Primăria Capitalei vrea să interzică o nouă categorie de mașini în centru


Ultimul update: Luni 02 Septembrie 2019 19:37
Data publicarii: Luni 02 Septembrie 2019 19:37
Categorie: Stiri actuale

Proiectul Primăriei Capitalei privind mașinile poluante se modifică înainte să fie aprobat. Oficialii renunță la vinieta care trebuia plătită de cei care nu au mașini înmatriculate în București și Ilfov pentru accesul în Capitală.

Ar urma să existe una singură, care va fi necesară pentru toate mașinile poluante, indiferent de judeţul în care sunt înscrise. Proiectul se află în dezbatere publică.

Cei care lucrează şi locuiesc în Bucureşti, dar au maşini înmatriculate în alte judeţe decât Bucureşti şi Ilfov, precum şi cei care doar tranzitează Capitala ar urma să scape de vinieta anunţată iniţial. Modificările au fost anunţate în direct pe Facebook de primarul general, Gabriela Firea.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: “Toate autoturismele cu grad mare de poluare, fie că sunt în Capitală, fie că sunt înmatriculate în alte judeţe, fie că tranzitează întâmplător Capitala sau sunt aici în trafic zi de zi, să fie privite prin prisma normei de poluare.”

Bărbat: “E bine, fără discriminare între cetăţenii romani. Nu e bine dacă unul este din Buzău să plătească ca să intre, nu e corect aşa. Sunt tot ei, cetăţeni romani, poate au treabă aici la ministere, la instituţii.”

Bărbat: “Oricum, Bucureştiul este suprasaturat, trebuie să se facă ceva, nu se mai poate. E una din capitalele cele mai poluate din Europa.”

În centrul capitalei vor fi interzise toate maşinile care poluează, adică non euro, euro 1 şi euro 2 indiferent de judeţul în care sunt înmatriculate. Şi toate acestea, inclusiv cele din Bucureşti, vor avea nevoie de vinieta dacă vor să circule în restul oraşului.

În prima variantă a proiectului, şoferii bucureşteni plăteau o taxă doar dacă aveau maşini cu normă de poluare euro 3 şi voiau să circule în centrul oraşului. Una din variante prevede acum că maşinile euro 3, să fie incluse pe lista celor foarte poluante şi deci interzise în centru.

În noua formă, proiectul conţine măsuri şi pentru locuitorii din centrul Capitalei care au astfel de maşini şi sunt nevoiţi să renunţe la ele.

Ca să nu existe nemulţumiri din partea celor care stau în centrul Bucureştiului şi au maşini poluante, primarul general Gabriela Firea a anunţat un program rabla dedicat lor. Cu alte cuvinte, aceştia ar urma primească despăgubiri sub formă de vouchere cu care pot cumpăra fie electrocasnice, fie un autoturism nou, nepoluant.

Aceste modificări au fost inspirate din propunerile celor care au trimis mesaje Primăriei Capitalei, dar cum proiectul încă este în dezbatere publică, ar putea urma şi altele. Varianta finală va fi gata luna viitoare, iar măsurile ar urma să intre în vigoare din ianuarie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO