28 de ani de la Revoluție. Festivități în Piața Universității, la care a participat și Klaus Iohannis

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

La 28 ani de la evenimentele din 1989 care au schimbat România, în Bucureşti, sute de oameni le-au adus un omagiu celor care au fost ucişi în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, la Universitate.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană în amintirea eroilor care au strigat "vom muri şi vom fi liberi", în Piaţa Universităţii. Au trecut 28 de ani, însă amintirile sunt greu de şters din sufletele celor care au trăit acele momente, riscându-şi viaţa.

Sute de oameni au venit la Troiţa ridicată în memoria celor care au pierit în Piaţa Universităţii în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. Printre ei, şi Preşedintele României, Klaus Iohannis.

"Am așteptat prea mult ca adevărul să iasă la iveală. Investigațiile din Dosarul Revoluției trebuie finalizate, iar crimele şi abuzurile din decembrie 1989, pedepsite pentru că victimelor să li se facă, în sfârșit, dreptate. În 1989, românii au cerut în stradă „Jos comunismul!". Astăzi se aude din nou acest strigăt", a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de facebook.

Pe 21 decembrie 1989, revolta începută la Timişoara ajungea şi în Capitală. După mitingul convocat dimineaţa de Ceauşescu, încheiat în haos, câteva mii de bucureşteni s-au adunat în Piaţa Universităţii şi au apărat "baricada de la Inter".

În acea noapte, 48 de oameni au plătit cu sânge dorinţa lor de libertate. A doua zi, sute de mii de bucureşteni aveau să pornească spre Comitetul Central, punând astfel capăt dictaturii comuniste.

La 28 de ani de la aceste sângeroase evenimente, Parchetul MIlitar a confirmat ce mulţi bănuiau deja nşi anume ca populaţia a fost dezinformată şi manipulată, de persoane care au preluat puterea, după fuga lui Nicolae Ceauşescu.

Doru Mărieș: "Îmi pare rău pentru cei care 28 de ani au fost minţiţi, mă bucur pentru aceşti tineri care, din păcate, sunt la doi metri sub pământ, măcar familiile lor aud că li se face un pic de dreptate."

Cu toate acestea, mulţi dintre cei care au spravietuit acelor zile de teroare mărturisesc acum cu mâhnire că au ieşit în stradă de bună credinţă, împinşi de neajunsurile comunismului.

Adrian Comăniță, revoluționar: "Au început să curgă tot felul de anunţuri ca explodează gaze, că apa e otrăvită, că se trage. Bineînţeles că am început să ne înfricoşăm. Noi nu am ieşit în stradă strigând vom muri şi vom fi liberi, manipulaţi de nimeni."

Parchetul Militar a mai anunţat că în curând va identifica şi autorii diversiunilor care au dus la preluarea puterii în România după fuga lui Nicoale Ceauşescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!