Ploile violente care au măturat miercuri Bucureștiul au lăsat în urmă pagube majore.

Zeci de terase și curți au fost inundate, iar oamenii au fost nevoiți să cheme pompierii, în unele locuri pentru a-i ajuta să scoată apa. Cei care și-au asigurat locuința pot cere însă despăgubiri.

Companiile de asigurări se așteaptă în următoarea perioadă la un număr mare de dosare. Sunt însă și soluții dezvoltate de constructori astfel încât să protejați locuința, în caz de inundații. 

Astfel de imagini au fost surprinse în curtea unei case din Sectorul 5 al Capitalei. Ieri după-amiază, multe cartiere au fost inundate, iar apa a ajuns inclusiv în subsolurile blocurilor.

Bărbat:La Șincai sunt probleme, acolo e mai jos – nivelul apei , când plouă, geografic fiind, așezat mai jos, vine apă mai multă și atunci subsolul de la blocurile acelea se inundă. Vin niște pompe de la primărie și scot apa, unde se inundă. Vine de la Șincai. Vine apă mai mult și se mai inundă, când plouă mult! Prin canale, apa era cam de vreo 15 cm și pe urmă, cam după vreun ceas, o oră, s-a dus. Canalizările au fost construite pentru un oraş mai mic.”

Furtunile puternice pot produce pagube importante. Potrivit datelor UNSAR, în ultimii 3 ani, companiile de asigurări au plătit peste 34 de milioane de lei despăgubiri , în baza asigurărilor facultative pentru locuințe. Cele mai multe daune sunt pentru distrugeri de acoperișuri, inundații, geamuri sparte sau copaci căzuți pe case.

Alexandru Ciuncan, director general UNSAR: „Despăgubirile plătite doar în ultimii trei ani, pentru acest risc, riscul de furtună, acestea au reprezentant mai mult de jumătate din toate despăgubirile plătite în ultimii 8 ani. Este un risc important, cu daune din ce în ce mai mari. Ne așteptăm să rezulte un număr important de dosare de daună, ca urmare a fenomenelor produse în ultimele zile.”

Ce soluții tehnice există

Sunt însă și soluții pentru a evita, de exemplu, inundațiile care apar în subsolurile blocurilor. Cel puțin la blocurile noi, dezvoltatorii pot monta diferite instalații și echipamente care evacuează surplusul de apă. Se numesc pompe de basă și aspiră apa care se colectează în mod accidental, iar apoi o direcționează prin ţeava de canalizare.

Sorin Lepădatu, director general firmă de construcții și instalații: „Pompa elimină apa, detectează surplusul de apă, nivelul ridicat al apei, și elimină surplusul de apă în exterior. Este necesar să i se asigure mentenanță și să inspectată periodic pentru a ne asigura că ea este, în permanent în funcțiune, și că va acționa la momentul la care va fi necesar să acționeze și va elimina surplusul de apă. Este obligatoriu să montezi această pompă dacă proiectantul dispune și proiectantul ține cont de regulile în vigoare.”

O pompă poate costa două - trei sute de euro, însă montarea și toate echipamentele din jurul ei pot depăși în unele cazuri și câteva mii de euro. Un rol important îl joacă și sistemul de canalizare din orașe. În București, sistemul de apă și canalizare are o vechime de peste 100 de ani.