Ponta nu vrea sa spuna daca demisioneaza in cazul in care se dovedeste ca a plagiat

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta, aflat la Bruxelles, nu a dorit sa precizeze daca va demisiona in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat reprezinta un plagiat,

Primul ministru a spus ca in ultimele doua zile s-a concentrat doar pe agenda Consiliului European si ca problemele interne le va comenta in tara.

El nu a dorit nici sa raspunda daca i se pare oportuna dizolvarea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare.

"De ieri incepand am fost in cadrul Consiliului European si toata energia si atentia mea au fost concentrate asupra bunei reprezentari a Romaniei. Nu doresc si nu stiu sa comentez in acest moment ce s-a intamplat acasa cat timp eram in Consiliul European", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta pentru El Pais: Daca se va demonstra ca am plagiat, imi voi da demisia
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Intr-un interviu acordat publicatiei "El Pais", seful Guvernului este citat spunand ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se "va retrage" si raspunde afirmativ la intrebarea daca va demisiona in acest caz.

El spune ca aceasta problema a aparut ca urmare a conflictului existent intre el si presedinte pe tema prezentei la Consiliul European.

"Am inceput teza in 1999 si, de atunci, am fost ministru in guverne diferite, vicepresedinte al Parlamentului si sunt liderul partidului de doi ani. Am respectat toate regulile existente in Romania. Am cerut Comisiei de etica din cadrul Ministerului Educatiei sa verifice lucrarea mea si sunt convins ca se va demonstra ca nu sunt vinovat de plagiat. Din pacate, este vorba de un atac politic din partea presedintelui, dupa ce mi-am anuntat dreptul de a fi prezent la Bruxelles", spune Ponta.

Intrebat ce va face daca acea comisie va da verdictul ca a plagiat, Ponta este citat spunand: "Atunci, cu siguranta ca ma voi retrage".

Dupa ce jurnalistul completeaza raspunsul spunand "Demisia...", Ponta este citat confirmand aceasta varianta.

"Da. imi asum responsabilitatea, dar consider ca am fost acuzat dintr-un motiv politic si, in plus, nu au dorit sa asculte punctul meu de vedere", afirma Ponta.

Posibilul plagiat al lui Victor Ponta trebuia sa fie analizat, vineri, in sedinta Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, desi joi Consiliul General in actuala formula a fost desfiintat printr-un ordin al ministrului Educatiei.

Membrii Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au fost convocati la sedinta, vineri, desi printr-un ordin de ministru emis joi a fost desfiintat Consiliul General, dupa ce conducerea nu a prezentat ministrului Educatiei raportul de activitate solicitat.

Ministrul interimar al Educatiei a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca printr-o adresa trimisa in 21 iunie Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare s-a solicitat conducerii sa comunice in scris, pana in 28 iunie, raportul privind resursa umana pentru activitatile didactice si de cercetare din invatamantul superior, in baza unor indicatori specifici si numarul controalelor efectuate in universitati privind modul de desfasurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare, numarul sesizarilor primite si analizate, pozitia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numarul tezelor de doctorat analizate.

Intrucat pana joi, 28 iunie, conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiintat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusa marirea componentei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar acestia sa fie reprezentanti de la toate universitatile, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Liviu Pop.

In Monitorul Oficial a fost publicat, vineri, ordinul ministrului interimar al Educatiei. Liviu Pop, privind Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si noua structura a acestuia.

La intrarea in vigoare a acestui act sunt abrogate Ordinul ministrului Educatiei 3760/2011 privind componenta Consiliului General al CNATDCU, Ordinul ministrului Educatiei 3.504/2012 privind aprobarea Regulamentului de functionare a CNATDCU in vederea validarii tezelor de doctorat si Ordinul ministrului Educatiei nr. 3.759/2011 privind aprobarea Regulamentul de organizare si functionare a CNATDCU si a structurii acestuia.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a venit, vineri, la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, care ia in discutie posibilul plagiat al lui Victor Ponta.

La Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a ajuns si Corpul de control al ministrului Educatiei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Concluzia CNATDCU:
Concluzia CNATDCU: "Victor Ponta a plagiat". Ecaterina Andronescu va trebui sa rezolve problema

Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare s-a intrunit vineri dimineata pentru a analiza lucrarea din 2003 a prim-ministrului. Asta desi, joi seara, seful interimar de la Educatie, Liviu Pop, a desfiintat comisia.

Victor Ponta pentru El Pais: Daca se va demonstra ca am plagiat, imi voi da demisia
Victor Ponta pentru El Pais: Daca se va demonstra ca am plagiat, imi voi da demisia

Premierul Victor Ponta afirma, intr-un interviu acordat publicatiei "El Pais", ca isi va asuma responsabilitatea in cazul in care se va dovedi ca teza sa de doctorat este un plagiat si cu siguranta se "va retrage".

Cristian Tudor Popescu, la Dupa 20 de ani, despre plagiat:
Cristian Tudor Popescu, la Dupa 20 de ani, despre plagiat: "Ca om, eu nu mai dau doi bani pe Ponta"

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV si pe VOYOnews, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat acuzatiile de plagiat lansate de revista Nature la adresa premierului Victor Ponta.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.