Primarii orașelor Bruxelles și Paris solicită introducerea Zilei fără Mașini în toată Europa

17-09-2018 19:59

Ziua fara masini

Philippe Close, primarul orașelui Bruxelles și Anne Hidalgo, primarul din Paris, au solicitat introducerea pe cuprinsul întregii Uniuni Europene a unei Ziua fără Mașini, relatează Euractiv.

Conform Euractiv, solicitarea, făcută în cadrul unei întâlniri de la Bruxelles a celor doi oficiali, a fost motivată de "urgența problemelor climatice și a impactului poluării asupra sănătății". De altfel, conform indexului calității aerului conceput de Curtea Europeană de Conturi, o bună parte din orașele mari ale Europei - preponderent din Europa Centrală - au o calitate slabă a aerului sau una cel mult mediocră.

Apelul celor doi primari a fost susținut și de ministrul transporturilor responsabil pentru zona Bruxellului, Pascal Smet. Acesta și-a argumentat poziția cu experiența de duminică a capitalei belgiene, ale cărei străzi au fost, în cea mai mare parte, lipsite de mașini, fiind preferat mersul pe jos, pe biciletă sau transportul în comun. Și potrivit cifrelor oferite de ministru, poluarea ar fi scăzut cu 30% comparativ cu o zi normală ca urmare a reducerii traficului.

Alte măsurători au arătat scăderi ale poluării in ziua de duminică chiar mai mari de 30%.

Și Parisul va avea, însă, zile în care traficul va fi restricționat pentru reducerea poluării. Potrivit Agenției France-Presse, începând cu șapte octombrie, în prima duminică a fiecărei luni, traficul va fi oprit în șase zone din Paris: Ile de la Cite, Ile Saint-Louis, Palatul Louvre, zona operei, Place du Châtelet și a cartierul Le Marais.

Zile fără Mașini au existat încă din anii 1950', însă de abia în 1994 a fost selectată data de 22 septembrie drept ziua data oficială a desfășurării ei. Printre țările care au avut astfel de zile se numără Islanda, Idonezia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Statele Unite, Franța, Belgia, Olanda și altele. Recent însă, și un consilier al Primăriei Capitalei a propus ca pentru zece ore în Bucureşti să circule doar ambulanţele, poliţia, pompierii şi transportul în comun.

Sursa: Euractiv


VIDEO PROTVPLUS.RO