Poliţia a descoperit o reţea de români care jefuiau bancomate în Austria aruncându-le în aer

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Românii ar fi reuşit să fure peste jumătate de milion de euro.

O grupare infracţională specializată în furturi din bancomate amplasate pe teritoriul Austriei a fost destructurată de poliţiştii români şi austrieci, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, poliţişti specializaţi în investigaţi criminale din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a IGPR şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, împreună cu şase poliţişti ai Departamentului de Investigaţii Criminale al Landului Austria Inferioară, au efectuat, miercuri, o acţiune comună pentru destructurarea unei grupări de criminalitate itinerantă, formată din cetăţeni români, din judeţul Galaţi, bănuiţi de comiterea mai multor furturi pe teritoriul Austriei.

Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi cu autorizarea Judecătoriei Tecuci, în cadrul acţiunii fiind efectuate patru percheziţii domiciliare.

În urma acţiunii desfăşurate, patru persoane au fost reţinute, una dintre acestea fiind arestată preventiv anterior pe teritoriul Austriei.

"În fapt, membrii grupării sunt bănuiţi de furtul a diferite sume de bani din bancomate amplasate în centre comerciale şi sucursale ale unor unităţi bancare. Faptele ar fi fost comise prin folosirea unor autovehicule furate cu care distrugeau căile de acces şi smulgeau bancomatele sau le distrugeau prin folosirea de gaz exploziv cu iniţiere electrică", se precizează în comunicat.

Prejudiciul total estimat până în prezent este de aproximativ 570.000 de euro. 

Urmărirea penală este efectuată într-un dosar penal instrumentat de Parchetul Graz din Austria şi priveşte 5 spargeri de bancomate şi 4 furturi de autovehicule folosite la comiterea faptelor ce au avut loc în perioada aprilie - octombrie 2017.

Activitatea de cooperare judiciară internaţională în materie penală a fost efectuată prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acţiunea comună a fost precedată de un intens schimb de informaţii operative în cadrul cooperării poliţieneşti internaţionale şi de întâlniri operaţionale între poliţişti români şi austrieci, cu implicarea ataşatului de afaceri interne austriac din cadrul Ambasadei Austriei la Bucureşti, care a participat şi la activităţile desfăşurate pe raza judeţului Galaţi.

Totodată, poliţiştii de investigaţii criminale au beneficiat de suportul specialiştilor criminalişti, precum şi al poliţiştilor din cadrul structurilor de intervenţie ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi şi Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Galaţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO