La ce trebuie sa fim atenti cand cumparam cadourile pentru Mos Nicolae. ANPC a depistat sute de produse periculoase

Ultima actualizare: 08-12-2014 07:08

Toti parintii sunt sfatuiti sa controleze cu mare atentie darurile pe care Mos Nicolae le va lasa in ghetutele celor mici.

Din cauza varstei, batranelul are probleme de vedere si exista riscul sa-i fi scapat in sac si jucarii care le pot aduce mai degraba necazuri decat bucurii celor mici.

Inspectorii de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au facut deja cateva controale si au depistat la vanzare sute de produse periculoase.

Un astfel de exemplu vine de la Ploiesti. Intr-un magazin, comisarii au gasit ursi de plus cu acea inscriptie "CE", care atesta ca jucaria a fost testata intr-un laborator recunoscut din Uniunea Europeana si ca este sigura pentru cei mici. In realitate, lucrurile nu stateau deloc asa.

Alexandru Cardei, inspector ANPC: "Materialul din care sunt confectionate poate fi toxic, pot fi ioni de metale grele sau nonmetale care pot prin saliva copilului sa treaca in organism si sa produca intoxicatii."

Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC: "E prima data cand gasim asa ceva, marcaj fals. Mare atentie, pentru ca este in joc siguranta copiilor nostri."

Comerciantii sanctionati ridica neputinciosi din umeri. Ei spun ca au cumparat jucariile dintr-un en-gros din Capitala. Situatia in acest caz nu este lamurita, insa in altele da. Din cele 770 de magazine, cu vanzare directa sau pe internet, la 559 au fost gasite nereguli.

Inspectorii au descoperit cutite din plastic dur care pot provoca rani, sabii, pistoale cu bile si jucarii fara etichete, care il ajuta pe parinte sa identifice sursa de provenienta a produsului. Sau mai bine zis pe unii dintre parinti.

La vanatoare de produse periculoase au iesit si politistii de la directia economica. De la inceputul acestei luni au facut 500 de controale si au dat amenzi de 1 milion si jumatate de lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO