Aproape 40 la sută dintre locuințele din România nu sunt racordate la canalizare, arată un raport al Apelor Române. Cel mai rău este în sudul țării.

România ocupă primul loc în Europa la numărul gospodăriilor fără canalizare, cu toate că, în ultimii 13 ani, s-au investit 6,6 miliarde de euro pentru infrastructura de apă uzată de la noi.

Cei care locuiesc în unele case de la marginea Capitalei au sperat când s-au mutat la un paradis de verdeață înconjurat de lacuri. În realitate canalul din apropiere miroase ingrozitor.

Răzvan Ristea, localnic Tunari: „Nu e deloc normal să se întâmple asta într-un cartier rezidențial. În perioada verii eu stau la 300 de metri de apă și sunt seri în care nu poți să stai pe terasa casei pentru că mirosul e foarte greu. Mi-am imaginat că îmi iau o casă în zona de nord, așa cum e marketată zona asta, că întâlnesc alte condiții. Însă nu te aștepți să existe o apă în care lumea, sau instituții nu știu cine face asta, să deverse dejecții."

Din zona unde a fost făcută sesizarea am pornit în amonte pe cursul râului. Am descoperit lucrări recente de decolmatare iar în acest punct, de unde vine poluarea, mai exact apa murdară curge din direcția orașului Otopeni, iar cea curată din zona aeroportului.

Marioara Gătej, Comisar General al Gărzii Naționale de Mediu: „După aspect și după ce au relatat colegii legat de miros, se pare că e o poluare cu apă fecaloid -menajeră.”

Tot Garda de Mediu susține acum că analizele arată că acumularea de mizerie este cauzată de debitul mic al apei și concentrația mică de oxigen.

Comisarii Gărzii de Mediu spun că legislația nu îi sperie prea tare pe cei care fac deversări ilegale. Amenda este cuprinsă între 2 și 4 mii de lei.

Acesta este doar in caz, pentru ca sistemul de canalizare și stațiile de epurare lipsesc în multe județe.

În toată țara, potrivit unui raport publicat de Apele Romane, doar 66,15% dintre locuințe sunt conectate la retelele de canalizare, iar puțin peste 60 la sută sunt conectate la stații de epurare.

Doar în șase judete procentul de colectare a apelor uzate este de 80 la sută, în timp ce la polul opus se află 8 judete, cu 30 până la 50 la sută.

În unele cazuri, deși conductele trec prin fața caselor, proprietarii nu au bani se racordeze. Costurile pleacă de la 2000 de lei și pot ajunge în unele cazuri la 7000 de lei. De asemenea, sunt localități in care există canalizare, dar nu și stații de epurare.