Povestea Timeei, tânăra profesoară ucisă de coronavirus la doar 25 de ani. Nici tratamentul cu plasmă nu a salvat-o

×
Codul embed a fost copiat

În ziua în care în România numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a depăşit 80.000, moartea unei profesoare de biologie din Maramureş, dă fiori, şi ar trebui să ne pună pe toţi, pe gânduri.

Tânăra avea doar 25 de ani, şi nicio altă boală, și s-a stins la 10 zile după infectare. Nici măcar transfuziile cu plasmă, recoltată de la un pacient vindecat, nu au mai salvat-o. Profesoara a primit tratamentul după ce mama ei a făcut un apel disperat. La noi prea puţini încă, dintre cei care au trecut prin boală, merg la centrele de transfuzii, ca să îşi ajute semenii.

Timea Eniko Daraban era profesoară de biologie în Maramureş, avea 25 de ani şi preda la trei şcoli diferite. Acum zece zile, virusul care face ravagii pe tot globul a început să îi slăbească organismul.
Confirmată cu COVID-19 a fost internată în spital.
Nu se ştia cu alte boli şi nu făcea parte din categoria persoanelor supraponderale, dar infecţia a evoluat rapid în cazul ei şi femeia a ajuns la Terapie Intensivă.
Doctorii au crezut că dacă îi vor face transfuzii cu plasmă recoltată de la un pacient vindecat de coronavirus o vor salva.
A fost momentul în care mama tinerei a făcut un apel la români, pe reţelele sociale, să meargă să doneze.

Și oamenii au donat.

„Neaşteptat de mulţi oameni cu suflet mare au sărit, necondiţionat, în ajutor. S-au rugat pentru puiul meu, Timea, au venit să doneze plasmă, au dorit să doneze şi sânge, numai să poată face ceva pentru "fata de 25 de ani" cum o ştie, de acum, pe Timi a mea, toată lumea. Am fost greu încercaţi, dar am simţit, de aici, din spital forţa rugăciunilor tuturor şi, sper, să vedem semnele însănătoşirii puitului meu cât mai curând" spunea mama Timeei.

Citește și
Flavio Briatore
Omul de afaceri italian Flavio Briatore, în stare gravă la spital, după ce a fost infectat cu coronavirus

timeea eniko daraban

Timea a fost un caz medical „aparte”

Ieri, aproape de amiază, toate speranţele familiei Timeei s-au năruit. Tânăra profesoară de biologie a intrat în stop cardio-respirator şi s-a stins...

Dan Bucă, purtător de cuvânt CJSU: „Este un caz aparte care nu a prezentat comorbidități sau alte boli asociate. Tot personalul medical a depus toate eforturile pentru a salva viaţa pacientei, dar acest lucru nu a mai fost posibil. A beneficiat de tot ce înseamnă tratament medical, inclusiv transfer de plasmă”.

Timea a trăit ultimele luni cu speranţa că îşi va putea reîntâlni elevii.
Într-o fotografie - postată în aprilie, când România era în stare de urgenţă - le transmitea copiilor de care îi era dor că vor trece cu bine prin această perioadă.

„Suntem devastaţi, supăraţi, mai ales că ieri dimineaţă am sunat o colegă mai apropiată de familie şi spunea că Timea este mai bine şi se va trezi. La ora unu am primit vestea" a spus Mihai Pop, directorul Liceului Tehnologic Seini.

Prea puțini români vindecați de COVID donează plasmă

În România, numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a trecut astăzi de 80.000. În ultimele 24 de ore, au fost confirmare 1.060 de cazuri noi. Peste 3.300 de romani diagnosticaţi cu infecţia s-au stins. 58 de decese doar de ieri şi până azi.

490 dintre bolnavii infectati cu COVID-19 sunt internați la terapie intensivă. Pentru unii dintre aceşti oameni transfuziile cu plasmă de la pacienţii vindecaţi ar putea fi salvarea.

Dintre cei aproape 36.000 de romani care au trecut prin boală, mai puţin de 600 au mers însă să doneze plasmă.

Daniela Veber, directorul centrului de Transfuzii Baia Mare: „Ne adresăm pacienţilor vindecaţi pe care îi rugăm să se prezinte la Centrul de Transfuzii Sanguine pentru a dona această plasmă convalescentă. Numărul donatorilor de plasmă este foarte scăzut. Am avut trei unităţi ieri, dar s-au distribuit".

Remus Mihalcea este managerului Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti. A fost infectat cu COVID-19 şi - după ce s-a vindecat - astăzi, a mers să doneze plasmă. Vrea să dea un exemplu şi să schimbe prejudecăţile despre donare.

„Este o procedură destul de simplă, nedureroasă, şi o recomand tuturor pacienţilor care au fost infectaţi cu virusul SARS-CoV-2" spune Remus Mihalcea

Ecaterina Negoiță, șef secție recoltare sangvină la Centrul de Transfuzii București: „Sângele intră prin această tubaluta şi pompe în dispozitivul de deparare în plasmă şi eritoricte. Plasma va curge pe acest traiect în punga de recoltare. Când s-a atins cantitatea dorită aparatul se opreşte automat".

Procedura de recoltare a plasmei de la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 durează, în medie, 45 de minute. Cei care vor să doneze trebuie să facă dovada - cu un test pozitiv - că au fost infectaţi cu coronavirus. Recoltarea se face la 14 zile de la vindecare, în cazul celor care au un test negativ şi la 28 de zile - pentru cei care nu au testul.

Citește și...
Familia lui Mihai Vlasov, grav afectată de coronavirus. Soţia lui a murit, iar el, o fiică şi o nepoată sunt în spital
Familia lui Mihai Vlasov, grav afectată de coronavirus. Soţia lui a murit, iar el, o fiică şi o nepoată sunt în spital

Avocatul Mihail Vlasov se află internat cu Covid-19, după ce soția i-a fost răpusă de noul coronavirus, iar una dintre fiice și o nepoată se află, de asemenea, în spital, infectate cu același virus.

Omul de afaceri italian Flavio Briatore, în stare gravă la spital, după ce a fost infectat cu coronavirus
Omul de afaceri italian Flavio Briatore, în stare gravă la spital, după ce a fost infectat cu coronavirus

Omul de afaceri italian Flavio Briatore, fost manager al echipelor de Formula 1 Benetton şi Renault, se află de luni în Spitalul San Raffaele din Milano.

Analiză: Câte dintre persoanele care au decedat din cauza Covid-19 aveau și alte afecțiuni
Analiză: Câte dintre persoanele care au decedat din cauza Covid-19 aveau și alte afecțiuni

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, la 25 august 2020, Raportul săptămânal de supraveghere COVID-19 actualizat cu intervalul 17-23 august 2020.

Recomandări
Zelenski: Ucraina a depus o cerere de „aderare accelerată” la NATO
Zelenski: Ucraina a depus o cerere de „aderare accelerată” la NATO

Volodimir Zelenski a anunțat vineri că Ucraina a depus o cerere de „aderare accelerată” la NATO. Vestea vine la scurt timp după ce Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a patru regiuni ucrainene.

Putin: „Oamenii din Herson, Doneţk, Lugansk devin cetăţenii noştri pentru totdeauna!”. Acordurile de anexare au fost semnate
Putin: „Oamenii din Herson, Doneţk, Lugansk devin cetăţenii noştri pentru totdeauna!”. Acordurile de anexare au fost semnate

Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin.

Sorin Cîmpeanu oferă noi explicații după demisia de la Ministerul Educației
Sorin Cîmpeanu oferă noi explicații după demisia de la Ministerul Educației

Sorin Cîmpeanu, ministrul care a demisionat de la Ministerul Educației, a transmis, vineri, precizări, după ce joi seara și-a anunțat demisia de la minister.