Ce risca preotul de la maternitate, care le indemna pe mame sa nu isi vaccineze copiii si sa nu avorteze. Reactia Mitropoliei

Dată publicare: 06-04-2016 16:31
Dată actualizare: 09-04-2016 07:02


Scandal intr-o maternitate din Iasi, dupa ce conducerea spitalului a facut o plangere la Mitropolia Moldovei si Bucovinei impotriva preotului care slujea la capela din unitatea medicala.

Doctorii sustin ca parintele indeamna pacientele sa nu-si vaccineze bebelusii, sa nu se foloseasca de carduri si sa nu avorteze. Superiorii preotului ancheteaza intreaga poveste si nu-i mai dau voie acestuia sa slujeasca, pentru moment.

Scandalul a izbucnit la mijlocul lunii martie, la maternitatea Elena Doamna, dupa ce mai multe paciente s-au plans de atitudinea preotului. Parintele  Conducerea spitalului a depus o plangere la Mitropolia Moldovei, care a decis apoi suspendarea parintelui.

Managerul maternitatii spune ca preotul nu e la prima abatere, insa in ultimele luni exagerase. Conducerea spune ca l-a atentionat pe parinte si chiar a incercat sa vorbeasca cu el, insa a refuzat de fiecare data.

Cristina Dobre, manager maternitatea "Elena Doamna" Iasi: "Am avut niste sesizari de la mamici, inclusiv de la personalul angajat al spitalului. Le spune mamicilor ca nu e cazul sa le faca vaccinuri copiilor, ca nu e bine sa aiba card bancar. Noi am considerat ca nu se poate substitui preotul, medicului."

Managerul maternitatii spune ca, in trecut, l-ar fi atentionat pe preot cu privire la sfaturile lui.

Cristina Dobre, manager maternitatea "Elena Doamna" Iasi: "I-am adus la cunostiinta aceste probleme si a zis ca asa crede el, alteori ca mamele mint si de cele mai multe ori nu a dorit sa stea de vorba cu noi."

Pacienta: "Vaccinarea la copii trebuie sa o facem, de ce sa nu facem vaccine, e sanatatea copilului."

Pacienta: "Nu mi se pare normal, sincer nu e normala treaba asta. Nu face parte din atributiile lui."

Incidentul vine in plina campanie a autoritatilor care vor sa-i oblige pe parinti sa-si vaccineze copiii iar, in caz contrar, iau in calcul sanctiuni severe.

In urma cu o saptamana, de pilda, 79 de copii din Cluj si Bistrita-Nasaud au fost diagnosticati cu rujeola. Ministerul Sanatatii a cerut tuturor directiilor de sanatate publica mobilizarea in regim de urgenta pentru desfasurarea campaniilor de vaccinare.

Anul trecut, in Romania, din 200 de mii de bebelusi, 35 de mii nu au fost imunizati impotriva unor boli foarte grave cum ar fi poliomielita, care lasa sechele pe viata.

In cazul preotului din Iasi reprezentantii mitropoliei au deschis o ancheta.

Marian Timofte, preot vicar Mitropolia Moldovei si Bucovinei
: "Au fost initiate proceduri de cercetare disciplinara pentru a ne elucida daca cele sesizate se confirma. Este oprit de la slujire, asa prevede regulamentul de disciplina bisericeasca. Exista o lista de sanctiuni si merge pana la excluderea din biserica."

Contactat telefonic, parintele nu a vrut sa comenteze acuzele, dar a facut recurs la decizia luata de superiorii sai.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO