal performant, însă oamenii spun că orașul se confruntă cu alte lipsuri, mult mai importante.

De cealaltă parte, primarul interimar spune că iniţiativa vine în ajutorul cetățenilor și a siguranței lor.

Proiectul a trecut de Consiliul Local, iar Primăria a achitat deja studiul de fezabilitate.

Deşi proiectul a trecut, câţiva consilieri locali s-au abţinut pe motiv ca suma este prea mare, iar oraşul are alte priorităţi. Un exemplu este chiar stadionul municipal, care se află în lucru de mai bine de cinci ani.

Ionel Ciupe, consilier local: "Banii ăştia ar putea fi folosiţi pentru multe altele putem să schimbăm înfăţişarea Aradului şi mă refer la centru aradului la clădirile istorice pentru care nu am fost în stare să alocăm decât 2 milioane de lei."

Marin Lupaș, consilier local: "Îmi pun întrebarea dacă comunitatea locală ar fi de acord cu această sumă, nu s-a discutat, nu a întrebat pe nimeni şi nu ştiu dacă cetăţenii Aradului şi-ar dori un asemenea sistem de supraveghere la o asemenea valoare."

Valoarea investiţiei i-a scandalizat şi pe unii cetăţeni, mai ales că oraşul se confrunta cu multe lipsuri.

Bărbat: "Să se uite la străzi, la aspectul oraşului, nu de camere avem nevoie. Nu-i criminalitatea atât de mare încât să justifice o astfel de investiţie."

Bărbat: "Faţadele la clădiri, drumurile şi toate celelalte curăţenia oraşului nu numai în centru şi la periferie că acolo e dezastru."

Primarul spune că proiectul vine în ajutorul comunităţii şi are ca obiectiv siguranţă cetăţenilor. Însă discuţiile iscate l-au determinat să facă un pas înapoi. Vrea acum să obţină bani europeni pentru finanţarea proiectului.

Călin Bibarț, primar interimar Arad: "Consiliul local din anul 2021 va lua decizia dacă finanţează din bugetul local tot sau nimic sau doar o parte. Eu sunt optimist că vom obține fonduri europene şi vom face un oraş mai sigur pentru siguranţă arădenilor."

Până atunci, autorităţile locale au achitat deja 120.000 de lei unei firme pentru studiul de fezabilitate. În prezent, oraşul este dotat cu un sistem de supraveghere stradal, cu 84 de camere video, dintre care doar o parte funcţionează.

Bărbat: "Să le investească, dar să le investească cu cap. Şi acuma sunt, dar funcţionează jumătate din ele poate. E pentru siguranţa noastră, nu?"

Noul sistem de supraveghere prevede 1.500 de camere, care vor fi amplasate pe 800 de străzi, şi un dispecerat modern.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO