Ponta a prezentat cele 15 "bombe cu ceas" mostenite de la guvernarea PDL.Cezar Preda:"Spune ineptii"

victor ponta

Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, cele 15 "bombe cu ceas" pe care Executivul sau le-a "mostenit" de la guvernarea PDL.

El a aratat ca in cele cinci luni de mandat s-a confruntat cu grave probleme lasate de fostele Cabinete, pe care a incercat sa le solutioneze.

Ponta a spus ca prima "bomba cu ceas" este reprezentata de "sistemul de coruptie si de crima organziata" din cadrul ANAF, organizat de PDL si Sorin Blejnar.

Premierul a precizat ca acest sistem de coruptie si de evaziune fiscala a dus la pierderi grave pentru buget, in primul trimestru, respectiv dupa plecarea lui Blejnar, fiind raportate incasari care au crescut cu peste un miliard de de lei.

Premierul a spus ca 'bomba" privind aprobarea de noi impozite si taxe locale a explodat in timpul guvernarii sale, el dand asigurari ca in 2013 nu se poate sustine cresterea taxelor si impozitelor.

Citește și
Ion Iliescu
Replica lui Ion Iliescu, dupa ce i s-a reprosat ca are 10.000 de lei pensie: "Prostii, am 6.000!"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

A doua "bomba" dezamorsata, potrivit lui Ponta, a fost reprezentata de situatia de la Posta Romana, unde s-au inregistrat peste 100 de milioane paguba, faptele de coruptie fiind coordonate de la Ploiesti, potrivit premierului, de catre presedinta organizatiei PDL Prahova, a carui nume, insa, nu a fost rostit.

Ponta a spus ca a treia "bomba" a fost reprezentata de Hidroelectrica, unde s-au inregistrat 1,2 miliarde de Euro prejudiciu produs de PDL si de Adriean Videanu, dar si de Oltchim, cu un prejudiciu de 700 de milioane de Euro.

A patra "bomba", potrivit lui Ponta, consta in blocajul de la POSDRU si alte programe sectoriale sau regionale blocate pentru deficiente constate de audituri nationale si europene.

Ponta a enumerat si a cincea "bomba", data de taxa de claw-back adoptata de Guvernul Emil Boc prin doua OUG succesive care se contraziceau, la care a adaugat un deficit de 700 milioane de lei in functionarea spitalelor, acestea nefiind bugetate si pentru trimestrul al patrulea.

Potrivit lui Ponta, subfinantarea cronica a armatei reprezinta a sasea "bomba" in timp ce a opta "bomba" este legata de personalul din Politie, avand in vedere ca s-au facut disponibilizari de catre fostul ministru Igas, care a blocat toate posturile pentru absolventi.

CNAS, faptele grave de corutie de acolo, neasigurarea bugetelor pentru functionarea spitalelor si plata medicilor, cele 100 de milioane de lei angajate in faze de achiziiti a produselor informatice si faptul ca incasarile de la cetateni nu ajungeau inapoi in servicii medicale reprezinta, potrivit lui Ponta, a noua "bomba" lasata de PDL.

A zecea "bomba" premierul o imputa direct lui Emil Boc si Traian Basescu, care s-au angajat in negocierile cu partenerii internationali in ceea ce priveste cresterea pretului la gaze, lasand astfel marile orase fara subventie la incalzire pentru aceasta iarna.

Ponta a aratat ca a unsprezecea "bomba" are in vedere faptul ca PDL a lasat TVR cu 100 de milioane de Euro datorii, iar a doisprezecea se refera la diminuarea indemnizatiei pentru mame, pe care Guvernul sau incearca sa o restituie.

Taxa auto reprezinta, potrivit lui Ponta, a treisprezecea "bomba", in conditiile in care suma de 400 de milioane incasata de Guvernul PDL trebuie restituita in baza hotararilor judecatoresti.

A paisprezecea „bomba”, in acceptiunea premierului, e data de faptul ca guvernarea PDL nu a prevazut niciun buget pentru punerea in aplicare a codurilor juridice, ajungandu-se la situatia ca ministerul Justitiei sa aiba, in acest moment, conturile blocate in urma proceselor pierdute cu magistratii.

Ponta a spus ca a cincisprezecea "bomba" e reprezentata de situatia din Educatie, PDL neasigurand bugetul de functionare pana la sfarsitul anului. El a acuzat si faptul ca introducerea clasei pregatitoare de catre fostul ministru s-a facut doar pentru a derturna 50 de milioane de lei pentru firmele PDL.

"Toate acestea le-am mostenit si asupra lor ne-am aplecat in cinci luni. Cei de la PDL voiau sa prezinte un bilant, m-am gandid sa-i sprijin si sa le aduc aminte ce au distrus sau furat in aceasta tara. In perioada 2012-2016 e necesar ca PDL sa reflecteze la ce a facut si sa se reformeze ca sa spuna din nou ceva pe scena publica romaneasca. Tacerea in cazul lor e de aur, fara sa fac aluzie pentru aplecarea celor de la PDL pentru exploatarea cu cianuri", a spus Ponta.

CEZAR PREDA: "PONTA SPUNE INEPTII"

 

Prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda l-a criticat, luni, pe premierul Victor Ponta pentru afirmatiile privind faptul ca guvernarea PDL a lasat 15 "bombe cu ceas", aratand ca acuzatiile de coruptie trebuie insotite de argumente, probe si ca Ponta a spus "ineptii" si "bazaconii".

"Cu privire la afirmatiile lui Victor Ponta: Domnia sa, numind bombe cu ceas niste vorbe, a enumerat 15 asa-zise probleme pe care le-a aruncat cu nepasare, cu nerusinare, in curtea altcuiva. As spune ca amestecarea merelor cu perele este un atribut al lui Victor Ponta", a spus Preda.

El a aratat ca in momentul cand se lanseaza acuzatii de coruptie la diferite institutii ale statului, trebuie aduse probe. Potrivit lui Preda, Hidroelectrica avea profit si Victor Ponta "a bagat-o in insolventa", iar Oltchimul in timpul Guvernelor Boc si Ungureanu a lucrat, iar Ponta nu s-a grabit sa-i acorde ajutor si "il baga in faliment".

"Asa se va intampla si cu Posta Romana, pentru ca interesele clanului PSD sunt foarte mari", a adaugat Preda.

El a mai spus, in legatura cu certificatele de revolutionari, ca ii aminteste lui Victor Ponta ca secretarul de stat privind revolutionarii este "pesedist, cu patalama de la mentorul sau, Ion Iliescu si se numeste Cutean".

Preda a aratat si ca Ponta spune "ineptii" si legat de cresterea preturilor la energie si gaze.

Conform lui Cezar Preda, PDL a fixat un calendar cu FMI de implementare a liberalizarii preturilor intre 2015 si 2019, iar Guvernul Ponta nu a mai respectat acest calendar.

"Nu are dreptul sa arunce vina pe alte guverne pentru ca incompetenta si negocierea proasta le apartine in totalitate. Cetatenii vor plati caldura si gazele mai mult pentru ca Victor Ponta s-a preocupat nu de negocierile cu Fondul, ci sa-l dea jos pe Basescu", a adaugat Cezar Preda.

El a mai spus ca presedintele PDL Vasile Blaga va prezenta la o conferinta de presa marti, la cinci luni de guvernare Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Ponta: Lasati-o in pace pe Macovei, se ocupa cu pictoriale, iar eu la
Ponta: Lasati-o in pace pe Macovei, se ocupa cu pictoriale, iar eu la "Familia Adams" nu ma mai uit

Premierul Victor Ponta le-a spus jurnalistilor care i-au cerut o reactie la afirmatiile europarlamentarului PDL Monica Macovei, sa o lase in pace, pentru ca ea se ocupa cu pictorialele in ultima vreme. 

Replica lui Ion Iliescu, dupa ce i s-a reprosat ca are 10.000 de lei pensie:
Replica lui Ion Iliescu, dupa ce i s-a reprosat ca are 10.000 de lei pensie: "Prostii, am 6.000!"

Fostul sef de stat Ion Iliescu a fost huiduit si apostrofat de un grup de revolutionari, care au venit luni in fata sediului central al PSD. Ei au cerut demiterea secretarului de stat Sorin Mester si rezolvarea situatiei revolutionarilor. 

Ponta despre Diaconescu: Ar fi extraordinar daca problemele cu fonduri UE s-ar rezolva doar cu circ
Ponta despre Diaconescu: Ar fi extraordinar daca problemele cu fonduri UE s-ar rezolva doar cu circ

Premierul Victor Ponta a declarat ca doreste sa isi consume cea mai mare parte din timp cu problemele importante ale tarii si nu cu plangerea penala depusa de Dan Diaconescu.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.