Pârtie de 5,5 milioane de euro construită în Bistrița. De ce nu poate fi folosită de turiști

Ultima actualizare: 18-01-2020 10:19

Pârtia "Cocoș", din Bistriţa, pentru care primarul a îndatorat oraşul, cu 5,5 milioane de euro, a ratat şi anul acesta startul sezonului de schi.

Pentru că este amenajată la joasă altitudine, zăpada se topeşte repede şi nu se depune în strat suficient pentru schi. Chiar şi aşa, autorităţile continuă să investească în ea. Recent, au cumpărat 4 tunuri de zăpadă şi o instalaţie de schi, cu toate că deocamdată pârtia rămâne închisă.

Pe pârtia "Cocoș", amenajată la cea mai joasă altitudine din ţară s-a schiat, din 2018, când a fost inaugurată şi până acum, doar câteva zile. Cu toate acestea, primarul din Bistriţa - care a îndatorat oraşul pe 20 de ani, cu 5,5 milioane de euro pentru acest proiect, continuă să investesca în el.

Recent, cu peste 400.000 de euro au fost cumpărate patru tunuri de zăpadă, o instalaţie de transport pe cablu şi a fost reamenajata o porţiune din pârtie, unde pământul a început să se surpe.

George Avram, administrator public Primăria Municipiului Bistrița: "Este montat teleschiul, urmează să vină să facă proba cablului şi să monteze dispozitivele de tractare în sus. Eu am venit să văd dacă se lucrează şi merg tunurile de zăpadă şi dacă tot e în regulă să putem da drumul la pârtie."

Autorităţile speră să poată deschide pârtia la jumătatea lunii. Totul depinde însă de vreme. Pentru că se afla la o altitudine prea mică, zăpada se topeşte imediat. Anul trecut de pildă, pârtia s-a deschis pe 8 ianuarie şi s-a închis după 10 zile.

Ionel Penteleu, consilier local Primăria Bistrița: "Este o investiţie dependentă 100% de condiţiile meteorologice, până acum acestă investiţie a consumat bani şi nu a produs nimic bun. Perioadele în care a funcţionat au fost foarte scurte."

Bărbat: "S-au făcut investiţii, dar din păcate investiţia în sine a fost prost gândită în sensul că condiţiile meteo niciodată nu vor pemite o pârtie la o asemenea altitudine, să ai condiţii de schi în fiecare an."

Pe lângă investiţiile pe care primăria din Bistriţa le face la pârtia Cocoș, autorităţile cheltuiesc în fiecare lună pentru întreţinerea ei aproape 10.000 de euro. Se întâmplă în condiţiile în care, în sezonul trecut, primăria a câştigat din vazarea cartelelor de acces la instalaţiile pe cablu doar 130.000 de lei.

În acest timp, oamenii dornici să schieze ori să se dea cu sania, merg într-o zonă neamenajată de la marginea oraşului.

Turist: "Suntem la mila cerului cu o pârtie amenajată la 630 de metri. Părerea mea e că trebuie să înceteze aceste investiţii inutile. Nu ştiu ce putem aduce mai mult acestei pârtii ca să benefeciem de ea măcar 30 de zile."

Turist: "Să nu vină căldura. Trebuia să gândescă un pic primarul nostru că trebuia să fie un pic mai în sus la munte să fie mai rece."

Primarul din Bistriţa nu a dorit să comenteze situaţia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO