Orban susține taxa pentru „prima înmatriculare”. Când ar putea fi introdusă


Ultimul update: Joi 07 Noiembrie 2019 14:10
Data publicarii: Joi 07 Noiembrie 2019 13:50
Categorie: Stiri actuale
trafic

Premierul Ludovic Orban spune că susţine introducerea unei taxe pentru autoturismele aflate la prima înmatriculare, taxă care ar trebui să ţin cont de cât de poluant este autovehiculul.

Orban adăugă că nu se va introduce taxa decât atunci când se va ajunge la o soluţie agreată de Comisia Europeană, potrivit News.ro.

"Cred că ea trebuie să fie concepută ca taxă de poluare şi cuantumul taxei să depindă de cantitatea de noxe eliberate în atmosferă. Formulele care au fost încercate au intrat în contradicţie cu reglementările la nivel european. Se ştie că taxele indirecte trebuie să respecte reglementările europene. Această taxă poate fi gândită şi ca un impozit pe proprietate variabil, dar şi aici există riscul să contravenim principiului că o taxă depinde de valoarea unui bun”, a afirmat Ludovic Orban, joi, la preluarea mandatului de către noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

„Când vom ajunge la o formulă care să fie acceptabilă la nivelul Comisiei Europene o vom anunţa public, dar decât să mai venim iarăşi cu o taxă ca să mai luăm bani de la proprietarii de maşini şi după aia să trebuiască să-i dăm înapoi, mai bine măsurăm de şapte ori şi stabilim ceea ce suntem siguri că va fi acceptat la nivelul instituţiilor europene”, a adăugat Orban.

Ministrul Mediului a completat, la rândul său, că din datele pe care le deţine din bugetul de 2,4 miliarde de lei al Ministerul Mediului 1,8 miliarde s-au cheltuit pentru restituirea acestei taxe.

"PSD a scos această taxă, din păcate nu a venit cu o soluţie astfel încât să îmbunătăţim calitatea aerului”
, a spus Costel Alexe.

El a afirmat că ministerul se va axa anul următor pe programele care să aducă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte calitatea aerului.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO