Primarul Capitalei a găsit nereguli financiare în spitalele din București și pierderi la companiile municipale

17-12-2020 18:30


Primăria Capitalei anunţă că a descoperit nereguli financiare în spitale administrate de instituţie, dar şi pierderi nejustificate în companiile municipale.

Managerul de la Spitalul Filantropia a fost deja demis în urma unui control care a depistat probleme la achiziţii. Şi managerul spitalului Colțea riscă să-şi piardă funcţia. După ce a vizitat şi această unitate medicală, Nicușor Dan anunţă desfiinţarea companiilor municipale care au adus pierderi financiare la buget.

Mai bine de 3 ore a stat joi primarul Nicușor Dan în spitalul Colțea, acolo unde există un conflict între medici pe nişte paturi mutate din alte secţii ale spitalului la Terapie Intensivă.

Managerul de la Colțea este în carantină pentru că s-a infectat cu COVID, spune primarul, care anunţă că se gândeşte să-i întrerupă contractul. Nu a reuşit să rezolve conflictul, dar mai ales pentru că nu a reuşit să facă până acum o comisie de etică independentă. Aceasta ar fi trebuit să răspundă tuturor celor nemulţumiţi de condiţiile din spital. Cel care răspundea petiţiilor era chiar managerul.

Directorul general al spitalul Filantropia a rămas astăzi fără funcţie. Motivul, un control a descoperit mai multe nereguli în achiziţii. De pildă, o licitaţie aprobată de manager, dar declarată ilegală de Centrul de Soluţionare a Contestaţiilor. Contractul în valoare de aproape o jumătate de milion de euro prevedea achiziţionarea unor incubatoare pentru nou-născuţi.

În plus, multe achiziţii se făceau direct, fără stabilirea unor costuri clare, spune primarul, care anunţă schimbări în conducerile tuturor spitalelor administrate de primărie.

Nicusor Dan, primarul Capitalei, spune că mandatele persoanelor din conducerile spitalelor le expiră în ianuarie și va organiza concursuri pe aceste funcţii.

Până la finalizarea concursurilor, funcţiile de directori generali care vor fi demişi vor fi ocupate de directorii medicali.

De altfel, primarul Capitalei susţine că a descoperit găuri financiare uriaşe şi în companiile municipale, declarate ilegale de justiţie.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Cheltuim cu companiile municipale pentru spaţiile verzi cu 30% mai mult decât în trecut cu ALPAB"

În cazul companiei de parking, dacă anii din urmă direcţia din primărie reuşea să strângă la buget 15 milioane de lei anual din taxele de parcări plătite de şoferi, acum aduc la buget 1 milion de lei.

În total, din cele 28 companii pe care le are primăria, 23 vor fi desfiinţate. Nu toţi angajaţii vor rămâne fără un loc de muncă, pentru că unii sunt valoroşi, susţine Nicusor Dan. În total, 3500 de oameni vor trebui să-şi găsească un alt loc de muncă.


VIDEO PROTVPLUS.RO