Prăpăd în Bacău după o ploaie de câteva minute. „Cât a luat o pâine, s-a inundat”

Ultima actualizare: 20-07-2020 21:03

Ploile care s-au abătut asupra României în ultimele 24 de ore au făcut ravagii în Bucureşti dar şi în multe judeţe ale ţării. În Capitală, după zile toride, s-a rupt cerul. Zeci de maşini, dar şi troleibuze sau tramvaie au rămas în mijlocul şuvoaielor.

În Bucureşti au fost cartiere în care într-o oră a plouat cât într-o lună. În zona Titan, de exemplu, în 15 minute, au căzut 113 litri de apă pe metrul pătrat, în condiţiile în care media lunii iulie este de 80 de litri pe metrul pătrat. Canalizările au refulat iar circulaţia a fost blocată pe anumite tronsoane.

Încă o dată, responsabilii ApaNova spun că sistemul de canalizare a fost depăşit.

Alexandru Moldovan, Director Departament Operare și Mentenanță Rețele APA NOVA: "S-au înregistrat 414 sesizări din care 160 de sesizări au fost pentru acumulări de apă pentru partea carosabilă. am avut 16 autoutilitare cu pompe pentru eliminarea apelor din subsoluri şi gospodarii şi un număr de 110 personal operaţional."

În comună Agăș din judeţul Bacău, peste 200 de gospodarii au fost afectate. 150 de case sunt izolate după ce drumul de acces a fost blocat de aluviunile aduse de viitura.

Localnic: "Nu a durat 5 minunte. S-a dus frate-miu să o ia pâine cât a luat o pâine, s-a inundat."

Unii au fugit din calea viiturii lăsându-şi animalele în urmă, însă oameni cu suflet au făcut tot posibilul să le salveze, aşa cum s-a întâmplat.

Şi în judeţul Alba, apele repezi au inundat străzi, drumuri naţionale şi judeţene, zeci de curţi, pivniţe şi grădini. Răul ce trece prin localitatea Galda a ieşit din matcă şi a măturat totul în cale.

Femeie: "A început viitura, am pus nişte saci acolo, de-abia am scos porcii, puii, s-a umplut pivniţă, grădină, a dus garduri absolut tot."

Bărbat: "A venit cu un debit foarte mare şi puternic era riscul ca să nu ne doboare pe careva dintre noi, să cădem jos, am ieşit în stradă, am scos fetele pe geamul din față.

Şi în Sibiu sau Braşov a plouat în neştire. Avertizările de vreme rea sunt valabile până în această seară, la ora 21.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO